22. joulukuuta 2011

Sumean logiikan kakku

Tiedättehän sen tunteen, kun flunssa hämärtää kaiken kyvyn ajatella loogisesti. Tai siis lamaa ajattelun ihan kokonaan. Yksinkertaiseltakin vaikuttava teksti saattaa tuntua hebrealta ja selkeidenkin ohjeiden noudattaminen on ylivoimaisen vaikeaa.  Näissä tunnelmissa sai alkunsa mun elämäni ensimmäinen itse tehty sacherkakku. Kakun täyttö ja kuorrutus jää huomiseen, kun nyt ei kyllä jaksa. Sen mitä kakkupohjaa maistelin, niin ihan hyvä tuosta tulee.

Mä kuvittelin ettei taikina mahtuisi tuohon mun isoimpaan vuokaan ja laitoin osan semmoiseen söpöön pikkuvuokaan, jonka sai lahjaksi ihanaiselta ystävältäni. Ajattelin siis tehdä semmoisen kerros-sacherkakun. Nyt jälkikäteen tajusin, että olishan se tullut tuolla yhdellä vuoalla ihan kevyesti. Toisaalta, parempi kaksi pienempää kakkupohjaa kuin vuoasta ylitse tursunnut, uunin pohjaan tarrautuva taikina. Pikkukakku kypsyi vajaassa puolessa tunnissa ja isompaan meni pikkuisen kauemmin. Kannattaa siis seurailla välillä kakun kypsymistä.

Mies tuolla jatkaa loputtomalta tuntuvaa liköörinpullotusprojektia. Koko viikon on Kääpiölinnan keittiössä ollut aikamoiset liköörihuurut, kun joka päivä on jotain suodatettu tai pullotettu. Päärynäliköörit ja kuningatarlikööri ovat pulloihin asti päässeet ja nyt on vuorossa tuo haastavin juttu. Nimittäin vadelmalikööri. Sitä taitaa tulla taas useampi litra. Kesällä en kauheasti ehtinyt vadelmapuskissa pyöriä ja suuri osa marjoista pääsi ylikypsiksi. Eipä niitä poiskaan raaskinut heittää, vaan laitettiin kaikki sitten likööriksi. Taitaa taas muutama pullo eksyä pukinpussiinkin. Likööriohjeita löytyy tuolta likööritehtailua-sivulta.

Mutta tässä tämä sacherkakun ohje. Ohje on lähtöisin Pirkan parhaat jouluherkut-kirjasta.

Sacherkakku

200g voita
200g taloussuklaata
2dl sokeria
3 munaa
5 keltuaista
1tl vaniljasokeria
1,5dl vehnäjauhoja
2rkl perunajauhoja
5 valkuaista
Täyte:
2tlk(àa425g) aprikoosinpuolikkaita
Kuorrutus:
2dl tomusokeria
100g taloussuklaata
1dl voimakasta kahvijuomaa
Koristeeksi:
suklaaströsseleitä
hopeakuulia
Lisäksi:
kermavaahtoa

  Voitele ja jauhota 3 litran pyöreä vuoka korppu- tai kaakaojauhoilla. Sulata voi ja paloiteltu suklaa vesihauteessa tai mikrossa varovasti ja välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä.
  Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri, munat ja keltuaiset vaahdoksi. Näiden vaahdottuminen ottaa yllättävän paljon aikaa.
  Sekoita muna-sokerivaahtoon varovasti jauhoseos, suklaa-voiseos sekä lopuksi valkuaisvaahto varovasti nostellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa tunnin tai kunnes kakku on tikulla koetettaessa kypsä. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä. Valuta aprikoosinpuolikkaat ja soseuta ne.
  Leikkaa kakku kolmeen osaan. Levitä aprikoosisosetta kahdelle levylle ja kokoa kakku. Keitä kahvia, tomusokeria ja suklaata kattilassa niin kauan, että täyte pysyy kakun päällä. Kuorruta kakku ja koristele ulkoreuna strösselillä ja hopeakuulilla. Kakku säilyy viileässä 1-2 viikkoa ja sen voi huoletta myös pakastaa. Tarjoa kakun kaverina kermavaahtoa.

Huomenna olisi edessä vielä viimeinen rutistus jouluherkkujen eteen. Kinkun ajattelin paistaa jo päivällä, ettei sen takia tarvi juosta yötä myöden alakerrassa. Yleensä oon nimittäin kinkun paistanut aaton vastaisena yönä. Bataattilaatikkoon en mieleistä ohjetta löytänyt, mutta ajattelin säveltää jotain omasta päästä ja ehkä vähän jostain ohjeesta apuja ottaen. Saas nähdä mitä siitä oikein tulee. Ja kun kauan mietin, että onko jouluna pöydässä sacherkakku vai olut-suklaakakku, niin saatan vielä väsätä semmoisenkin. Jos vaan aikaa ja energiaa piisaa. Mies ei kuulemma pistäisi pahakseen, vaikka kakkuja kaksi olisikin. Jalosti uhrautui ja lupasi hoitaa oman osansa kakkujen syömisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti