22. marraskuuta 2011

Monta rautaa tulessa

Taas tuli näytettyä toteen se, että mitä suurempi stressi sitä enemmän tulee kokattua. Selkeä sijaistoiminto sille, ettei tarvitsisi ajatella noita remppajuttuja. Niiden kanssa menee pian hermot, vaikka loppusuoralla ollaankin. No, kiitos stressin, oon tänään saanut aikaiseksi rommi-kirsikkakakun, mango-broilerisalaattia ja porkkana-sipulipastaa. Kakkua en oo vielä uskaltanut maistaa, mutta salaattia ja pastaa voi kyllä tehdä toistekin. Molemmat olivat oikein hyviä. Tyttö oli toimi reippaana apulaisena salaattia ja pastaa tehdessä. Ja iso apu hänestä olikin! Että kiitos neitiseni :)

Jahas, mistäs sitä sitten aloittaisi... Jospas esittelisin ensin tuon salaatin. Ohje on Yhteishyvästä poimittua. Alkuperäisen ohjeen broilerin fileepihvit korvasin marinoiduilla broilerisuikaleilla. Meidän lähikaupasta kun ei fileepihvejä sattunut löytymään. Jäävuorisalaattikin vaihtui jääsalaattiin ja mango täytyi ottaa tölkistä. Ja kun salaatti vaikutti vähän tylsältä, niin tyttö lisäsi siihen tomaatista tehdyt kukkaset. Kastike oli vähän hassua, mutta ihan ok. Suosittelen silti tarjoamaan sen erikseen.

Lämmin mango-broilerisalaatti

3 hunajamarinoitua broilerin fileepihviä tai fileesuikaleita
tilkka öljyä paistamiseen
0,5 kerää jäävuorisalaattia tai jääsalaattia
1 ruukku rooman- tai lehtisalaattia
2 tuoretta mangoa tai 1prk säilykemangoa
1dl cashewpähkinöitä
(1 tomaatti)
Kastike:
1dl kookosmaitoa
1tl makeaa soijaa
1tl fariinisokeria
2tl sitruunamehua
mustapippuria

  Paista broilerit kypsiksi pannulla tilkassa öljyä. Nosta fileet folion alle odottamaan ja vetäytymään. Kuumenna kattilassa kookosmaito ja mausta se soijalla, fariinisokerlla, sitruunamehulla ja mustapippurilla. Anna kiehua muutaman minuutin.
  Asettele tarjoiluastian pohjalle revityt salaatinlehdet, kuorittu ja viipaloitu mango sekä pähkinät. Viipaloi broilerinfileet. Nosta viipaloidut fileepihvit tai broilerisuikaleet salaatin päälle. Valuta päälle kastiketta tai tarjoa erikseen. Tarjoa lämpimänä.


Sitten tuohon pastaan. Mulla ei ole mitään käsitystä, että mistä oon tuon ohjeen löytänyt. Jostain lehdestä tai kaupassa jaettavista reseptivihkosista kuitenkin, kun kerran oon sen noihin mappeihini kirjoittanut. No, ei ole kuitenkaan mun käsialaa vaan kunnia kuuluu jollekulle toiselle. Mutta hyvää tämä oli! Annos on vaan aika pieni. Riippuen nälän asteesta, riittänee kahdelle tai kolmelle. Mä käytin tuossa juustotäytteisiä ravioleja ja valkosipulit oli tällä kertaa yrttimarinoituja. Nuo marinoidut valkosipulinkynnet on kyllä hyviä muutenkin! Ne ei oo mitenkään väkeviä (ainakaan mun mielestä) ja niitä voi hyvin käyttää sapuskoissa tai salaateissa. Ja miksei vaikka viipaloituna leivän päällä. Tuoretta rakuunaa en muutaman lehden takia raaskinut ostaa, joten sen korvasin ripauksella kuivattua. Sitruunan kuoren jätin tällä kertaa pois.

Porkkana-sipulipasta

1pkt(250g) juusto- tai kasvistäytteisiä ravioleja tai tortelliineja
vettä
suolaa
2 porkkanaa
1 pieni sipuli
1rkl (oliivi)öljyä
0,5dl marinoituja valkosipulinkynsiä
muutama tuore rakuunan lehti tai ripaus kuivattua
2dl kermaa tai kookosmaitoa (tai desi molempia)
(1tl sitruunankuoriraastetta)
suolaa
rouhittua valko- tai mustapippuria
ripaus jauhettua muskottipähkinää

  Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta. Kuori porkkanat ja leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja silppua sipuli.
  Kuumenna öljy paistokasarissa, lisää porkkanaviipaleet ja sipulisilppu ja anna niiden kypsyä parin minuutin ajan. Lisää valkosipulinkynnet (puolita halutessasi), rakuuna, kerma tai kookosmaito, (sitruunankuoriraaste) ja mausteet. Keitä hetki, että neste saostuu. Lisää pasta kastikkeen joukkoon ja kuumenna.


Sitten vielä tuo kakku. Suklainen ja romminen. Sen täytyy olla hyvää. (Ja olihan se, kävin pikaisesti maistamassa.) Ohje on lähtöisin ikivanhasta Ohrakkaan reseptivihkosesta. Vaikka tuossa valmistuksessa onkin monta eri vaihetta, niin on tuo silti suht helppo tehdä. Mulla loppui vaan leivinjauhe kesken, enkä sitten lähtenyt hakemaan lisää. Tuossa on siis vaan teelusikallinen ja se on varmaan osasyy ettei kakku kohonnut enempää. Vihreät kirsikat korvasin punaisilla ja rommina käytin tummaa rommia. Rommi olisi saanut maistua enemmänkin. Kuorrutus oli ainakin vielä äsken semmoista pehmeää, yhtään en tiedä kuuluuko sen jähmettyä. Toivotaan, sillä noin tuo on sottaista syötävää.

Suklainen rommi-kirsikkakakku

200g voita
2,5dl sokeria
4 munaa
50g taloussuklaata
15 vihreää (tai punaista) säilykekirsikkaa
1tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
1dl ohrakasta
3dl vehnäjauhoja
2rkl rommia
Kuorrutus:
1dl tomusokeria
100g maustamatonta tuorejuustoa
50g taloussuklaata
3rkl kermaa
1tl pikakahvijauhetta (voi kyllä jättää pois)
pähkinä- tai suklaarouhetta

  Raasta suklaa karkeaksi raasteeksi tai hienonna veitsellä. Paloittele kirsikat. Sekoita kirsikkapalat ja suklaarouhe pieneen määrään jauhoja. Vatkaa sokeri ja voi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kirsikka-suklaaseos. Mausta taikina rommilla. Sekoita taikina varovasti sekaisin. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 200 asteisessa uunissa tunnin verran. Kokeile kypsyys tikulla.
  Sekoita kuorrutusta varten tomusokeri ja tuorejuusto keskenään. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja sekoita kerma sulan suklaan joukkoon. Yhdistä juustotahna ja suklaa-kermaseos varovasti sekoittaen. Mausta halutessasi pikakahvijauheella. Anna kuorrutuksen jähmettyä hieman ennen kuin levität sen kakulle. (Mä missasin tämän vaiheen.. ) Koristele pinta suklaa- tai pähkinärouheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti