15. huhtikuuta 2012

Hissun kissun - Emäntä Laina Ruuskan jauhelihakastike

Mun oli alunperin tarkoitus tehdä jo viikolla Emäntä Laina Ruuskan jauhelihakastiketta, mutta kaikessa tohinassa se sitten jäi. Toisaalta ihan hyvä, sillä tajunnut ruoan teon kestävän noin tuhottoman kauan. Jälleen kerran hyvä muistutus siitä, että kannattaisi vilkaista ruokien teko-ohjeitakin viikon ruokalistaa suunniteltaessa. Kastikkeen olisi nimittäin pitänyt muhia puolisentoista tuntia! Mulla jäi kyllä muhittamiset vajaaseen tuntiin, kun ukon treenit painoi päälle. Tosin alkuperäisessä käytettiin naudan paistia, joka olisi pitänyt jauhaa itse. Muutenkin meni taas hieman soveltamiseksi tuo ohje, mutta alkuperäisen löytää Arto Paasilinnan taivaallisesta herkkukirjasta. Alla ohje mun sovellukseen.

Hitakainen jauhelihakastike

500g naudan paistijauhelihaa
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
25g voita
1 lihaliemikuutio
0,5dl vehnäjauhoja
1 kolmensormenote mustapippuria
1 kämmenkupillinen (vajaa teelusikallinen) suolaa
1rkl ketsuppia
1tl väkevää sinappia
3dl kylmää vettä
1-2rkl rypsiöljyä

  Laita jauheliha kattilaan, lisää puolisen desiä vettä ja aseta se miedolle lämmölle hellalle. Sekoittele välillä.
  Silppua sipuli. Kuullota sipuli voissa miedolla lämmöllä paistinpannulla kullankeltaiseksi. Aikaa menee kymmenestä viiteentoista minuuttiin. Varo, ettei sipuli ruskistu. Kaada kuullotettu sipuli kattilaan jauhelihan joukkoon. Pilko valkosipulinkynnet hyvin pieneksi silpuksi ja lisää kattilaan. Lisää kattilaan kaikki mausteet.
  Paahda vehnäjauhoja kevyesti kuivalla pannulla välillä sekoittaen. Varo ettei jauhot pääse palamaan, sillä palaneiden jauhojen maku pilaa kastikkeen. Aluksi saattaa tuntua, ettei jauhot ruskistu millään, mutta kyllä ne ruskistuu kun malttaa odottaa.
  Kun jauhot ovat sopivan ruskeita (vaaleaksi paahdetun kahvipavun värisiä), lisää rypsiöljy ja paista jauhotahnaa hetki. Lisää jauhojen sekaan 2-2,5dl vettä. Sekoita kastiketta ja anna kiehua, kunnes jauhot ovat turvonneet. Mikäli kastike on kovin paksua, lisää sopivasti vettä. Kaada kastike kattilaan jauhelihan joukkoon.
  Anna kastikkeen kiehua liedellä niin, että se juuri ja juuri kiehuu, puolentoista tunnin ajan. Mä annoin olla vajaa tunnin ja ihan hyvä tuli. Sekoittele välillä.
  Tarjoa jauhelihakastike keitettyjen puikulaperunoiden (meidän piti tyytyä tavallisiin), herneiden ja tomaattilohkojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti