27. lokakuuta 2011

Hämä-hämähäkki kiipes langalle

Halloween-herkkujen valmistus jatkui tänään. Kerrankin ajattelin tehdä osan jutuista ajoissa, ettei kaikki jäisi juhlien aattoon. Tänään oli vuorossa mokkapalat. Tai oikeastaan tuo ohje kulkee nimellä leipomapäivän pannupaistos. Jälleen kerran olen sen jostain lehdestä kirjoittanut muistiin, mutta kun aikaa siitä on sellaiset kymmenisen vuotta, niin en millään muista mikä lehti on kyseessä. Jos joku tietää, niin kertokaa ihmeessä!

Perinteisistä mokkapaloista tämä ohje poikkeaa tuon kuorrutteeseen laitettavan suklaan vuoksi. Ja vasta kuorrutetta tehdessäni muistin, että yleensä olen tässä käyttänyt maitosuklaata, en taloussuklaata jota nyt laitoin. Toivottavasti ipanoille kelpaa. Ja jos ei kelpaa, niin jääpä aikuisille enemmän. Koristelun tein tällä kertaa sulatetulla valkoisella leivontasuklaalla. Sulatin hieman suklaata mikrossa, laitoin pakastepussiin, tein pussin kulmaan pienen reiän ja pursottelin epämääräisiä kuvioita. Mutta toki tuohon käy vaikka sokerikuorrute, nonparellit, strösselit ja oikeastaan mikä tahansa mitä vaan keksii laittaa. Hienompia leivoksia saisi, jos tuon leikkaisi paloiksi ja koristelisi jokaisen palan erikseen. Mutta mun kärsivälllisyys ei semmoiseen tällä hetkellä riitä.

Tuon kuorrrutteen kanssa kannattaa toimia nopeasti, sillä se jässähtää todella nopeasti! Samoin jos tekee koristeet sulatetulla suklaalla, niin kannattaa silloinkin hoitaa koristelu rivakkaan tahtiin. Jäähtyessään tuon sulan suklaan pursottaminen on hankalaa ja suklaa paakkuuntuu helposti. Jos siis koristelet ison määrän, niin sulata ja pursottele suklaata muutamassa erässä. Ja kannattaa miettiä edes vähän etukäteen, mitä aikoo tehdä.

Leipomapäivän pannupaistos hämähäkinseitein

Pohja:
4 kananmunaa
4dl sokeria
200g sulatettua voita
1,5dl maitoa
6dl vehnäjauhoja
4tl leivinjauhetta
4tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
4rkl keitettyä kahvia
4rkl voita
2rkl kaakaojauhetta
225g tomusokeria
n. 80g talous- tai maitosuklaata
Koristeluun:
n. 60-70g valkoista leivontasuklaata
(tai punaisia marmeladeja, ranskanpastilleja, cocktailkirsikoita, kookoshiutaleita, pähkinöitä, strösseleitä, tms.)

  Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Siivilöi jauhoseos taikinaan vuorotellen sulatetun voin ja maidon kanssa. Nostele taikina sekaisin. Kaada taikina leivinpaperille uunipannulle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  Paloittele suklaa. Sulata kuorrutusta varten voi pienessä kattilassa. Lisää kahvijuoma, kaakaojauhe, tomusokeri ja paloiteltu suklaa. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä puulastalla sekoitellen, mutta älä anna kuorrutteen kiehua. Kaada kuorrutus kuuman pohjan päälle heti uunista ottamisen jälkeen. Levitä täyte päälle mahdollisimman nopeaa ja ripottele haluamasi koristeet päälle. Kuorrutus jässähtää todella nopeasti! Sokerikuorrutteen tai sulatetun suklaan ehtii laittaa myöhemminkin.


Päivällä kokeilin tehdä jotain koristeita pursottamalla sulatetusta valkosuklaasta kuvioita leivinpaperille. Pursotusta olisi helpottanut huomattavasti, jos olisi tiennyt mitä haluaa tehdä. Ja kovin isot tai ohuet kuviot saattaa hajota helposti jäähtyneenä. Jälkeenpäin kävi mielessä, että olisin voinut piirtää leivinpaperin toiselle puolelle vaikka kuvioiden ääriviivat valmiiksi. Ajatuksena oli laittaa kuvioita tuon pannupaistoksen päälle, mutta kun siinä on jo noita hämiskuukkeleita, niin taidan laittaa ne johonkin muualle.

Luonnossa ja leivinpaperista irrotettuna nuo hämähäkit näyttää oleellisesti paremmilta :)

2 kommenttia:

  1. hienoa et löysin tämän ohjeen täältä. Ohje on Kotilieden ohjeita, joku leivontakilpailun satoa. Muistan et ohjeen lähettäjä kertoi reseptin olevan mahdollisesti alkujaan amerikasta sillä hänen tätinsä leipoi aina tätä "keikiä". Täti oli kai asunut Amerikassa. Lehti jossa ko resepti on ollut on varmaan 1990luvulta.

    VastaaPoista
  2. Olipas mukava yhteensattuma :) Kiva, että olin avuksi!

    Mä oon niin kauan kirjoitellut ohjeita vihkoihin ja mappeihin, etten tahdo muistaa mistä lehdestä mikäkin on löydetty. Mutta selvispä tämänkin ohjeen alkuperä :)

    VastaaPoista