8. toukokuuta 2012

Valloitava vadelma

Leivontakärpänen pääsi taas puraisemaan ja sen seurauksena uuniin päätyi vadelmatorttu. Taas on kolme rasiaa vähemmän vattuja pakkasessa. Vähän noloa myöntää, mutta en oo vieläkään saanut aikaiseksi pakastimien sulatusta, vaikka oon aiheesta marmattanut jo viikkoja. Jospa nyt viikonloppuna saisi sen aikaiseksi. Muutenkin olisi hyvä tehdä jonkinmoista inventaariota siitä, että mitä marjoja vielä on jäljellä. Vadelmat olisi ainakin syytä saada käytettyä, sillä nuo meidän vattupuskat on erittäin satoisaa sorttia. Osa tulevista vatuista menee taas likööriksi, mutta loput päätyy sitten pakkaseen.

Tänään väsätyn tortun alkuperäinen ohje on lähtöisin Pirkasta ja on niitä ensimmäisiä ohjeita, mitä oon aikoinaan mappeihini kirjoittanut. Silloin tietokoneelle pääsy oli harvinaista herkkua ja oli todella upeeta kirjoitella ohjeita muistiin muuten kuin käsin. Aikaa siitä on ehkä parisen kymmentä vuotta. Aika hurjaa... Tortun teko onnistui muuten ihan ok, mutta kun kantta piti asetella paikoilleen, oli lopputuloksena epämääräinen taikinapläjäys tortun keskellä. Eikä sitä saanut nätisti enää mitenkään. Kantta tehdessä kannattaa käyttää reilusti jauhoja, että kannen saa irti leivinpaperista. Tortun täyte on sen verran tykkyä tavaraa, että kannattaa tarjota tortun kanssa vaikka vaniljakastiketta tai jäätelöä.

Ilonan vadelmatorttu 

Pohja:
100g voita
1dl sokeria
1 kananmuna
2dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Täyte:
3pss(à200g) pakastevadelmia
2dl sokeria
1,5dl perunajauhoja

  Aloita täytteen valmistamisesta. Sulata marjat. Sekoita kylmien marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kuumenna seosta kattilassa koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Jäähdytä seos.
  Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe. Lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
   Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle leivinpaperi tai käytä irtopohjavuokaa. Voitele vuoan reunat. Taputtele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja mahdollisimman ylös reunoille. Kaada kylmä täyte syvennykseen.
   Kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi kanneksi. Kumoa kansi marjatäytteen päälle ja painele reunat yhteen haarukan avulla.
  Paista torttua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Siirrä jäähtynyt torttu tarjoiluvadille. Koristele tomusokerilla halutessasi.


Sapuskoissa jatkettiin laatikkolinjalla. Innostuin tekemään kirjolohilaatikkoa silläkin uhalla, että joudun syömään sen yksin. Ohjeen alkuperää en tiedä, mutta oletettavasti taas jostain lehdestä kopsattu. Ruokaa tehdessä sain taas opetuksen aiheesta kannattaako mausteita kaataa ruokaan suoraan isosuisesta purkista. Laatikon liemestä meinasi tulla hieman valkopippurista... Onneksi sain kuorittua enimmät pippurit maito-kermaseoksen pinnalta pois. Jatkossa sekoittaisin maidon sekaan munan tai kaksi, koska näin liemi jäi todella löysäksi.

Kirjolohilaatikko

6-8 perunaa
300g tuoresuolattua lohta tai kirjolohen fileointitähteitä 
(laitoin valmiita kirjolohisuikaleita)
1 iso sipuli
nokare voita
tilliä
5-6dl kermamaitoa
suolaa
valkopippuria

  Kuori ja viipaloi perunat. Hienonna sipuli ja kiehauta se voissa pehmeäksi. Lado perunaviipaleet voideltuun uunivuokaan kerroksittain kalapalojen, sipulin ja hienonnetun tillin kanssa. Mä ripauttelin kerrosten väliin hitusen suolaa. Sekoita maito ja kerma ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Kaada maito vuokaan niin, että perunat peittyvät. Paista laatikkoa 175 asteen lämmössä runsas tunti tai kunnes perunat ovat pehmeitä. Tarjoa salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti