15. toukokuuta 2012

Kaalimaan kansaa

Ajatus ei kulje tänään kyllä yhtään, joten sen pidemmittä puheitta päivän ruokiin. Innostuin tekemään punajuuri-kaalikääröjä. Sinänsä ihan hyvä ruoka, mutta kaali ei tähän aikaan ole kyllä parhaimmillaan. Ohjeen mukaan kaalinlehdet olisi pitänyt höyrytellä pehmeiksi, mutta mulla meni siihen touhuun hermot heti alkuunsa. Niinpä länttäsin kaalin isoon kattilaan, pohjalle hieman vettä ja sitten levy päälle. Irrottelin kaalinlehtiä sitä mukaa kun hieman pehmenivät. Täytteeseen laittaisin jatkossa ehkä pikkasen enemmän kermaa tai vähemmän korppujauhoja. Muuten nuo oli varsin kelpo kääröjä. Niin ja tein noista isompia kuin ohjeessa. Täytettä tein noin tuplaten ja kääröjä tuli 10. Mulla ei ole taaskaan mitään käsitystä, mistä oon ohjeen napannut, mutta tuossa se siinä muodossa kuin oon sen kirjoittanut ylös.

Punajuuri-jauhelihakääröt

16 punajuuren tai kaalin lehteä
Valeluun:
1rkl hunajaa
1rkl öljyä
Täyte:
300g jauhelihaa
2 etikkapunajuurta raastettuna
0,5dl korppujauhoja
0,5dl kermaa
0,5tl maustepippuria
1tl suolaa

  Höyrytä lehtiä pari minuuttia siivilässä, kiehuva veden päällä kattilassa. Lado lehdet alassuin leivinpaperin päälle ja pehmitä lehtiruoti sormilla varovasti painellen. Tai ohenna lehtiruotia veitsellä varovasti leikaten.
  Sekoita korppujauhot kermaan ja anna turvota noin 5 minuuttia. Sekoita täytteen ainekset huolellisesti keskenään.
  Laita jauhelihatäytettä lusikan avulla lehtien leveämpään päähän. Taita reunat täytteen päälle ja rullaa kaalikääryleiden tavoin tiiviiksi rulliksi. Laita kääryleet uunivuokaan ja sivele juoksevalla hunaja-öljyseoksella.
  Kypsennä kääryleitä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes saavat hieman väriä ja ovat kypsiä. Tarjoa perunamuhennoksen tai riisin kera.

Kääröjen seuraksi tein muhennettuja perunoita Yhteishyvän tillimuhennettujen perunoiden ohjeen mukaan. Tosin tilli vaihtui tällä kertaa ruohosipuliksi. Ruohosipulin kulutus on noussut meillä taas ihan uusiin ulottuvuuksiin, kun pihamaalla rehottaa  pari isoa ruohosipulipuskaa. Nokkosten lisäksi ainoa kasvi, joka viihtyy oikein hyvin meidän pihamaalla. Nuo perunat oli kyllä älyttömän hyviä. Tosin annoin niiden muhia vähän kauemmin, kuin mitä ohjeessa neuvottiin. Näitä tehdään meillä toistekin!

Muhennetut perunat

1kg perunoita
2rkl margariinia
2dl ruokakermaa tai kasvirasvasekoitetta
2-3dl maitoa
1tl suolaa
1dl hienonnettua ruohosipulia 

  Kuori ja leikkaa perunat tasakokoisiksi kuutioiksi. Sulata margariini pinnoitetulla pannulla ja paista perunoita hetken aikaa. Lisää pannulle kerma ja anna perunoiden kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen. Lisää maito sekä suola. Jatka keittämistä vielä 5—10 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat kypsiltä. Lisää lopussa tarvittaessa maitoa. Mausta perunat tuoreella hienonnetulla ruohosipulilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti