21. marraskuuta 2011

Hitunen joulua ja pippuripihvejä jauhelihasta

Harvoin tulee itse tehtyä jouluksi laatikoita. Vielä en nimittäin oo semmoisia ohjeita löytänyt, että ne voittaisi anopin tekemät herkulliset joululaatikot. Näin joulun alla noita erilaisia laatikko-ohjeita voi kyllä testailla, sillä joululaatikoihin en vaan kyllästy. En ainakaan ihan helpolla. Eilen laitoin pitkästä aikaa perunalaatikon imeltymään. Edellisestä kerrasta taitaa olla jo reilu kymmenen vuotta eli ehkä oli aika taas muistella tuon herkun saloja. Illalla siis keittelin perunat, soseutin, lisäsin jauhot ja laitoin yöksi pystymuurin päälle lämpimään. Sen mitä olen kuullut, niin ilmeisesti sopiva lämpö on aika tärkeä osa tuota imeltymistä. Kun taas liika lämpö on sitten pahasta... Jotkut kuulemma hoitavat tuon imellyttämisosuuden 50-asteisessa uunissa. Onnistuu siis varmasti niinkin.

Imelletyn perunalaatikon ohje oli tällä kertaa lähtöisin Pirkka-lehdestä. Ja lopputulos oli kyllä oikein hyvää ja muistuttaa erehdyttävästi imellettyä perunalaatikkoa. Vaikka perunat imeltyivätkin ihan hyvin yön aikana, lisäsin silti vielä teelusikallisen siirappia laatikkoa maustaessa. Vähän löysää tuosta tuli, mutta jässähtäisköhän jäähtyessään. Tai sitten täytyy seuraavalla kertaa laittaa vähän vähemmän maitoa. Ohjeessa varoiteltiin laittamasta liian pieneen vuokaan, ettei ruoka kuohuisi yli. Mä taisin hieman liioitella tuon vuoan kanssa :)

Imelletty perunalaatikko

1kg jauhoisia perunoita
vettä perunoiden keittämiseen
0,5dl vehnäjauhoja
50g voita sulatettuna
n.4-5dl maitoa
1,5tl suolaa
0,5tl muskottipähkinää
(2-3rkl siirappia tai sokeria tarvittaessa)

  Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina ja soseuta esimerkiksi sähkövatkaimella. Sekoita jauhot joukkoon. Peitä astia kannella ja anna imeltyä lämpimässä paikassa vähintään 4-5 tuntia, mielellään yön yli. Varo, ettei seoksen lämpötila nouse liian korkeaksi, ettei imeltyminen lakkaa. Sopiva imeltymislämpötila on 50-60 astetta.
   Sekoita perunasoseen joukkoon sulatettu voi ja maito. Mausta. Mikäli seos ei ole imeltynyt tarpeeksi, lisää sokeria tai siirappia.
  Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vain noin 1/3 vuoasta, sillä ruoka kuohuu kypsyessään. Kypsennä 150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

Perunalaatikon seuraksi tein pippuripihvejä jauhelihasta. Erikseen ruoat olivat hyviä, mutta yhteen ne ei kovin hyvin sopineet. Tai sitten miellän tuon perunalaatikon liiaksi jouluruoaksi ja kinkun kaveriksi. Pihvien alkuperäinen ohje on peräisin taas Yhteishyvä-lehdestä. Taas meni ainesmäärät mun pihveissä uusiksi eli sen mukaan mennään. Tuo HP-kastike toi oikein mukavan maun noihin pihveihin, vaikken siitä muuten kauheasti piittaakaan.

Pippuripihvit jauhelihasta

400g jauhelihaa
1 pieni sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1rkl kuivattua persiljaa
1 kananmuna
loraus (n. 2rkl) HP-kastiketta
1tl suolaa
0,5tl jauhettua maustepippuria
Pinnalle:
pippurisekoitusta
Paistamiseen:
tilkka öljyä

  Hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita jauhelihan sekaan sipulisilput, mausteet ja kananmuna. Muotoile taikinasta pienehköjä pihvejä. Kaada pippurisekoitusta lautaselle. Kasta pihvien toinen puoli pippuriseokseen ja paista pihvit keskilämmöllä tilkassa öljyä. Pihvit voi kypsentää myös 225-asteisessa uunissa, jolloin kypsennysaika on noin 15 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Tässä hitunen todellista arkiruokaa ympäri vuoden. Tätä valmistettiin Hämeessä ja Salpausselän alueella arkiruuaksi silloin kun leivottiin - kerran viikossa.

    Olen muokannut ohjeen ( 22.12.2006) uusimpien tietojen mukaiseksi. Näin valmistettuna imellettyä perunalaatikkoa voi tehdä arkiviikkojen ruoaksi - samaan tapaan kuin iso-iso-iso-äidit sen teki. Tämän ohjeen viimeistely tähän muotoon kesti valitettavan pitkään eli useita vuosia, mutta nyt se toimii takuuvarmasti.

    Imelletty perunalaatikko noin 6 tunnissa.

    2 kg jauhoisia perunoita 
    vettä
    1 dl vehnäjauhoja
    maitoa
    voita 
    suolaa
    Ei tarvetta lisämakeuttamiseen

    Pese ja kuori perunat. Keitä perunat kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.  Soseuta perunat "nuijalla" keittoveteen notkeaksi puuroksi - lisää tarvittaessa noin 80 asteista vettä. Jäähdytä sose huolellisesti noin 76 asteiseksi. Ripottele  soseen pinnalle jauhot ja painele ne soseen joukkoon.  Laita kattila 70-80 asteiseen uuniin  ja anna imeltyä 3 - 5 tuntia. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana. Hyvä soseen 
    imeltymislämpötila on  noin 70 astetta astetta. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta.

    Lisää soseeseen voi ja maito. Mausta suolalla. Soseen voi maustaa halutessasi esim. muskottipähkinällä, kanelilla tai kardemummalla. Lisämakeutusta ei tarvita. 

    Kaada sakean vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka noin 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Pinnalle voi ripotella korppujauhoa ja voinokareita. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 2 - 3 tuntia.

    Hyvää edellisen vuoden perunasatoa on vielä saatavissa. 

    VastaaPoista
  2. Imelletty perunalaatikko. Mukaellen toimivaksi muutettu ohje.

    2kg jauhoisia perunoita
    vettä perunoiden keittämiseen
    1 dl vehnäjauhoja
    50-100g voita sulatettuna
    maitoa Maidon tarve vaihtelee eri lajikkeilla
    1-2tl suolaa


    Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina ja soseuta esimerkiksi sähkövatkaimella. Lisää soseeseen 75 asteista keittovettä niin että saadaan puuromainen sose. Sekoita jauhot 75 asteiseen soseeseen. Eristä astia erittäin hyvin useilla kerroksilla esim. pyyhkeillä ja anna imeltyä lämpimässä paikassa vähintään 3-5 tuntia. Varo, ettei seoksen lämpötila laske liian nopeasti alle 65 asteen, tämä varmistaa sen että imeltyminen tapahtuu tehokkaasti, eikä imeltyminen lakkaa. Sopiva imeltymislämpötila on 65 ja 75 astetta.

    Vaihtoehtoisesti voi imeltää sähköuunissa: Laita 65-70 asteinen sose 75-80 asteiseen sähköuuniin ja anna imeltyä 3-5 tuntia.

    Lisää suola ja voi sekä maito niin että saadaan sakea puuromainen velli. maito.
    Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vain noin 2/3 vuoasta, sillä ruoka kuohuu kypsyessään. Kypsennä 150-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

    Vaihtoehtoisesti voi imeltää sähköuunissa: Laita 65-70 asteinen sose 75-80 asteiseen sähköuuniin ja anna imeltyä 3-5 tuntia.

    VastaaPoista
  3. AITO IMELLETTY KARDEMUMMA PERUNALAATIKKO

    Aito imelletty kardemumma perunalaatikko imelletään imeltymisreaktioiden lämpötilassa 64-75 asteessa. Makeus saadaan imeltämällä ja siirappia ja sokeria makeuttamineen ei tarvita.

    Näistä se lähtee:

    Ainekset
    1kg perunoita. Jauhoisia monet suosii mutta kaikki lajikkeet imeltyy
    vettä
    1/2dl vehnäjauhoja
    50g voita
    n. 5dl maitoa, tarve vaihtelee suuresti lajikkeiden mukaan
    1 tl suolaa
    1/2tl kardemummaa. Vaihtoehtoisesti voi maustaa muillakin mausteilla

    Valmistus

    1. Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä ja höyrytä kuiviksi. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne kattilassa esimerkiksi perunasurvimella . Lisää kuumaa vettä niin että saadaan sakea puuromainen sose.
    .
    2. Jäähdytä sose huolella alle 78 asteen. Hyvä lämpötila on 74-76 astetta. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot "palaa".
    .
    3. Sekoita jauhot huolella 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa vielä tilkka 75 asteista vettä.
    .
    4. Laita sose imeltymään imeltymislämpöiseen 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita 2-3 kertaa imeltymisen aikana ja samalla voi maistamalla seurata imeltymisen alkua ja imeltymisen edistymistä. Sose imeltyy parhaiten imeltymislämpötilan alueella 65-75 asteisena. Jos soseen lämpö nousee yli 77 astetta, imeltyminen lakkaa lopullisesti.

    Sähköuunin lämpötilan voi varmistaa erillisen uuninlämpömittarin avulla, koska säätimien säätöarvoissa ja todellisessa uunin lämpötilassa voi olla suuriakin eroja. Kotitalouksien sähköliesissä ei ole varsinaista jälkilämpöä koska uunit jäähtyy varsin nopeasti, kun virta katkaistaan. Säätimien tulee olla kunnossa että uunin lämpötila pysyy säädetyssä arvossa.
    .
    5. Lisää soseeseen voisula, maito, mausteet ja vatkaa tasaiseksi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi lisätä korppujauhoja.
    .
    6. Paista aluksi kuumassa noin 200 asteisessa uunissa niin että paistopinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 140 asteen ja kupliminen rauhoittuu.

    Tiesitkö että...
    maustamaton imelletty arkinen perunalaatikko on mainio ympärivuotinen ruoka. Sen valmistaminen sähkölieden uunissa on todella helppoa.

    VastaaPoista