24. tammikuuta 2012

Leipää ja soppaa

Leipomusinnostus iski tänäänkin. Ja kun kerran päivän ruokana oli keittoa, niin leivoin sitten leipää. Jotenkin keiton kanssa vaan täytyy olla leipää. Ja mitä tuoreempaa sen parempi. Kokeilin tällä kertaa sellaista Pirkka-lehdestä poimittua sipuli-juustoleipää. Leivän mausta kertonee jotain se, että yhdeltä istumalta saatiin tuhottua siitä kaksi kolmasosaa. Ja mä kun kuvittelin, että siitä riittäis huomiseksikin. Ei siis auta muuta kuin hilata itsensä vielä kauppaan.

Sipuli-juustoleipä

1 iso sipuli
1rkl oliiviöljyä
2,5dl vettä
1tl suolaa
1ps kuivahiivaa
n.7dl hiivaleipäjauhoja
1,5dl juustoraastetta

  Kuori ja suikaloi sipuli. Pehmitä sipulisuikaleita öljyssä pannulla. Kuumenna vesi 42-asteiseksi. Lisää veteen suola ja pieneen jauhotilkkaan sekoitettu kuivahiiva.
  Lisää taikinakulhoon 1dl juustoraastetta ja noin 3/4 sipuleista. Alusta loput jauhot vähitellen. Kohota taikina kaksinkertaiseksi ja leivo pyöreäksi leiväksi. Kohota uudelleen.
   Ripottele pinnalle loput sipulisuikaleet ja juustoraaste. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.


Ruokana meillä oli tänään jauheliha-juureskeittoa. Yhtään en taas tiedä mistä ohje alunperin on lähtöisin. Muuttelin sitä kuitenkin hieman. Tai lähinnä ainesmäärät kasvoivat. Keitto oli ihan ok, joskaan ei mitenkään erityistä tai ihmeellistä. Arkiruokana toimii silti oikein hyvin.

Jauheliha-raastekeitto

400g jauhelihaa
1,2l lihalientä
4-5 perunaa
3-5dl kasviksia/juureksia raastettuna (esim. porkkana, palsternakka, juuriselleri, sipuli)
100g pakasteherneitä
3rkl tomaattisosetta
timjamia
basilikaa
mustapppuria
(persiljaa hienonnettuna)

  Ruskista jauheliha kattilassa omassa rasvassaan. Lisää lihaliemi ja kuutioidut perunat. Kiehauta ja anna perunoiden kiehua noin 5 minuuttia.
  Lisää raastetut kasvikset. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää herneet, mausta timjamilla, basilikalla, mustapippurilla ja tomaattisoseella. Kuumenna. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti