5. toukokuuta 2012

Wings of change

Ankea sateinen lauantai kaipasi vähän potkua. Kun ei mihinkään jaksanut lähteä, sai se potku luvan löytyä ruoasta. Olin jo muutenkin suunnitellut tälle päivää ruoaksi mausteista lihapataa, mutta halusin vielä jotain muuta. Keittokirjoja selatessa löysin semmoisten tequila-marinoitujen kanansiipien ohjeen. Ja kun meidän lähikauppaan oli tullut myyntiin marinoimattomia siipiä, niin tottahan noita piti testata. Tähän asti kun en oo mistään löytänyt noita siipiä ilman marinadia... Tuon lihapadan ohjeen alkuperää en tiedä, mutta siipien ohje on Parhaita ruokaohjeita - Meksiko-kirjasta. Lihapata oli maultaan oikein hyvää, mutta jatkossa kyllä suurustaisin tuon liemen jollain.

Mausteinen lihapata

400g naudan sisäpaistisuikaleita
Marinadi:
2rkl soijaa
1rkl chilikastiketta
1rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
Lisäksi:
1 sipuli
1 punainen paprika
3-4dl lihalientä
100g pippurituorejuustoa

  Sekoita marinadin ainekset keskenään. Sekoita marinadi lihasuikaleiden joukkoon ja anna marinoitua ainakin pari tuntia. Mä annoin lihojen marinoitua huoneenlämmössä reilun tunnin ja hyviä oli.
  Ruskista lihasuikaleet kahdessa erässä öljyssä pannulla. Siirrä suikaleet pataan. Suikaloi paprika ja sipuli, kääntele hetki pannulla ja lisää pataan lihojen joukkoon. Huuhdo pannu lihaliemellä ja kaada liemi pataan.
  Anna padan hautua miedolla lämmöllä kannella peitettynä noin 30 minuuttia. Lisää tuorejuusto ja jatka hauduttamista vielä 5 minuuttia.
  Tarjoa pata perunamuusin ja salaatin kanssa.



Nämä kanansiivet olisi pitänyt kypsentää grillissä, mutta jotenkin tuo taukoamaton vesisade ei innosta grillaamaan. Eikä puita saisi syttymäänkään. Niinpä kypsensin siipiä 250-asteisessa uunissa reilu 20 minuuttia.

Rapeita kanansiipiä tequilamarinadissa

900g marinoimattomia kanansiipiä
Marinadi:
11 hienoksi silputtua valkosipulinkynttä (kyllä, 11 kynttä!)
2 limen mehu
1 appelsiinin mehu
2rkl tequilaa
1rkl mietoa chilijauhetta
2tl hienonnettua savuchilisalsaa (laitoin savustettua chilitahnaa)
2rkl kasviöljyä (laitoin rypsiöljyä)
1tl sokeria
0,25tl jauhettua maustepippuria
hyppysellinen kanelia
hyppysellinen jauhettua juustokuminaa
hyppysellinen kuivattua oreganoa

  Leikkaa kanansiivet tarvittaessa kahteen palaan nivelen kohdalta tai käytä valmiiksi leikattuja siipipaloja. Sekoita marinadin ainekset keskenään, lisää siivet marinadin sekaan ja anna maustua kolmisen tuntia tai yön yli jääkaapissa.
  Kypsennä siipiä kuumassa grillissä noin 15-20 minuuttia tai 250-asteisessa uunissa reilu 20 minuuttia. Tai kunnes siivet ovat rapeita ja ruskistuneita. Kääntele välillä. Kokeile siipien kypsyyttä työntämällä tikku paksuun kohtaan. Jos lihasneste on kirkasta, on siivet kypsiä. Tarjoa heti.

Siipien seuraksi väsäsin vielä chili-tomaattikastikkeen. Ohje tähän löytyi Maukas texmex-keittiö -kirjasta. Pihvitomaatteja ei kaupasta löytynyt, joten jouduin tyytymään tavallisiin. Tämä sopii oikein hyvin vaikka dippikastikkeeksi.


Vihreillä chileillä maustettu tomaattikastike

4 pihvitomaattia
3 vihreää chilipaprikaa
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2rkl maissinalkioöljyä (laitoin rypsiöljyä)
0,5dl kanalientä
suolaa
vastajauhettua pippuria
1 nippu persiljaa

  Pese tomaatit, tee niiden päälle ristiviilto, upota hetkeksi kuumaan veteen ja jäähdytä. Poista kuoret ja kuutioi tomaatit.
  Huuhtele ja hienonna chilit. Kuori ja purista valkosipulinkynnet. Kuori sipuli ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
  Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää tomaatit ja chilit. Kaada joukkoon kanaliemi ja mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
  Huuhtele persilja, ravistele kuivaksi ja hienonna. Sekoita silppu kastikkeeseen. Anna hautua noin 5 minuuttia, koristele yrteillä ja tarjoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti