1. marraskuuta 2011

Sienipiiraita ja -pasteijoita

Eikös olekin paljon järkevämpää käyttää viimeisen käyttöpäivän omaava maitorahka leipomiseen kuin heittää se roskiin? Hyvin taas perusteltu tämän päivän leipomukset. Päätin, että teen jotain ensimmäisen ohjeen mukaan, mihin vaan saan rahkan ujutettua. Mitään makeaa en halunnut tehdä, kun viikonloppuna tuli syötyä herkkuja yllin kyllin! Kokeiluvuoroon pääsi siis Yhteishyvä-lehdestä napattu sienipiiraiden ohje. Pitäisi muuten jatkossa aina kirjoittaa omaan mappiinkin mistä lehdestä ohjeen oon kirjoittanut, kun lähteiden metsästäminen meinaa olla välillä vähän hankalaa. Varsinkin noissa alkupään mapeissa, joita oon kirjoitellut joskun silloin kauan kauan sitten.

Mutta sitten niihin piiraisiin. Taikinaa tein tuplasatsin, jotta sain koko rahkapurkin käytettyä. Toiseen puoliskaan tein täytteen ohjeen mukaan, toiseen sovelsin itse. Laitan tuohon alle ohjeen mukaisen taikinamäärän ja molemmat täytevaihtoehdot. Yksi täyte riittää siis tuohon ohjeen taikinaan. Täytteen saa siis valita vapaasti. Lehden ohjeen sienipiiraiden olisi pitänyt olla sellaisia hienoja kolmioita, joissa on nurkat auki, mutta ei se multa oikein onnistunut. Taisin ottaa taikinasta liian pieniä ympyröitä, vaikka muotin halkaisija olikin n. 8,5cm. Piiraat aukesivat uunissa ja muistuttavat epämääräisiä lättyjä. Lopulta luovutin niiden kolmioiden tekemisen ja nipistin vain kaksi reunaa yhteen. Omatekoisen täytteen tein pasteijoiksi muotilla, jonka halkaisija oli 10,5cm. Ja vaikkei nuo kauniita olleetkaan, niin hyviä oli molemmat.

Sienipiiraat ja sienipasteijat
(14-16 piirasta tai 10-12 pasteijaa)

Rahkavoitaikina:
125g voita
2dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
125g maitorahkaa

Piirastäyte:
200g kantarelleja tai tuoreita herkkusieniä
0,5-1tl suolaa
0,5tl rakuunaa
1dl hienonnettua sipulinvartta tai ruohosipulia
1dl juustoraastetta
Voiteluun:
munaa

Pasteijatäyte:
150g tuoreita herkkusieniä
1 pieni sipuli
2dl vettä
1dl riisiä
öljyä
ripaus suolaa
ripaus rakuunaa
ripaus mustapippuria
0,5dl smetanaa
Voiteluun:
munaa

  Sekoita pehmeä rasva, vehnäjauhot ja leivinjauhe koneella tai sormin nyppien. Lisää maitorahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Itse annoin taikinan olla tässä vaiheessa jääkaapissa muutaman tunnin, kun oli pakko käydä välillä kaupassa. Kauli taikina noin 30*40cm levyksi jauhoja apuna käyttäen. Paina pyöreällä muotilla taikinasta levyjä.
  Valmista piirastäyte. Hienonna sienet ja paista niitä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Mausta sienet. Kaada sienet kulhoon ja sekoita hienonnetun ruohosipulin ja juustoraasteen kanssa. Nostele ruokalusikallinen täytettä levyjen keskelle ja taita levyt kolmioiksi (tuo kolme reunaa keskelle täytteen päälle). Nipistä taikinat yhteen keskelle. Voitele piiraat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita.

  Pasteijoita varten tee taikina samoin kuin edellä. Käytä noin 10cm halkaisijaltaan olevaa muottia ympyröiden ottamiseen. Keitä täytettä varten riisi suolalla maustetussa vedessä. Hienonna sienet ja paista niitä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Siirrä sienet syrjään. Hienonna sipulit, kaada pannulle tilkka öljyä ja kuullota sipulit. Sekoita sienet ja sipulit keskenään ja mausta ripauksella suolaa, mustapippuria ja rakuunaa. Sekoita sieni-sipuliseos keitetyn riisin kanssa kulhossa ja lisää joukkoon smetana. Laita reilusti täytettä taikinalevyille ja taita pasteijoiksi. Painele reunat haarukalla, niin pasteijat pysyvät paremmin kiinni paistettaessa. Voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai kunnes paisteijat ovat kauniin kullanruskeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti