20. kesäkuuta 2012

Kesäistä salaattia, syksyistä pataa

Aamulla kaupassa käydessä tajusin, että pianhan on juhannus! Ihmisten tavaraa pursuavat ostoskärryt ja suunnaton väenpaljous sen ahaa-elämyksen sai aikaan. En oo ollenkaan rekisteröinyt tai ajatellut koko asiaa. Illalla täytynee siis suunnitella juhannuksen muonapuolet. Muuta mietittävää ei tuon juhlan suhteen olekaan, sillä perinteiseen tapaan ollaan vaan kotona, grillaillaan ja tehdään pihahommia. Olettaen, että säät sallii. Ihanaa, kun koko perhe on taas koossa, eikä kenelläkään ole kiire mihinkään.

Tämän päivän ruoaksi valikoitui Yhteishyvästä löytynyt jauhelihapata. Padan seuraksi tein suvisalaattia Pirkan ohjetta mukaellen. Unohdin yllättäen ostaa kaalin ja tuo neitiseni kävi sen jälkeen päin hakemassa. Ei vaan löytänyt valkokaalia, joten kiinankaali sai luvan kelvata. Tämä olisi ehkä paremminkin semmoinen syksyruoka, mutta kun tuo keli ei järin kesäiseltä vaikuta, niin saa luvan kelvata. Vasta jälkikäteen tajusin, että se kiinankaali olisi kannattanut lisätä ehkä vähän myöhemmin. Tuolla kypsyttämisellä meni turhan mössöksi. Mutta maultaan ruoka oli vallan mainiota eli teen taatusti toistekin!

Salaattia tein ehkä noin kolmannekset ohjeen määrästä. Ihan sopivan kokoinen salaatti tuli siitäkin. Kastikkeenkin sekoittelin, mutta unohdin sen jääkaappiin. No, ei voi mitään. 

Suvisalaatti

0,5 kerää jäävuorisalaattia (laitoin jääsalaattia)
1 ruukku lollo rossoa tai tammenlehtisalaattia
1 nippu retiisejä
pala tuoretta kurkkua
1 pieni kukkakaali
lohko hunajamelonia
persiljaa tai ruohosipulia
Kastike: 
ranskalaista salaatinkastiketta
2 appelsiinin mehu

  Huuhtele ja revi salaatit isoon laakeaan kulhoon. Viipaloi retiisit ja kurkku. Paloittele kukkakaali ja meloni. Ryhmittele ainekset salaatin päälle. Ripottele päälle persiljaa tai ruohosipulia.
  Sekoita ranskalaisen salaatinkastikkeen joukkoon puristettua appelsiinin mehua. Tarjoa kastike erikseen.



Mausteinen jauheliha-juurespata

400g jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
0,5 keräkaalia (tai puolikas kiinankaali)
1 iso porkkana
5 keskikokoista perunaa
4-5dl vettä
1 lihaliemikuutio
1rkl siirappia
1tl rakuunaa
meiramia
rouhittua mustapippuria
suolaa
0,5 pientä purjoa

  Ruskista jauheliha teflonpannulla ja lisää sekaan silputut sipulit, valkosipulit ja kaali. Pane sekaan vesi ja lihaliemikuutio. Hauduta kasvikset pehmeäksi ja lisää kuoritut ja paloitellut porkkana sekä perunat. Mausta siirapilla, yrteillä, pippurilla ja suolalla. Jatka kypsennystä haudutellen. Lisää loppuvaiheessa suikaloitu purjo ja anna kypsyä vielä hetken ajan. Tarjoa esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti