22. heinäkuuta 2012

Sympathy for the Strawberry

Ei se mun mansikkakiintiöni vielä täyttynytkään, vaikka perjantaina niin uumoilin. Omalta mansikkamaalta tulee nyt tasaiseen tahtiin mansikkaa, joten pakkohan niitä on käyttää :) Taas löytyi hyvä (teko)syy leipomiseen. Ja samalla voi tietysti juhlistaa sitä, että sain tuon neitiseni kotiin viikon mökkireissulta. Ihanaa, kun neiti kotiutui!

Tuo neitiseni toi mulle joku aika sitten kaupasta Dansukkerin reseptivihkosen. Siitä löytyi niin herkullisen näköinen ja oloinen mansikkatorttu, että sitä oli pakko saada kokeilla. Torttu oli ihan helppo tehdä, joskaan ei mitenkään nopea. Mutta jos ei kiirus ole, niin kannattaa kokeilla. Ohjeen löytää myös Dansukkerin sivuilta. Tulipahan samalla kokeiltua sitä hyytelösokeri Multia. En oo sen syvemmin ajatellut, että miten se poikkeaa tavallisesta. Kaupassa törmäsin naapurin kahdeksankymppiseen herraan, joka mulle valotti hyytelösokereiden eroja. Kyseinen herra on vanha leipuri ja oli kanssa hakemassa hyytelösokeria mansikkakakkua varten. Aika hellyyttävää. Erona on siis se, että multia voi käyttää myös maitopohjaisten vanukkaiden, moussejen ja pehmeiden torttutäytteiden hyydyttämiseen, kun kaikki eivät siitä liivatteesta piittaa. Leikattaviin kakkuihin tuo ei kuitenkaan sovi. 

Mansikkatorttu
(10ann.)

Taikina:
3dl vehnäjauhoja
1dl mantelijauhetta
1dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
0,5tl suolaa
100g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 kananmuna
Täyte:
300g ranskankermaa
0,5dl hyytelösokeri Multia
2tl vaniljasokeria
(2tl tuoretta inkivääriä raastettuna)
Koristeluun:
0,5-1 l mansikoita
1,5dl vettä
0,75dl hyytelösokeria tai 1dl hyytelösokeri Multia

   Sekoita taikinan kuivat aineet kulhossa. Lisää rasva sekä kananmuna ja sekoita taikinaksi. Painele taikina piirasvuoan (halk. 20–24 cm) pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin tunniksi.
   Kuumenna uuni 200 asteeseen. Rutista alumiinifoliosta tukirengas ja kiepauta se tukemaan taikinareunoja, etteivät ne valahda alas paistettaessa. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  Vatkaa jääkaappikylmä ranskankerma ja hyytelösokeri Multi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla (ja inkivääriraasteella).
   Poista tukirengas ja siirrä muropohja varoen tarjoiluvadille. Kaada täyte syvennykseen ja asettele puhdistetut mansikat päälle.
  Sekoita vesi ja hyytelösokeri kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä puoli minuuttia. Jäähdytä kunnes hyytelöliemi selvästi paksunee ja lusikoi se mansikoiden päälle, ensin ohuelti, sitten paksummin.
  Pane mansikkatorttu jääkaappiin (ainakin) puoleksi tunniksi ennen tarjoamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti