22. lokakuuta 2011

Merimiehet padassa

Tai paremminkin merimiespihvejä padassa. Eikä tämän päiväisellä ruokavalinnalla ole mitään tekemistä sen kanssa, että pojalle tulee nykyään usein laulettua sitä "Mikki Hiiri merihädässä"-kipaletta. Tai sitten alitajuisesti samaistan itseni siihen meripeikkoon... :)

Pataruoat on mukavaa viikonloppuruokaa, kun on oikeasti aikaa antaa ruoan muhia, tarvittaessa vaikka useampi tunti. Ja taas laitoin ruoan puuhellalla tai siis puu-uunissa ja tupa lämpiää. Ja samalla sai keitettyä pojankin sosetarpeet. On se vaan kätevä laites. Mä muuten ristin tuon meidän puuhellan tänään Almaksi. Yhtään en tiedä mistä se nimi tuli, mutta jotenkin se vaan sopii tuolle. Meidän Alma :)

Mutta tässä tämä ohje. Äärimmäisen helppoa, joskin hidasta. Eikä kokkaamista haitannut ollenkaan kokille tarjottu puolikas lasillinen punaviiniä.

Merimiespihvit

500g naudanlihaa (paahtopaistia tms.)
7-8 isoa perunaa
3 pientä sipulia
öljyä paistamiseen
vettä pannun huuhteluun
4-5dl tummaa ruokaolutta (tai lihalientä)
10 kokonaista maustepippuria
1 laakerinlehti 
mustapippuria rouhittuna
suolaa

  Leikkaa sipulit renkaiksi ja perunat ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi poikkisyin. Ruskista sipulirenkaita hetki öljyssä pannulla ja siirrä syrjään. Ruskista sen jälkeen lihaviipaleet kuumalla pannulla useassa erässä. Huuhdo pannua välillä vesitilkalla ja kaada näin saatu huuhdeliemi talteen.
  Lado viipaloituja perunoita, sipulirenkaita ja lihaviipaleita pataan kerroksittain. Alle ja päälle perunakerros. Mausta kerrokset suolalla ja mustapippurilla ja ripottele kokonaiset maustepippurit väleihin. Lisää laakerinlehti.
  Lisää huuhdeliemen joukkoon sen verran vettä, että saat noin 3 desiä lientä. Kaada huuhdeliemi pataan perunoiden päälle. Lisää olutta. Perunoiden ei tarvitse peittyä kokonaan. Oluen voi ihan hyvin korvata lihaliemellä, jos ei oluesta piittaa.
  Hauduta pataa kannen alla 200-asteisessa uunissa reilu tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä. Puu-uunissa annoin olla 2,5 tuntia, mutta siinä lämpötila jäi noin 150 asteeseen.
  Kannattaa valita mureaa naudanpaistia, että lihapalat saa syödyksi. Paahtopaistista tuli ainakin ihan ok. Lihat oli oikein mureita ja hyviä.

2 kommenttia:

  1. Yksi meidän perheen syksyisistä lemppariruoista. Onnistuu kyllä huonommastakin paistista = ulko-ja kulmapaistit, kunhan vaan lihojen ruskistamisen jälkeen hauduttaa lihoja maustetussa liemessa ensin liedellä aika mureiksi ja kokoaa vasta sitten ruoan uuniin...ssiiinä on sitten liemikin jo valmiina. Minä haluan perinteisesti hieman suurustaa liemeen sakeutta jauhoilla.

    VastaaPoista
  2. Pitääpäs kokeilla kanssa tuota suurustamista joskus. Tuossa meidän lähikaupassa on usein nuo naudan sisä- ja paahtopaistit tarjouksessa, niin siksi tulee käytettyä niitä. Mutta täytyykin muistaa tuo haudutusvinkki :) Kiitos :)

    VastaaPoista