20. joulukuuta 2011

Kakkukatastrofi

Tytön joululoman ja loistavan todistuksen kunniaksi ajattelin tänään tekaista jouluisen glögijuustotortun. Kuten tavallista, kaikki ei aina mene niin kuin elokuvissa. Alku sujui ihan lupaavasti, mutta ongelmia ja erittäin tahmean lattian aiheutti kakun päälle tuleva glögikerros. Varovasti sain lapattua jäähtyneen glögi-liivateseoksen kakun päälle. En heti laittanut kakkua kylmään, vaan jäin touhaamaan jotain muuta. Hetken kuluttua havahduin sellaiseen pahaenteiseen tiputtelevaan ääneen. Olin tehnyt kakun irtopohjavuokaan, joka päätti sitten vuotaa. Kaikki glögi oli valunut kakun reunoja pitkin vuoan pohjalle ja siitä pöydälle. Ja kun kakku oli pöydän reunalla, niin tottahan se glögi päätti sitten suunnata kohti lattiaa.

No, keittelin sitten uuden, tosin pienemmän glöigi-liivateseoksen. Vahingosta viisastuneena taittelin foliosta reunat kakulle ja painoin niitä hieman vaalean täytteen ja vuoan reunan väliin. Varovasti liruttelin glögin kakun pinnalle ja laitoin kakun heti jääkaappiin. Saa nähdä mitä tuosta nyt tulee. Nätti tuo kakku ei oo, mutta ei voi mitään. Toivottavasti maku on edes parempi. Lisäsin vielä illemmalla yhden pienen glögi-liivatesatsin tuohon kakun pinnalle, että sain edes vähän paksumman glögikerroksen.

Ohje on lähtöisin Pirkka-lehdestä. Kateellisena kävin katselemassa, miltä kakku heidän nettisivuillaan näyttää...

Mausteinen glögitorttu

150g piparkakkuja
75g voita sulatettuna
Täyte:
4 liivatelehteä
2dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
1dl tomusokeria
0,5tl kanelia
0,5tl kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
3rkl appelsiinimehua
Pinnalle:
4 liivatetta
3dl glögitiivistettä
1dl vettä
Koristeeksi:
kanelitankoja

  Murskaa piparkakut. Kaksi päällekkäin asetettua pakastepussia on tässä kohtaa oiva apu. Saa mukavasti sormille tai lihanuijalle töitä. Sulata voi ja sekoita keksimurujen kanssa. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 22-24cm) pohjan ja reunan väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle.
  Pane liivatteet kylmään veteen ja anna liota 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston sekaan tomusokeri ja mausteet. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Kuumenna appelsiininmehu pienessä kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä täytteen joukkoon samalla kunnolla sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.
   Liota glögikerroksen liivatteita noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Kuumenna vesi kattilassa. Liuota hyvin puristeut liivatteet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögin joukkoon samalla sekoittaen. Anna hieman jäähtyä. Kaada mehuhyytelöä puoliksi hyytyneen kakun päälle varovasti, jotta juustotäyte ei sekoitu. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Koristele kanelitangoilla.


  Mies laittoi viestiä töistä ja kertoi kuunnelleensa jonkun kokin selostusta bataattilaatikosta. Semmoista kuulemma saisi jouluksi tehdä. Muistaakseni multa ohjeitakin moiseen löytyy. Kunhan Kääpiölinna muuten hiljenee, saan siis etsiä sekä bataattilaatikon että graavilohen ohjeen noista mapeista. Lisäilen kuvaa tuosta katastrofikakusta kunhan se on tarpeeksi hyytynyt. Jos ei muuta, niin saattepa aihetta hymyyn :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti