8. syyskuuta 2011

Häkeltävää soppaa

Kun viikon ruokalista laahaa taas jäljessä, niin tänään oli vuorossa tuo Tom kha gai eli mausteinen broileri-kookoskeitto. Tässä ruoassa aivan uusia tuttavuuksia olivat sitruunaruohotahna ja galangaltahna. Sitruunaruohoa olisi voinut käyttää tuoreenakin ja galangalia lastuina, mutta en usko, että moisia ihan heti paikallisista marketeista löytyisi. Tai sitruunaruohoa muistan joskus nähneeni kaupiteltavan. Helpompi oli siis tyytyä valmiisiin tahnoihin, niin välttyi ylenpalttiselta juoksemiselta. Pakkohan niitä tahnoja oli maistaa, enkä oikein vieläkään tiedä mitä niistä ajattelisi. Mausteina isommassa keitossa ehkä ihan ok, sellaisenaan.. no hmmm... Sen verran täytyy myöntää, että ennen tätä en ollut kuullutkaan mistään galangalista. Mutta nyt siis sain selville, että se on inkivääriä muistuttava juuri, josta valmistettua maustetta käytetään yleisesti Aasiassa. Korjatkaa, jos olen väärässä!

Keitto oli ensin häkeltävää. Mitä enemmän sitä söi, sen paremmalta ja tulisemmalta se maistui. Hiipivää hulluutta siis. Tulisuuteen ei tietenkään vaikuttanut mitenkään lautaselle lorautettu chiliöljy ja chilisoija (en tosin tiedä, miksi tuo on chilisoijaa, kun valmistamisessa ei ole käytetty yhtään chiliä...). Keiton kanssa tarjottiin riisiä, enkä kyllä tiedä miten ruoka olisi oikeaoppisesti pitänyt syödä. Siksipä laitoin aina lusikalla riisiä sopan sekaan. Pääasia kuitenkin, että maha tuli täyteen. Muotoseikoista viis!

Tom kha gai

6dl kanalientä
6dl kookosmaitoa
4 kaffirlimetinlehteä (tai sopivasti valmiiksi hienonnettuja lehtiä)
400g broilerin rintafileetä viipaloituna (itse laitoin broilerin pintamaustettuja sisäfileepaloja)
100g siitakesieniä
1rkl valkosipulitahnaa (laitoin murskaa)
3 sitruunaruohoa pilkottuna TAI 2rkl sitruunaruohotahnaa
8 lastua galangalia TAI 2rkl galangaltahnaa
4rkl limetin mehua
4rkl kalakastiketta
muutama pieni punainen chili
chiliöljyä
Koristeeksi:
tuoretta korianteria (itse en laittanut)
Lisäksi:
keitettyä jasminriisiä

Kiehauta kanaliemi ja kookosmaito. Jos käytät kokonaisia kaffirlimelehtiä, poista kova keskiosa. Itse laitoin pari teelusikallista kuivattuja lehtiä. Lisää keittoon broileri, halkaistut sienet, valkosipuli, sitruunaruoho, galangal sekä limetinlehdet ja hauduta, kunnes broileri on kypsää. Itse annoin olla viitisentoista minuuttia. Mausta kalakastikkeella, limettimehulla, chilisuikaleilla ja chiliöljyllä. Chileistä poistin osan siemenistä, osan jätin. Mutta makuasia tämäkin. Koristele halutessasi korianterilla ja chilisuikaleilla. Tarjoa riisin kera. Lautaselle lisäilin sitten vielä chiliöljyä ja chilisoijaa mausteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti