2. huhtikuuta 2012

Älä pure mun ananasta

Ajattelin uhmata kohtaloani jälleen kerran ja leipoa jotain leivän tapaista. Siitäkin huolimatta, että mun viimeaikaiset leipäleipomukset ovat olleet jokseenkin katastrofaalisia. Kokeiluvuoroon päässeen leipomuksen valintaprosessi oli suunnattoman monimuotoinen. Mappi käteen ja auki suolaisten leivonnaisten kohdalta. Päätin tehdä ensimmäisen leipomuksen, johon löytyy ainekset kotoa. Tai mikä oli sovellettavissa kotoa löytyvillä aineksilla. Ohje oli taas Yhteishyvästä poimittu juustopuustisten ohje. Tosin hiiva vaihtui siihen kuivempaan versioon ja vehnäleseetkin korvasin kauraleseillä. Niin ja osaan puustisia ripottelin päälle voitelun jälkeen pinjansiemeniä ja osaan hasselpähkinärouhetta. 

Juustopuustiset

5dl vettä
50g hiivaa (tai 2pss,á11g kuivahiivaa)
1tl sokeria
1tl suolaa
2dl juustoraastetta
1,5dl vehnäleseitä
75g margariinia (tai voita)
n.12dl hiivaleipäjauhoja 
100 g tuorejuustoa (esim. yrtti, laitoin valkosipulituorejuustoa)
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle halutessa:
pinjansiemeniä tai pähkinärouhetta

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste 42-asteiseksi ja lisää hiiva pieneen jauhomäärään sekoitettuna. Lisää sokeri, suola, juustoraaste, vehnäleseet ja pehmeä margariini. Alusta jauhojen kanssa taikinaksi. Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Kauli kohonnut taikina levyksi ja levitä sille tasaisesti tuorejuustoa. Kääri taikina rullalle ja leikkaa korvapuustien tapaan paloiksi. Kohota sämpylöitä peitettynä noin 20 minuuttia. Voitele sämpylät munalla, ripottele halutessasi päälle pinjansiemeniä tai pähkinärouhetta ja paista 225 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Juustopuustiset maistuvat parhaimmilta lämpiminä ja samana päivänä tarjoiltuna.


Silläkin uhalla, ettei ukko ja muksu pidä ananaksesta, tein kanakastiketta ananaksen kera. Sen verran armollinen olin, että laitoin ananakset paloina enkä murskana, kuten ohjeen mukaan olisi pitänyt tehdä. Mutta näytti nuo ananakset menevän alas. Yhtään en tiedä, mistä oon ohjeen löytänyt. Mutta hyvää ja kuulemma mukavan pähkinäistä ruoka oli. Pitäisikö tätä ruokaa nyt mainostaa, että ei lisättyä suolaa :)

Kana-currykastike pastalle

1 keltasipuli tai 3 salottisipulia
1-2rkl voita
300-400g (hunaja)marinoituja broilerinsuikaleita (laitoin pehmeän pippurisia)
1tl currya
2tl vehnäjauhoja
1prk ananasmurskaa tai -paloja
2dl kanalientä
0,25tl chiliä
1dl suolapähkinöitä
100g valkosipulituorejuustoa
0,5dl hienonnettua persiljaa
Tarjoiluun:
Parmigo Reggianoa tai Grana Panadoa vastaraastettuna (jätin suosista pois...)

  Hienonna sipuli ja kuullota voissa. Lisää pannulle broilerisuikaleet ja ruskista. Itse lisäsin ruskistamisen puolessa välissä pikkutilkan öljyä, kun broilerit tuntui sitä tarvitsevan. Lisää curry ruskistamisen aikana. Sekoita lopuksi joukkoon vehnäjauhot, ananas, kanaliemi, chili sekä pähkinät. Kuumenna ja anna kiehua muutaman minuutin kannen alla. Lisää lopuksi juusto ja sekoita tasaiseksi. Koristele persiljalla. Tarjoa pastan kanssa. Raasta halutessasi pöytään parmesaania maustamista varten.


Ette muuten usko, kuinka suunnattoman ylpeä oon ollut keittotaidoistani. Eilen onnistuin polttamaan pakastepinaattikeiton pohjaan ja tänään keittämään kahvia ilman kahvipannua. Tulipahan testattua kahvinkeittimen tippalukko. Näyttää toimivan. Tunsin itseni vaan hieman hölmöksi, kun en ensin tajunnut mikä kahvinkeitossa meni pieleen. Yritä tässä sitten olla tosi vakuuttava ruokablogisti, kun ei kahvia ja pinaattikeittoa onnistu keittämään :D Ja vielä sämpylöitä tehdessä onnistuin jälleen kerran polttamaan sormeni. Oli mulla kyllä patakinnas toisessa kädessä, mutta silti otin paljaalla kädellä kuumasta pellistä kiinni. Ai että mä oon näppärä. Johan ne vanhat palovammat ehti parantua. Ei näköjään päivää ilman säätämistä. Ei ihme, ettei mulle myönnetä tapaturmavakuutusta.

2 kommenttia:

  1. Ihania juustopuistisia!!

    Tuo kahvi "onnettomuus" tapahtui minullekin, ja minä myös lipsautin oreganopurkin väärän puolen auki.

    VastaaPoista
  2. Että testasit sitten sinäkin kahvinkeittimen tippalukon toiminnan :) Toivottavasti ei isompaa vahinkoa päässyt syntymään.

    VastaaPoista