14. elokuuta 2012

Kaalia ja karviaisia, erikseen nautittuna

En tiedä onko se tämä poikkeuksellisen lämmin päivä vai mikä, mutta nyt ei oikein pää taas pelaa kirjoittamisen suhteen. Ajatukset harhailee tuolla marjapuskissa, joihin täytyisi vielä suunnata illemmalla. Päivän marjasaldo on tähän mennessä pari litraa vadelmaa ja kolmisen litraa karviaisia. Onneksi yksi "marjarosmo" riehui hyvän tovin tuolla puskissa, niin saa edes vähän noita marjoja talteen. Ehkä saadaan tuon rosmon blogista lukea myöhemmin, että mihin hyvään marjat päätyy :) Tai ainakin osa niistä.

Miehen laitoin aamulla hakemaan mulle litran karviaisia, että saisin tehdä vispipuuroa. Saisi vähän vaihtelua tuon pikkuherran välipaloihin, vaikka luulen ettei tämäkään kelpaa. Kranttu mikä kranttu.

Spelttinen karviaisvispipuuro

1l vettä
5dl karviaisia
2dl spelttimannasuurimoita
1-2dl ruokokidesokeria tai tavallista sokeria maun mukaan
2tl vaniljasokeria
0,5tl suolaa

  Mittaa kattilaan vesi ja peratut karviaiset. Keitä noin 5-10 minuuuttia tai kunnes marjat hajoavat. Soseuta marjat. Lisää mannasuurimot soseeseen vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan. Lisää sokerit ja suola. Anna puuron jäähtyä kunnolla. Vaahdota jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.


Mä oon haaveillut kaalilaatikosta jo jonkin aikaa ja nyt ujutin ruokalistalle jotain kaalilaatikon tapaista. Ja aika hyvää sellaista. Ohje on taas kerran Pirkasta poimittu. On tää loppukesä vaan aika ihanaa aikaa, kun kaupat on tuoreita kotimaisia kasviksia pullollaan. Minä tykkään!

Jauheliha-borssilaatikko

n.700g valkokaalia
n.300g etikkapunajuuria
1 sipuli
400g jauhelihaa
0,5dl puuroriisiä
1rkl meiramia tai oreganoa
1,5tl suolaa
0,5tl mustapippuria
1rkl siirappia
3dl vettä
2dl ruokakermaa

   Suikaloi kaali, punajuuret ja sipuli. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää joukkoon sipulit ja riisi. Anna niiden kuullottua. Mausta meiramilla, suolalla, pippurilla ja siirapilla.
   Lisää joukkoon kaali ja vesi. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kaali on hieman pehmennyt. Lisää punajuuret ja sekoita.
   Kaada seos uunivuokaan. Lisää vuokaan lopuksi ruokakerma. Kypsennä 200 asteessa noin 50 minuuttia (annoin olla tunnin). Peitä vuoka tarvittaessa kannella tai foliolla, ettei pinta tummu liikaa. Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti