29. kesäkuuta 2012

Hyvät, pahat ja parhaat

Tänään oli taas yksi niistä aamuista, jolloin olin oikeastaan aika onnellinen siitä, että saan olla kotona muksujen kanssa. Ja tämä onnellisuuskohtaus tuli vielä ennen aamukahvia... Ihmiset, jotka mut tuntee ja tietää millainen oon aamuisin, pitävät tätä todennäköisesti äärimmäisen epänormaalina. Aamulla vein neidin taas odottelemaan jalkkisturnaukseen lähtöä. Sen jälkeen tein pikkumiehen kanssa piipahduksen torille peruna- ja nauriskaupoille. Oli kyllä mukava reissu, vaikkei mitään ihmeellistä tapahtunutkaan. Vasta torilta kotiuduttua mulla oli aikaa keittää kahvit ja istahtaa alas. Pakko kyllä myöntää, että se seesteinen fiilis katos aika nopeaa, kun tuo termiitti pääsi kunnolla vauhtiin.

Tälle päivää olin suunnitellut grillailua ja onneksi kelikin oli siihen puuhaan suht suosiollinen. Sitä juhannuksen kaltaista älytöntä lihamäärää en tällä kertaa haalinut, vaan vaihteeksi grillailtiin kasvisvartaita. Tai grillattiin me muutamat makkaratkin, kun makkarapaketissa oli tulossa päiväys vastaan. Makkarassa oli suolakurkkua eli voihan senkin laskea vihannekseksi, voihan? Niin ja taisi muutama nakkikin eksyä kasvisvartaiden sekaan. Näiden seuraksi tein vielä muutaman täytetyn nauriin, kun kerran niitä torilta kotiin kiikutin.

Innostuin mä tänään leipomaankin. Pöydällä koreilleet omenat alkoivat näyttää siltä, että niille tarttis tehdä jotain. Testiin pääsi sitten Eeva-Liisan hedelmäpiirakka. Tämäkin ohje kuuluu niihin ensimmäisiin, joita oon mappeihini haalinut. Eikä mulla oo mitään hajua, että mistä oon ohjeen löytänyt. Mutta helppo tämä ainakin oli :) Vähän mua häiritsi se sämpyläjauho taikinassa, mutta ihan ok piirakka tuo oli.

Eeva-Liisan hedelmäpiirakka

3dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
3dl sämpyläjauhoja
1tl soodaa
1dl piimää
1tlk(200g) kermaviiliä
250g voita tai margariinia
Päälle:
2tlk(à425g) aprikooseja TAI
1l omena- tai luumulohkoja
0,5dl voita tai margariinia sulatettuna
2dl riisimuroja
2dl mysliä (laitoin muromysliä)
2tl kanelia
2tl vaniljasokeria
0,5dl fariinisokeria

  Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot, sämpyläjauhot ja sooda. Lisää seokseen nopeasti puuhaarukalla sekoittaen piimä, kermaviili ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Sekoita mahdollisimman vähän.
  Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Levitä päälle valutetut, paloitellut aprikoosit tai lohkotut omenat tai luumut.
  Sekoita keskenään sulatettu rasva, riisimurot, mysli, kaneli, vaniljasokeri ja fariinisokeri. Ripottele seos hedelmien päälle.
  Paista piirakkaa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.


Täytetyt nauriit

5 (kaski)naurista
Täyte:
0,5rkl jauhettua kanelia
3rkl korppujauhoja
1rkl sokeria
2rkl hakattua persiljaa
1rkl korintteja
1tl suolaa
1tl rouhittua mustapippuria
2rkl kermaa
2 keltuaista
2rkl sulatettua voita
Vuokaan:
0,5dl maitoa
25g voita

  Pese nauriit ja keitä kuorineen kypsiksi vedessä. Jäähdytä. Kuori nauriit ja koverra ontoiksi. Soseuta sisus ja lisää joukkoon täytteen muut aineet. Sekoita hyvin. Täytä nauriit kukkuroilleen seoksella ja nosta uunivuokaan. Kaada päälle maito ja voi.
  Paista kullanruskeiksi 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.


Nämä nauriit oli ihan ok, mutta jotenkin mulla tuli koko ajan jouluinen fiilis näitä syödessä. Jokin sienitäyte tai vastaava voisi toimia paremmin.

Vihannesvartaat

paprikaa
ananasrenkaita
kesäkurpitsaa
maissia
kirsikkatomaatteja
herkkusieniä (tuoreita tai tölkistä)
sipulia
Marinointiin:
ranskalaista salaatinkastiketta tai valmista grillauskastiketta

  Paloittele paprikat ja ananasrenkaat. Viipaloi kesäkurpitsa ja maissit. Lohko sipulit. Pienet sipulit voi käyttää kokonaisina, mutta niitä kannattaa silloin keittää muutama minuutti kevyesti suolatussa vedessä. Isommat sienet kannattaa puolittaa, pienemmät voi käyttää kokonaisina.
  Marinoi kasviksia halutessasi. Kokoa vartaat ja grillaa niitä 10-15 minuuttia koko ajan käännellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti