14. syyskuuta 2011

Lihapullissa maistuu rakuuna ja valkosipuli

Aina välillä yritän keksiä lihapulliin eri mausteita sen tavanomaisen, joskin hyväksi havaitun, grillimausteen tilalle. On mukamas niin helppoa tarttua aina siihen samaan maustepurkkiin. Mutta jos ei koskaan kokeile mitään uutta, niin saattaa jäädä jostain tosi hyvästä paitsi. Tänään lihapulliin pääsi sitten rakuunaa ja valkosipulia. Mustapippuria ja suolaa unohtamatta. Tosin osan suolasta korvasin kuullotetun sipulin sekaan lorautetulla häränlihafondilla. Korppujauhotkin jäi näistä lihapullista pois ja tilalle laitoin ranskanleipää. Ihan varta vasten menin ranskanleivän ostamaan, kolmannen kerran viiden vuoden aikana. Ei siis yleensä kuulu mun ruokaostoksiin. Vaikka kyllähän tuohon taikinaan kävisi muutkin vaaleat leivät, ei sen puoleen :)

Lihapullien seuraksi tein muusia. Muuten ihan perusmuusi, mutta valmiin muusin sekaan laitoin reilusti paahdettua sipulia. Toimii muusissa ihan hyvin. Tai ainakin meillä tuo kelpaa. Ja taas kerran löytyi ruoka, jossa käytän vain ja ainoastaan aitoa voita ja kunnon maitoa. 

Meillä lihapullat on todella nopeasti katoava luonnonvara. Osa katoaa heti paiston jälkeen ennen kastikkeeseen pääsyä. Siksi teen kerralla isoja määriä ja lihapullia syödään sitten parina päivänä peräkkäin. Ja jos lihapullia sattuu jäämään, niin niistä saa oikein hyvää täytettä patonkeihin.

Lihapullat

750g jauhelihaa
4 pientä sipulia
2tl valkosipulimurskaa
tilkka vettä
öljyä
n. 3rkl lihafondia
3 viipaletta ranskanleipää
vajaa desi ruokakermaa
1 kananmuna
2-3rkl rakuunaa
mustapippuria
suolaa
Kastike:
vettä
0,5-1 lihaliemikuutio
vehnäjauhoja
ruokakermaa

  Hienonna sipulit pieneksi silpuksi ja kuullota hetki öljyssä kuumalla pannulla. Lisää vajaa puoli desiä vettä. Mausta lihafondilla ja valkosipulimurskalla. Anna hautua muutaman minuutin. Vettä ei kannata laittaa kovin paljoa, ettei taikinasta tule vetistä.
  Murenna leipä pieneksi kulhon pohjalle ja kaada joukkoon sen verran kermaa, että saa sopivan tahnan. Anna turvota hetken. Lisää leipäseoksen joukkoon jauheliha, sipuliseos, kananmuna ja mausteet. Sekoita nopeasti taikinaksi ja anna maustua puolisen tuntia. Paista taikinasta pieniä lihapullia öljyssä pannulla.
  Kastiketta varten kiehauta sopiva määrä vettä (itse laitoin reilu 3dl) lihapullapannulla. Murenna liemikuutio joukkoon. Suurusta vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Anna kiehua muutaman minuutin. Lisää lihapullataikinasta yli jääneet kermat kastikkeeseen. Kaada lihapullat kastikkeeseen ja kuumenna vielä hetki.
  Mausteita kannattaa lisäillä oman maun mukaan. Hyvää perussapuskaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti