7. lokakuuta 2011

Sipulimuusi ja nakkisoosi

Mikähän siinä on, että jos muksun ruokatoiveita kysyy, niin se on joko nakkikastiketta tai makaronilaatikkoa. Ja taitavat olla aika monen muksun toivelistalla. Toisaalta, kun oikein muistelee, niin olihan nuo itselläkin lempiruokien kärkipäässä silloin tenavana. Ihan periaatteesta en kovin usein nakkiruokia tee, mutta täytyy sitä aina välillä antaa periksi. Edelleen olen sitä mieltä, että kaikkea voi syödä kohtuudella.

Nakkikastikkeen teen kutakuinkin isän oppien mukaan. Toki joitain niksejä oon varmasti matkan varrella unohtanut. Ja joka kerta ruoasta tulee erilaista. Elikkäs kastiketta varten silppusin kaksi pientä sipulia ja viipaloin 12 nakkia. Näitä (siis sekä sipulisilppua että nakkeja) ruskistin hieman öljyssä pannulla. Ruskistettu nakki-sipuliseos hetkeksi lautaselle ja pannulle laitoin kolmisen ruokalusikallista margariinia. Rasva sai sulaa ja sekoitin joukkoon noin kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja. Jauhot saa ruskistua hyvin. Ruskistuneiden jauhojen sekaan kaadoin kolmisen desilitraa vettä. Sitten sekoitellaan hyvin, maustetaan kahdella ruokalusikallisella ketsuppia, ruokalusikallisella sinappia, puolikkaalla lihaliemikuutiolla ja mustapippurilla. Kastike saa kiehahtaa. Nakki-sipuliseos kaadetaan kastikkeeseen. Lisätään 1-2dl vettä tai ruokakermaa ja annetaan kiehua miedolla lämmöllä muutaman minuutin. Tällä kertaa laitoin vettä, kun kermapurkki oli jotenkin mystisesti kadonnut jääkaapista. Mielenkiinnolla odotan, mistä se löytyy....

Muusin tein ihan perinteisesti, mutta perunapalojen kanssa kiehautin pari pientä paloiteltua sipulia. Tällä kertaa maidon osuus muusissa jäi aika vähäiseksi, kun keitinlientä jäi kattilaan vähän turhan paljon. Huomasin nestemäärän vasta perunoita muussatessani. Mutta voilla sai maun pelastettua. Eli ei maistunut vetiseltä. Yleensä käytän muussaamiseen vain perunatömppää, mutta sipulimuusi kannattaa vatkata sähkövatkaimella. Sipulia on hankala saada hienonnettua pelkästään tömpällä.

Salaatti oli tänään varsin yksinkertaista, mutta hyvää. Elikkäs siinä oli friseesalaattia, keltaista paprikaa, kurkkua, salaattijuustoa öljymarinadissa ja miniluumutomaatteja. Kastiketta tuo ei tarvitse, kun nuo juustokuutiot on niin öljyisiä.


Niin ja tein mä taas rahkaakin. Oonpas ollut ahkera :) Tänään rahkasta löytyi paljon mansikoita. Nami. Nyt en kauheasti lisännyt sokeria. Mansikat on hyviä ihan ilmankin tai ainakin hyvin pienen sokerimäärän kanssa. Rahkaa varten vatkasin desin kuohukermaa, maustoin sen teelusikallisella vaniljasokeria ja parilla ruokalusikallisella sokeria. Mukaan 250g maitorahkaa ja noin 300g kohmeisia mansikoita. Rahka sai hetkisen olla jääkaapissa. Muuten olisin syönyt sen heti, mutta poika esitti äänekkään vastalauseen :) Mun oma pieni painonvartija. Herralla kun on aina asiaa, kun minä meinaan syödä.


Jahas, nyt jos jaksaisi vielä käydä laittamassa herneet likoamaan huomista soppaa varten. Puuhella saa taas töitä. Ja tupa lämpiää. Mä oon kyllä niin onnellinen tuosta vanhasta puuhellasta!

1 kommentti: