2. joulukuuta 2011

Leipäjuttusia

Tänään jaksoin vihdoin ja viimein taikuroida niitä pitaleipiä. Olishan sitä päässyt paljon helpommalla, kun olisi kävellyt kauppaan ja ostanut valmiit leivät. Jotenkin tykkään vaan nuokin tehdä itse. Kun ei noissa kova homma oo, vaikka aikaa ottaakin. Eniten aikaa vie tuo kohottaminen. Siitäkin tuo on kiitollinen ruoka, että täyttää voi ihan miten haluaa. Ja on tämä oivallinen tapa pakkosyöttää muulle sakille noita vihanneksia. Meidän leipiin päätyi tänään öljyssä paistettuja broilerisuikaleita, jäävuorisalaattia, kurkkua, sipulia, tomaattia, juustoraastetta, ranskankermaa ja salsaa. Leipien ohje on lähtöisin Pirkka-lehdestä.

Pitaleivät
(8kpl)

2dl vettä
2/3palaa(35g) hiivaa
0,5tl suolaa
2rkl öljyä
5dl vehnäjauhoja

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Vatkaa sekaan 2dl vehnäjauhoja. Lisää loput jauhot käsin alustaen. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.
  Jaa kohonnut taikina 8 osaan. Taputtele palat leivinpaperille pyöreiksi, noin 0,5 sentin paksuisiksi leiviksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Anna leipien kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia.
  Laita leivinpelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Vedä leivinpaperi pitaleipineen kuumalle pellille. Paista leipiä 5-6 minuuttia. Peitä kypsät leivät leivinliinalla, ettei pinta jää kovaksi (on siis aika kova uunista otettaessa, mutta pehmenee liinan alla).
  Täytä pitaleivät makusi mukaan vihanneksilla, kanalla, jauhelihalla tai mitä nyt ikinä keksitkään.


Illalla ajattelin tehdä vielä semmoisia vaaleita hapankorppurullia. Tai vehnäkorppurullina ne tuossa ohjeessa tunnetaan. Ohjeen alkuperä on taas hämärän peitossa, mutta jostain lehdestä se on mappeihini ilmaantunut. Kaupassa ei vehnäkorppuja ollut, siis sellaisia hapankorpun mallisia/kokoisia, vaan otin sitten vastaavaa kaurasta tehtyä. En tiedä onko sellaisia vehnäkorppuja enää olemassakaan, sillä tämä ohje on tosi vanha. Tavalliset hapankorputkin käy tähän oikein hyvin. Nuo kaurakorput oli niin kapeita, että niitä tuskin kannattaa halkaista, kuten ohjeessa kehoitettiin. Täytyy tutkia sitten, kun noita teen. Lopputuloksesta en osaa vielä sanoa, kun noiden täytyy olla yön yli kylmässä. Lisäilen ohjeen kuitenkin jo nyt, jos joku haluaa kokeilla.

Vaaleat vehnäkorppurullat

180g vaaleita vehnäkorppuja (hapankorppuja) tai tavallisia hapankorppuja
2-3dl kuumaa lihalientä
Täyte:
200g savukalkkunaleikettä, palvikinkkua tai kylmäsavulohta
150g ruohosipulituorejuustoa
2dl raejuustoa
3rkl sinappia
0,5tl rouhittua mustapippuria
1 punainen paprika pieneksi silputtuna
0,5dl hienonnettua persiljaa tai vastaava määrä kuivattua
Lisäksi:
jääsalaatinlehtiä koristeeksi

  Käytä vehnäkorput nopeasti kuumassa lihaliemessä ja nosta ne sitten talouspaperin päälle imeytymään. Sekoita täytteen ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi.
  Levitä täytettä pehmenneille korpuille ja asettele reunoille pienet palat jääsalaattia koristeiksi. Kääri korput tiiviiksi rulliksi ja puolita rullat leveyssuunnassa. Anna makujen tasaantua viileässä mielellään yön yli ja nosta tarjolle.

Lautaselle läntätyt rullat

Nyt on korppurullat tehty. Osa onnistui ja osasta korppu jäi aivan liian kovaksi ja halkesivat rullatessa. Lihaliemi saa olla todella kuumaa, mielellään kiehuvaa. Kiehuvassa liemessä nuo kaurakorput tuntui pehmenevän nopeammin. Eikä ainakaan näille korpuille riittänyt pelkkä lihaliemessä käyttö, vaan saivat olla liemessä hetken aikaa. Kannattaa siis pitää hapankorppuja niin kauan lihaliemessä, että pehmenevät kunnolla. Olis nuo rullat voinu halkaista. Siihen hommaan tarvitaan todella terävä veitsi ja meidän veitset on taas teroituksen tarpeessa. Jätin siis kokonaisiksi. Mutta maku tuntuu olevan ihan jees, ainakin niissä epäonnistuneissa yksilöissä. Muut pääsi jääkaappiin lepäilemään kelmuun käärittynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti