16. heinäkuuta 2012

Jammailua

Ensimmäiseksi on ihan pakko kehaista tuota ukon tekemää kumkvattilikööriä. Likööri valmistui yllättävän nopeaa ja eilen illalla ukko sen siivilöi ja pullotti. Tuli kyllä niin hyvää ettei tosikaan! Ihan niinkuin simaa joisi, ilman rusinoita tosin. Rusinoiksi voi tietysti laskea ne vodkassa lilluneet kumkvatit, joita oli kiva napsia telkkaria katsellessa... Petollisia tosin ovat. 

Kesän ensimmäinen mansikkalootakin olisi haettu ja hajasijoitettu niin hilloksi, pakkaseen kuin jälkkäriksikin. Likööriksi asti ei tuosta laatikosta vielä ollut, joten täytyy hakea vielä ainakin toinen tai kolmas laatikollinen. Tai sitten vierailla anopin mansikkamaalla. Meidän mansikoista on kypsynyt vasta kaksi ja niistäkin toinen oli homeessa. Hilloa keitellessä mulle iski ihan hirveä lettuhimo, mutta taidan odotella siihen saakka, että neitiseni kotiutuu mökiltä. Voisi kyllä pian tulla kotiin, kun alkaa olla jo ikävä.

Pelkillä mansikoilla kun ei elä, niin ruoaksi taikuroin vielä aurajuustoista ja hedelmäistä mantelibroileria. Ohjeen oon muistaakseni löytänyt jostain vanhasta Atrian reseptilappusesta, mutta ihan satavarma en ole. Mä tein tuon ananaksisen (vai miten tuo taipuu...!) version, mutta miksei tuo mangokin toimisi. Ruoka oli oikein hyvää. Ehkä vähän miedon makuista, mutta muuten toimii!

Suklaamansikat

tuoreita mansikoita
suklaata maun mukaan

  Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kasta mansikat sulaan suklaaseen ja nosta alustalle jähmettymään. Halutessasi voit poistaa kannat ennen suklaaseen dippausta, jolloin mansikat pysyvät paremmin pystyssä.




Vaniljainen mansikkahillo

2l mansikoita
0,5-1 vaniljatanko
0,5dl vettä
6dl hillosokeria

  Perkaa mansikat, puolita tarvittaessa ja kaada isoon kattilaan. Puolita vaniljatanko pitkittäin, kaavi siemenet puolikkaista ja lisää sekä siemenet että kuoret mansikoiden sekaan. Lisää vesi ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes neste höyryää. Kaada hillosokeri joukkoon samalla varovasti sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Poista vaniljatanko. Kaada hillo kuumennettuihin, puhtaisiin lasitölkkeihin ja sulje tölkit. Anna jäähtyä ja säilytä viileassä.

Tölkit käsittelin pesemällä ne ensin kunnolla ja sitten lykkäsin muutamaksi minuutiksi 100-asteiseen uuniin. Kannet kiehautin vedessä kattilassa. Otin sitten tölkkejä uunista sitä mukaa, kun tarvetta oli. 




Mantelibroileri

1pkt(n.350g) broilerin sisäfileetä (marinoitu tai maustamaton, laitoin chili-currymarinoitua)
75g Aurajuustoa muruina
1dl mantelilastuja tai kookoshiutaleita
1tlk(435g/230g) säilykemangoa tai pieni tölkki ananaspaloja
2dl creme fraichea
hienonnettua persiljaa

  Pane broilerin sisäfileet uunivuokaan. Valuta mango tai ananaspalat siivilässä, ota liemi talteen. Yhdistä murustettu juusto, mantelilastut tai kookoshiutaleet, kuutioitu mango tai ananaspalat ja kerma. Jos käytät mantelilastuja, lisää hedelmämehusta vain puolet. Kookoshiutaleita käyttäessä lisää kaikki mehut seokseen. Kaada seos vuokaan. Kypsennä 200 asteessa 20-30 minuuttia. Ripottele päälle tuoretta persiljaa. Tarjoa perunasoseen tai riisin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti