14. tammikuuta 2012

I'm in heaven

Jos ruokaan voi rakastua, niin mä oon rakastunut. Sydämeni vei ihanan pehmeä ja kermainen, joskin aika miedon makuinen konjakkikastike. Vaikken konjakista sinänsä tykkääkään.

Miehellä alkoi tänään kauan odotettu isäkuukausi. Mun äitiysloma on siis lusittu. Vaikka eipä tuo mun tilannetta muuta mitenkään, kun kotona oon kuitenkin. Mutta on kyllä kivaa, että tuo miehenkin vapaa alkoi. Sitä juhlistaakseni ajattelin kokkailla ja kokeilla jotain oikein hyvää. Tai oletettavasti hyvää, kun en ollut tätä ruokaa koskaan aikaisemmin tehnyt. Ohje vaan kuulosti niin lupaavalta. Elikkäs vuorossa oli voitaikinaan käärittyä possunfileetä konjakkikastikkeen ja paistettujen perunoiden kanssa. Jälleen kerran tuo oli näköjään Yhteishyvästä poimittu ohje. Ja jota taas muokkailin hitusen. Vähän hidas ja monivaiheinen tuo ruoka oli tehdä, mutta ei mitenkään vaikea. Silti laitoin talon miehet evakkoon siksi aikaa, että sain rauhassa vallata keittiön ja keskittyä kokkailuun. Jalkaa pitkin kiipeilevää pikkumiestä ei tuossa touhussa nyt tarvittu.

Ja olihan tuo ruoka niin hyvää kuin miltä kuulostikin! Tätä tehdään meillä taatusti toistekin. Käytin herkkusienten tilalla sekasienikuutioita, kun herkkusienet on usein aika miedon makuisia. Eikä ollut ollenkaan huono valinta. Toki jos sienet ei oo niin iso juttu, niin sitten kannattaa pysytellä herkkusienissä. Hieman mua mietitytti, että maistuuko tuo liha millekään, kun siihen ei mausteita tullut. Mutta maistui se. Hyvin tuo sienitäyte antoi lihallekin makua.

Voitaikinaan kääritty porsaanfilee

n.600g porsaan sisäfileetä
Taikinakuori:
3 voitaikinalevyä
Täyte:
3 viipaletta pekonia
200g herkkusieniä (laitoin tölkillisen Sauvon sienikuutioita)
1 salottisipuli (laitoin 2 pientä keltasipulia)
suolaa
rouhittua mustapippuria
3rkl hienonnettuja yrttejä, esim. persiljaa tai basilikaa (laitoin kuivattua persiljaa)
Voiteluun:
1 muna
Konjakkikastike:
3dl kuohukermaa
2-3rkl konjakkia
2rkl voimakasta sinappia
1rkl vasikanfondia (laitoin häränlihafondia)
2rkl tummaa suurustetta
rouhittua mustapippuria
suolaa

  Ota filee huoneenlämpöön ennen paistamista. Nosta voitaikinalevyt sulamaan. Valmista täyte. Leikkaa pekonit hienoksi silpuksi. Pilko herkkusienet ja sipuli pieniksi kuutioiksi ja paista pannulla pekonipalojen kanssa. Nosta sieni-sipuliseos jäähtymään ja lisää joukkoon mausteet ja hienonnetut yrtit. Ruskista filee pannulla kauniin ruskeaksi. Nosta jäähtymään.
   Aseta sulaneet taikinalevyt vieri viereen hieman päällekkäin ja kauli yhteen isoksi levyksi. Nosta jäähtynyt filee taikinalevyn keskelle. Painele fileen pinnalle sienitäytettä ja kääri taikina fileen ympärille niin, että se peittyy kokonaan. Aseta paketti saumapuoli alaspäin ja nosta uunivuokaan. Voitele fileepaketin pinta vatkatulla munalla ja pistele haarukalla. Paista 200 asteessa uunin keskitasossa noin 45 minuuttia, kunnes sisälämpötila näyttää noin 78 astetta. Nosta filee hetkeksi asettumaan ennen leikkaamista.
  Valmista kastike kiehauttamalla kermaa, konjakkia, sinappia ja fondia 10–15 minuuttia. Suurusta ja mausta pippurilla ja ripauksella suolaa.

Raakana paistetut perunat

perunaa
öljyä tai margariinia
suolaa
pippuria

  Viipaloi tai lohko kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi/lohkoiksi. Huuhtele perunat kylmällä vedellä lävikössä, valuta ja kuivaa talouspaperilla. Näin perunat eivät takerru toisiinsa.
  Paista perunaviipaleita kuumalla pannulla rasvassa varovasti käännellen, kunnes saavat kauniin ruskean pinnan. Mausta suolalla ja pippurilla.
  Hauduta perunoita tämän jälkeen miedolla lämmöllä kannen alla välillä varovasti käännellen, kunnes ovat kypsiä. Aikaa hauduttamiseen kuluu 10-20 minuuttia viipaleiden paksuudesta riippuen.

Nyt on kyllä niin ähky ja väsy, että taidan oikaista sohvalle ja komentaa lomalaisen keittämään mulle vaniljakahvia. Oon sen mielestäni ansainnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti