24. lokakuuta 2011

Oli synkkä ja myrskyinen.... olut-suklaakakku

Mustaa, niin mustaa ja hyvää. Nimittäin kakku kaakaosta ja oluesta. Valkosuklaa-vaniljavaahdon ja oluen tai kahvin kanssa tarjoiltuna herkkua! Ja kuuluu ehdottomasti osastoon hyvää helpolla.

Tämän portteri-suklaakakun ohjeen pelastin viime joulun alla paikallislehdestä, siis Ilkasta. Ensimmäinen kokeilu tehtiin portterista ja se toimi. Yhtään en kyllä muista, että mistä portterista. Tässä viime päivinä on päässä kuitenkin pyörinyt, että kokeilisin tätä kakkua suklaaoluesta. Tänään stressin määrä oli sitä luokkaa, että oli aivan pakko taas purkaa sitä leipomalla. Syntyi siis tämä suklaakakku. Oluena käytin tänään Double Chocolate-olutta. Siis suklaista stouttia. Stressiä en saanut katoamaan, mutta saipa edes jotain hyväskää.

Portteri-suklaakakku

250g voita
300g (n.4,5dl) fariinisokeria
4 munaa
125g (n.2,5dl) tummaa kaakaojauhetta
4dl portteria (tai suklaaoluttaa)
250g(n.4dl) vehnäjauhoja
2tl soodaa
1tl leivinjauhetta
Valkosuklaa-vaniljavaahto:
2dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
n.65g valkoista suklaata

  Taikina on iso eli ota iso kulho! Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon munat yksi kerrallaan. Lisää kaakaojauhe ja portteri. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sooda keskenään ja kääntele taikinaan. Tässä vaiheessa taikina näyttää hyvin epämääräiseltä. Itse oon sekoittanut kaakaon jauhoihin ja lisännyt kaikki kerralla siivilän läpi.
  Vuoraa iso irtopohjavuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 200 asteessa noin tunnin verran. Kokeile kypsyys tikulla. Voit koristella kakun halutessasi tomusokerilla.
  Valkosuklaa-vaniljavaahtoa varten vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Kaada sula suklaa vaniljavaahdon sekaan samalla vatkaten. Tarjoa kakun kanssa.



Mitenkään makeaa tämä kakku ei ole. Paremminkin aavistuksen kitkerää tuon oluen vuoksi. Siksipä tuo vaniljavaahto toimiikin tämän kakun kanssa. Ja kyllä tätä vaniljajäätelönkin kanssa kelpaisi nauttia. Väriltään tämä on oikeasti hassun tummaa, lähes mustaa! En siis ole polttanut kakkua, vaikka siltä näyttäisikin. Ja tämä on niitä kakkuja, jotka paranee vanhetessaan. Ja kestää pakastamisen erinomaisesti.

2 kommenttia:

  1. hmm, kuulostaa kivalta, tekisipä mieli itsekin leipaista jotain suklaista. voisilmäpelissäkin oli hiljan kivannäköinen kakku joka voisi toimia teidänkin perheen makumieltymyksiin :)
    http://blogit.mtv3.fi/voisilmapelia/2011/10/02/mausteista-suklaakakkua-kahvin-pariksi/

    VastaaPoista
  2. Muuten kuulostaa ihan hyvältä, mutta sen inkiväärivaahdon jättäisin pois. Minen oikein tuu inkiväärin kanssa toimeen.

    VastaaPoista