23. joulukuuta 2011

Sinappihuntu on sialla yllä, ainakin pian...

Naureskelin miehelleni, että nyt on se hetki, kun minä pidän kaikki päivän aikana kertyneet tupakkitauot, vedän henkeä ja naputtelen tänne jotain. Kun en enää kerran polta, niin voin pitää kaikki tauot putkeen. Kätevää. Saavat nuo ukot pärjätä hetken keskenään. Vihdoin alkaa päivän tohinat olla voiton puolella. Kinkku on uunissa ja paistuu hyvää kyytiä. Bataattilaatikot on tehty ja vadelmalikööritkin saatu pulloihin. Sen hemmetin sacherkakunkin sain täytettyä ja kuorrutettua ja voin sanoa, että siitä tuli aika rumilus. Se suklaakuorrutuksen levittäminen oli hankalampaa kuin kuvittelin. Jos toimi liian hitaasti, niin kuorrutus jähmettyi eikä sitä sitten saanut nätisti kirveelläkään. Vakaasti harkitsen kakun paloittelua ja tunkemista pakastimen perimmäiseen nurkkaan.

Vaikka asiat on jo hyvällä mallilla, niin kyllä tälle iltaa vielä touhua piisaa. Kunhan saan kinkun pois uunista, pääsee olut-suklaakakku vuorostaan kypsymään. Ja tottahan kinkku täytyy kuorruttaa. Mun mielestä se kinkun sinappihuntu on ehkä parasta koko kinkussa. Muutama lahjakin kaipaa vielä paketointia. Rosollin ajattelin tehdä vasta huomenissa.

Bataattilaatikkoa varten luin monta ohjetta, mutta laatikon tein sitten itse soveltamalla. Tuli oikein hyvää! Taitaa tuosta tulla yksi jouluruoka tulevillekin vuosille. Kahdesta bataatista tuli kaksi pientä laatikollista. Miehen mielestä mausteita olisi voinut laittaa reilumminkin, mutta mä taas tykkään että tuo bataattikin maistuu. Kannattaa maistella sitä sosetta maustettaessa, niin löytää itselleen sopivan maustemäärän.

Bataattilaatikko

2 (n.1,2-1,5kg) bataattia
1,2-1,5l vettä
1 kasvisliemikuutio
50g voita
2dl kermaa
1dl maitoa
1 muna
1tl suolaa
ripaus jauhettua mustapippuria
1/3tl muskottipähkinää
Päälle:
korppujauhoja
voinokareita

  Kuori ja kuutioi bataatit. Keitä bataatit pehmeiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Laita vettä vain sen verran, että bataattikuutiot peittyvät juuri ja juuri. Kaada keitinvesi pois ja survo kypsät bataatit perunatömpällä. Lisää sekaan voi, mausteet, kananmuna, maito ja kerma. Lisää nestettä tarvittaessa, jotta saat suht löysän soseen. Tässä kohtaa kannattaa maistella ja lisäillä mausteita maun mukaan. Vatkaa seos kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  Kaada bataattiseos voideltuihin vuokiin. Ihan täyteen ei kannata vuokaa laittaa. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja nostele päälle muutama voinokare. Kypsennä laatikoita 175-asteisessa uunissa 1-1,5 tuntia tai kunnes laatikot ovat pinnaltaan kauniin ruskeita.

Bataattilaatikko

Joulukinkun kohdalla mulla iskee joka vuosi se epävarmuus, että mitenkäs se kinkku paistettiinkaan. Enkä millään muista mitenkä edellisinä vuosina kinkun oon paistanut. Aina se on kuitenkin onnistunut. Tai no kerran on vissiin aattoaamuna jouduttu hakemaan uusi kinkku, kun ensimmäinen kutistui ihan olemattomaksi uunissa. Tällä kertaa uskoin Pirkan ja monen muun lähteen neuvoja, löin kinkun kinkkupussiin ja 125-asteiseen uuniin. Siellä se saa olla, kunnes sisälämpötila on noin 77-80 astetta.

Kinkun päälle tulee perinteisesti sinappia ja korppujauhoja. Voisihan siihen keltuaistakin laittaa, mutta mä oon siitä luopunut vuosien varrella. Elikkäs kypsästä kinkusta poistan enimmän ihran, sivelen pinnan sinapilla ja päälle ripottelen korppujauhoja. Kuorrutuksen ruskistamisen saa hoitaa 250-asteinen uuni. Kovin kauaa ei kinkkua kannata enää uunissa pitää, vain sen aikaa että pinta saa vähän väriä. Jippii, nyt mä vihdoin muistin miten kuorruttaminen meni. Yleensä soitan aina äidille ja kysyn neuvoja.

Kinkun kastike meillä tehdään perinteisesti kinkun paistoliemestä, joka kuumennetaan kattilassa, suurustetaan vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla ja sitä vielä jatketaan kermalla. Kermaa lisätään sen verran, että kastikkeen suolaisuus laimenee sopivaksi. Ihanaa.

Mutta nyt Kääpiölinnan väki toivottaa kaikille oikein mukavaa ja rauhallista joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti