8. maaliskuuta 2012

Säästöjumpuloita ja jauhelihasoppaa

Luotto omiin kokkaustaitoihin alkoi hiljalleen tänään palata, epäonnisen alkuviikon jälkeen. Tosin tämän päivän ruoka ei suuria taitoja vaatinut eli sinänsä ei vielä oo kauheasti varaa hurrata. Mutta tästä on taas hyvä jatkaa. Vuorossa oli keittopäivä ja tein hyvin yksinkertaista jauheliha-pastakeittoa. Yleensä en kauhean mielelläni pakastevihanneksia käytä, mutta näissä keitoissa ne menee. Ja leipomaankin innostuin kun kerrankin oli siihen mahdollisuus. Pikkuherra nimittäin yllätti kunnon päiväunilla. Pitihän se harvinainen vapaa-aika jotenkin hyödyntää.

Keitto on ihan omasta päästä soveltaen tehty, juustosämpylöiden ohje on todennäköisesti Yhteishyvästä. Sämpylätaikinaan en laittanut niin paljoa jauhoja mitä ohjeessa oli mainittu. Ainakin mulla taikina olisi sillä jauhomäärällä ollut kivikovaa. Näin sämpylöistä tuli mukavan pehmeitä. Niin... ja meillä juustosämpylät on ristitty säästöjumpuloiksi. Älkää kysykö että miksi....

Jauheliha-pastakeitto

400g jauhelihaa
1rkl öljyä
mustapippuria
suolaa
1,2l vettä
100g spagettia
2pss(à250g) keittovihanneksia
2 kasvisliemikuutiota

  Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja ruskista jauheliha. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot, jäiset pakastevihannekset sekä pätkitty spagetti. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Aromisuola toimii tässä oikein hyvin.

Väritöntä, vaan ei mautonta.

Juustosämpylät
(n.24kpl)

5dl maitoa tai vettä
50g hiivaa tai 2pss(à11g) kuivahiivaa
1,5tl suolaa
2rkl sokeria
2dl juustoraastetta
0,5dl öljyä
n.11-12dl hiivaleipäjauhoja (laiton reilu 8dl ja hyvä oli!!)
Voiteluun:
1 muna
Päälle:
1dl juustoraastetta

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva jauhotilkkaan sekoitettuna. Lisää suola, sokeri, juustoraaste ja öljy. Alusta taikinaksi lisäämällä jauhoja. Taikina saa jäädä hieman pehmeäksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
  Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja leivo palat tangoiksi. Leikkaa tangot tasakokoisiksi paloiksi ja nosta leivinpaperille pellille leikkauspinta ylöspän. Kohota sämpylät kaksinkertaisiksi. Voitele sämpylöiden pinnat munalla ja ja ripottele päälle juustoraaste. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Näitä sämpylöitä tehdessä kannattaa tosiaan seurata tuota jauhojen määrää. Mä laitoin reilu 8desiä ja silloin taikina oli vielä pehmeää, mutta hyvin leivottavaa. Ja leipomisessa käytin vielä vähän jauhoja. Jotenkin tuo 11 desiä tuntuu liian paljolta, mutta voihan sitä niinkin kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti