14. joulukuuta 2011

Hiljaa hyvä tulee

Rakas joulupukki. Jos oon nyt reilun viikon kiltisti, niin toisitko mulle semmoisen monitoimikoneen, jossa on lihamylly, makkarapursotin, taikinakoukut ja kaikki muut hilavitkuttimet. Tai jos viikon kilttinä olo ei tuohon piisaa, niin toisitko edes toisen leipävuoan. Semmoisen silikonisen. Kiitos.

Taikinakoukulliselle koneelle olisi todellakin ollut käyttöä päivän leipomuksissa. Kokeilin tänään tehdä setsuurilimppua. Kun taikinaa piti vaivata käsin semmoiset 20 minuuttia, niin puolessa välissä alkoi jo into loppua. Vartin mä jaksoin ja sitten olin ihan puhki. Ja kun taikina ei ollut mitään kevyttä vaivattavaa. Koneen kanssa olisi päässyt paljon vähemmällä. Mutta kyllä tuo lopputulos oli kaiken vaivan arvoista. Hyvät limput tuli. Hidashan tuo leipä oli tehdä, mutta eipä siitä kyllä kauheasti vaivaa ollut. Ellei tuota vaivaamista lasketa. Lähinnä aika kului kohottamisiin ja paistamiseen. Aloitin leipomisen joskus puolen päivän aikoihin ja leivät oli valmiit neljän jälkeen. En taas muista mistä oon ohjeen löytänyt. Jostain lehdestä luultavimmin.

Setsuurilimppu

6dl vehnäjauhoja
9dl hienoja ruisjauhoja
2tl suolaa
2tl jauhettua kuminaa
2dl tummaa siirappia
20g margariinia (laitoin voita)
50g hiivaa
5dl maitoa

  Kaada molemmat jauhot, suola, kumina, siirappi ja huoneenlämpöinen, paloiteltu rasva yleiskoneen kulhoon tai muuhun isoon astiaan. Murenna hiiva päälle.
  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Vaivaa taikinaa rauhallisesti yleiskoneella noin  15 minuuttia tai käsin noin 20 minuuttia. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä tunnin ajan.
  Jaa taikina kahteen voideltuun, pitkänomaiseen vuokaan (1,5l). Hätätapauksessa pyöreäkin vuoka käy. Anna leipien kohota vielä toinen tunti liinalla peitettynä.
  Säädä uuni 250 asteeseen. Pistele leivät puutikulla tai terävän veitsen kärjellä. Laita vuoat uuniin ja säädä samalla uuni 175 asteeseen. Paista leipiä noin tunnin ajan. Mä laitoin paistamisen lopussa palan foliota leipien päälle, kun tummuivat niin uhkaavasti.
  Kumoa leivät vuoistaan ja anna jäähtyä ritilällä.


Kun tuohon leipään meni niin tuhottomasti aikaa, niin itse ruoka oli varsinaista pikaruokaa. Makukin oli ihan jees. Tämän pastan ohje on Pirkasta poimittua. Meidän pastasta unohtui tuo persilja ja pinnalta parmesaani.

Makkarapasta

250g pinaattifettuccine tuorepastaa
1,5l vettä
suolaa
loraus öljyä
Makkarakastike:
0,5pkt(à580g) lenkkimakkaraa
1rkl öljyä
1 sipuli
1prk(70g) tomaattipyreetä
2dl ruokakermaa
0,5tl suolaa
mustapippuria
1tl oreganoa
persiljaa
parmesaania raastettuna

  Hienonna sipuli ja suikaloi makkara. Kuullota sipuleita öljytilkassa hetkisen. Lisää makkarat ja tomaattipyree. Anna kiehahtaa.
  Sekoita joukkoon kerma. Kuumenna. Mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla. Hienonna pinnalle tuoretta persiljaa.
  Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja tarjoa makkarakastikkeen kanssa. Ripottele pinnalle parmesaania, jos siltä tuntuu. Lisäksi salaattia ja patonkia.

"Lätkäistään ruoka lautaselle ja hifistelyt sikseen"-kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti