24. toukokuuta 2012

Äidin kasvimaalla, raparperin alla

Mun vauvaraparperit ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että oli aika alkaa harventaa niitäkin. Ja mikäs sen mukavampi tapa viettää lämmintä kesäpäivää, kuin puuhastella kuumassa keittiössä kuuman uunin ääressä... No, oon mä ollut melkein koko päivän pihalla ja keittiössä lähinnä pyörähtänyt aina välillä. Oon mä silti saanut jotain aikaiseksikin. Oon tehnyt salaattia, pullaa ja pastaa. Hyvä minä! Raparperi-vaniljasarvien ohje on Pirkasta, pastan Me-lehdestä ja salaatin jostain Valintatalon lappusesta. Sarvet ja salaatti oli tosi jees, mutta pasta ei multa suuria pisteitä saanut. Kyllä sitä söi, mutta tuskin teen toiste.

Raparperi-vaniljasarvet

Taikina:
10dl vehnäjauhoja
200g voita
50g hiivaa
2dl maitoa
2 munaa
1dl sokeria
1tl suolaa
1tl kardemummaa
Vaniljakreemi:
2dl maitoa
0,5dl sokeria
2rkl maissitärkkelystä
0,5tl vaniljasokeria
1rkl voita
Raparperitäyte:
200g raparperia paloina
0,5dl sokeria
Voiteluun:
1 muna
Koristeluun:
2dl tomusokeria
1,5rkl vettä
(tippa karamelliväriä)

  Valmista ensin vaniljakreemi. Sekoita pienessä kattilassa maito, sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Nosta kattila liedeltä. Lisää vanilliinisokeri ja voi. Anna jäähtyä. Sekoita raparperipalojen joukkoon sokeri.
   Sekoita jauhot ja huoneenlämpöinen rasva. Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja munat sekä viimeiseksi jauho-rasvaseos. Alusta taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä noin 15 minuuttia.
   Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja kaaviloi se noin 36 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä poikittain kolmeen osaan. Leikkaa levyt edelleen kolmioiksi, joiden kanta on 10 cm. Taikinasta tulee 30 kolmioita.
   Kaada raparperipaloista valunut neste pois. Annostele jokaiselle kolmiolle noin 10,5rkl vaniljakreemiä ja muutama pala raparperia. Kääri kolmiot sarviksi. Anna kohota liinan alla noin tunti.
   Voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Koristelua varten sekoita vesi ja tomusokeri. Halutessasi voit lisätä tilkan karamelliväriä. Valuta sokerivesikuorrutusta sarville.


Länsirannikon salaatti

Rhode Island-kastike:
1dl majoneesia
0,5dl kermaviiliä
0,5dl tomaattipyreetä
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1tl sokeria
tabascoa
mustapippurirouhetta
Salaatti:
300g isoja katkarapuja
100g herneitä
1prk (430/ 270g) parsaa (jätin pois)
1prk (290/180g) herkkusieniä
1prk (250/150 g) simpukoita
4 kypsää tomaattia
n.2 l vihreitä salaatinlehtiä pestynä ja lingottuna

  Sekoita kastikkeen aineet ja anna sen maustua 2 tuntia. Sulata ja valuta katkaravut ja sulata herneet. Valuta säilykkeet, pilko parsat ja herkkusienet, poista parranjäänteet simpukoista. Viipaloi tai lohko tomaatit. Revi tai leikkaa salaatit. Asettele salaattiaineet lautasille tai tarjoiluvadille. Valuta kastike juuri ennen tarjoilua salaatin pinnalle. Tarjoa vaikkapa leivän kanssa.



Sitruunabroileri ja paprikapasta
(4ann.)

300g tagliatellea
vettä
suolaa
1 punainen paprika
1rkl oliiviöljyä
0,5tl paprikajauhetta
1rs(400g) marinoituja broilerisuikaleita
1 sitruuna
0,5tl kuivattua rakuunaa
1dl ruokakermaa
1dl vettä
suolaa
rouhittua valko- tai mustapippuria

  Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta. Kuutioi pesty, putsattu paprika. Kuumenna öljy ja paprikajauhe, lisää paprikakuutiot ja pehmitä ne miedolla lämmöllä kypsentäen. Lisää valutettu pasta joukkoon.
  Ruskista broilerisuikaleet pinnoitetussa pannussa. Pese ja kuivaa sitruuna, raasta kuoren keltainen pinta ohueksi raasteeksi, halkaise sitruuna ja purista puolikkaista mehut. Sekoita kuoriraaste, mehu, rakuuna, kerma ja vesi suikaleiden joukkoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai kermaa kastikkeeseen.
  Tarjoa paprikapastan kanssa tai pyöräytä kastike ja pasta sekaisin juuri ennen tarjoamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti