3. marraskuuta 2011

Lanttuva, kaaliva, Ameriikan herkkuva - pullaa, kasviskaalikääryleitä ja paistettua lanttua

Joka kerta, kun laitan lanttua ruoaksi, alkaa päässä soida Sleepy Sleepersin "Syö lanttuva"-biisi. Eikä tämäkään päivä ollut poikkeus. Ei niin järkevä biisi, mutta hauska. 

Kaaos keittiössä jatkuu, mutta sain sen verran raivattua tilaa, että pystyin kokkailemaan. Hieman täytyi miettiä, koska mitäkin tekee, kun remppamiehet työskentelivät tuossa seinän takana liesituulettimen ulostulon (vai miksi sitä kutsutaan!) kohdalla. Ja kun ruokana on kasviskaalikääryleitä, perunamuusia ja paistettuja lanttu- ja porkkanakuutioita, niin tuoksut oli aika moninaiset. Niin hyvää kuin kaali ja lanttu onkin, niin se haju... Siksi oonkin kokkaillut pitkin päivää. Kaalin keittelin miesten ruokatunnin aikana ja lantut paistoin vasta miesten lähdettyä. Ja kun niin urhoollisesti kestivät tuon kaalin hajun, niin leivoin mä sitten pullaakin. Tyttö halusi käydä viemässä korvapuustimaistiaisia herroille. Olisihan se ollut aika julmaa antaa toisten haistella pullantuoksua, mutta jättää sitten ilman maistiaisia. Kuulemma pullat kelpasi ja saisi mennä heillekin leipomaan.

Mä en ennen osannut tehdä ollenkaan tavallisia pullia. Niistä tuli joka kerta semmoisia kovia. Sitten kerran kävi niin, että jauhot loppui kesken ja jäi niin vähästä kiinni, etten viitsinyt lähteä kauppaan niitä hakemaan. Niinpä tuloksena oli pehmeä taikina ja ihanan pehmeät ja kuohkeat pullat. Opinpa siinä, ettei jauhoja tosiaankaan kannata laittaa liikaa. Tämän päiväisestä taikinasta tein sekä korvapuusteja että kaakao-voisilmäpullia.


Pullat

5dl maitoa
2pss kuivahiivaa
1 kananmuna
1dl sokeria
1rkl kardemummaa
1,5tl suolaa
n.10-11dl vehnäjauhoja
150g voita
Täyte korvapuusteihin:
voita
sokeria
kanelia
Täyte kaakao-voisilmäpulliin:
voita
reilu 0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2tl kaakaojauhetta (ei tummaa!)
Voiteluun:
1 kananmuna

  Lämmitä maito noin 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva noin desiin jauhoja ja vatkaa jauho-hiivaseos maitoon. Lisää maitoon kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Vatkaa jauhoja joukkoon vähän kerrallaan ja jatka jauhojen lisäämistä käsin alustaen. Lisää pehmeä voi taikinaan alustamisen loppuvaiheessa. Jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota kunnolla liinalla peitettynä.
  Kaada kohonnut taikina leivinpöydälle ja vaivaa hetki jauhoja apuna käyttäen. Jos teet korvapuusteja, leivo puoli taikinaa kerrallaan noin 30*50cm kokoiseksi levyksi. Levitä levylle pehmeää voita ja ripottele päälle sekä kanelia että sokeria. Kääri rullaksi pitkältä sivulta alkaen. Leikkaa taikinapötkö kolmioiksi. Nosta taikinapalat pystyyn kapea kärki ylöspäin ja paina kärkeä kahdella sormella niin, että leikkauspinnat nousevat ylös. Leivo toinen taikinapala samoin tai tee siitä tavallisia pullia. Anna korvapuustien kohota hyvin pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä. Voitele kohonneet puustit ja ripottele halutessasi päälle raesokeria.
  Jos teet voisilmäpullia, leivo taikina pötköksi, leikkaa paloiksi ja pyörittele pulliksi. Anna pullien kohota hyvin pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä. Paina kohonneisiin pulliin peukalolla syvennys. Voitele pullat kananmunalla. Laita jokaiseen syvennykseen voinokare. Sekoita sokeri, vaniljasokeri ja kaakaojauhe keskenään ja ripottele seos voisilmien päälle.
  Paista korvapuusteja 225-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia ja pullia 225-asteessa 10-12 minuuttia.


Sitten itse ruokaan. Näiden kasvistäytteisten kaalikääryleiden alkuperäisen ohjeen oon kopsannut jostain lehdestä, mutta muuttelin ohjetta taas niin paljon, ettei sillä taida olla enää mitään yhteistä alkuperäisen kanssa. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin savoijinkaalia, mutta eihän sitä meidän kaupasta löytynyt. Sen sijaan löysin tuollaisen söpön kaalikäärylekaalin :) Hassu, litteä ja isolehtinen eli oikein näppärä kaalikääryleihin. Mietin kyllä ensin, että olisin ottanut punakaalin, niin olisi saanut vähän värikkäämpää sapuskaa. No, ehkä seuraavalla kerralla kokeilen sitten sitä.

Kasviskaalikääryleet

1 kaalikäärylekaali tai valkokaali
1dl riisiä
2dl vettä
kasvisfondia
3 porkkanaa
1 tomaatti
1 punainen paprika
2 pientä sipulia
0,5 kesäkurpitsaa
loraus punaista balsamiviinietikkaa
suolaa
pippurisekoitusta
sipulijauhetta
oliiviöljyä
Päälle:
siirappia
voinokareita
öljyä vuoan voiteluun

  Poista kaalista kanta ja keitä isossa kattilassa kannella peitettynä viitisen minuuttia tai kunnes lehdet pehmenevät. Voit irrottaa kaalista lehtiä sitä mukaan kuin ne pehmenee tai leikata kaikki irti kerralla. Pienet lehdet voi halutessa silputa täytteen sekaan.
  Keitä riisi kypsäksi kasvisfondilla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuutioi kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja lisää porkkanat. Anna kuullottua hetken. Lisää muut kasvikset ja jatka kuullottamista. Lisää keitetty riisi kasvisten sekaan ja mausta seos. Mausteita kannattaa laittaa reilusti.
  Ohenna kaalinlehtien lehtiruodit veitsellä, että saat käärittyä ne helpommin kääryleiksi. Laita täytettä kaalinlehden alareunaan (siis siihen mistä kaali on kiinnittynyt :) ) ja käännä reuna täytteen päälle. Käännä myös sivureunat täytteen päälle. Kääri kääryleeksi. Laita kääryleet tiiviisti öljyllä voideltuun uunivuokaan. Lorauta kääryleille siirappia ja laita halutessasi päälle muutama voi- tai margariininokare. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kääryleitä voi välillä valella vuoan pohjalle muodostuvalla nesteellä.


Olihan nuo kasviskaalikääryleet ihan ok. Tosin mausteita olisi saanut olla enemmän. Mutta vannoutuneena lihansyöjänä on pakko myöntää, että lihainen versio on parempaa. Toki noissa kasviskääryleissäkin voi vaihdella kasviksia, korvata riisin vaikka ohralla ja muutella mausteita. Ja laittaa sitä lihaa!

Mutta sitten vielä tämä herkkujen herkku! Nimittäin valurautapannulla voissa paistetut porkkana- ja lanttukuutiot sipulin kera. On sitten kyllä hyvää! Nyt kuutioin yhden lantun, kaksi porkkanaa ja viipaloi pari pientä sipulia. Ensin kuumensin voin pannulla ja laitoin lantut paistumaan. Seuraavaksi mukaan porkkanat ja hetken kuluttua sipulit. Annan lanttujen paistua ensin aika kovalla tulella, että saavat väriä. Sitten lasken lämpöä ja anna kasvisten pehmetä hiljalleen. Kypsien kuutioiden päälle ripaus suolaa ja se on siinä! Jostain syystä en tee näitä koskaan tavallisella pannulla enkä käytä margariinia. Just tuo valurautapannulla kärventäminen ja kunnon voi tekee tuosta niin hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti