25. tammikuuta 2012

Pitkäpinnaisen meetvurstileipä

Eilen illalla muistin yhden ihanan leipäohjeen olemassaolon. Oon tätä joskus kokeillut ja silloin päätin, että tätä täytyy tehdä toistekin. Mikään pikaleipä tämä ei ole, mutta lopputulos on kyllä kaiken sen ajan ja vaivan arvoinen. Leipä on vielä uunissa ja tuoksu saa mahan kurnimaan. Kun nuo oliivit kuuluu aina vaan meidän perheen inhokkilistalle, niin taas ne kummasti unohtui kauppaan. Ja joka ei tykkää meetvurstista, voi jättää sen laittamatta. Ohje on jälleen kerran Yhteishyvästä kopsattu.

Meetvurstileipä

Leivän juuri:
1,5dl vehnäjauhoja
0,5tl sokeria
0,5tl kuivahiivaa
1dl vettä
Taikina:
4,5dl vehnäjauhoja
0,5tl kuivahiivaa
2dl rasvatonta maitoa(laitoin kevytmaitoa)
1,5tl suolaa
Päälle:
meetvurstipaloja
mustia viipaloituja oliiveja
1-2dl juustoraastetta 

 Valmista juuri edellisenä päivänä sekoittamalla keskenään jauhot, sokeri, kuivahiiva ja 42 asteinen vesi. Peittele astia ja jätä se lämpimään, vedottomaan paikkaan yön yli. 
  Valmista taikina sekoittamalla kulhossa jauhot, kuivahiivahiiva, 42-asteinen maito ja suola. Lisää juuri. Vaivaa taikinaa hyvin, noin 5 minuutin ajan, kunnes taikina on kimmoisaa. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 3 tunnin ajan. Muotoile leipä ja kohota sitä uunipellillä peitettynä vielä noin 30 minuuttia.
   Pane leivän päälle meetvurstipaloja, oliiviviipaleita ja ripottele päällimmäiseksi juustoraaste. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Paistamisen ajaksi uunin pohjalle on hyvä laittaa vuokaan vettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti