11. elokuuta 2012

"Minua kun vatuttaa aina", sanoi Rölli-peikko

Yllätys, yllätys. Päivä on jälleen kerran kulunut marjatouhujen parissa. Vadelmasaldo kaikkinensa on jotain 22 litraa ja aina vaan niitä tulee. Pakkaseen en enää viitti laittaa, eikä kaikkea voi likööriinkään umpata, niin täytyy keksiä jotain muuta. Dansukkerin sivuilta löysin kivan vadelmahillon ohjeen ja siihen sain ujutettua edes pikkuisen noita marjoja. Ja harvenipa tuo herukkapuskakin edes puolella litralla. Hillosta tuli niin hyvää, että taidan tehdä toisenkin satsin kunhan vaan ehdin.

Mutta sitten tuohon päivän ruokaan. Se oli lähes täydellistä! Hyvän lihan ja sienten ystävän ykkösherkku. Ohjeen löytänyt Pirkasta. Tuoreet/kuivatut sienet korvasin tölkki-suppilovahveroilla ja muhittelin ruokaa lähemmäs kolme tuntia, mutta muuten menin aikalailla ohjeen mukaan. Kun ruoka oli ollut kaksi tuntia uunissa, käänsin uunin 100 asteeseen ja annoin olla vielä sen aikaa, että sain perunat pestyä ja keitettyä. Jatkossa laittaisin ehkä pienen palan possua sekaan tuomaan rasvaa. Mutta muuten tuo oli aivan mieletöntä. Kunnolla muhinut liha lähinnä mureni suuhun ja sienten tuoma aromi oli aika huikea. Että kiitos Pirkka loistavasta ohjeesta!

Syksyn lihapata

n.700g naudan tai hirven kulma- tai ulkopaistia
2rkl voita
0,75tl suolaa
0,5tl mustapippuria
2(n.250g) sipulia
2 valkosipulinkynttä
n.3dl vettä
200g tuoreita suppilovahveroita tai 25g kuivattuja (tatit, siitakesienet tms käy)
1dl(50g) sinihomejuustomurua (Auraa)
(1dl ruokakermaa)
persiljaa

  Kuutioi liha ja ruskista palat voissa parissa kolmessa erässä. Siirrä lihat pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lisää pataan sipulit, vesi ja hieman pienemmiksi leikatut sienet sekä sinihomejuusto. Jos käytät kuivattuja sieniä, murskaa sienet käsin ja liota niitä 3desissä vettä 0,5-1 tuntia ja kaada sienet liemineen pataan.
   Hauduta kannen alla 175 asteessa noin 2-3 tuntia. Lisää halutessasi ruokakermaa ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa. Hienonna pinnalle persiljaa. Tarjoa lisäksi perunoita, marjahyytelöä ja salaattia.




Vaarin vaapukkahillo

1,5l vadelmia
0,5l punaherukoita
1dl metsämansikka- tai vadelmalikööriä
500g hillosokeria

   Mittaa marjat ja likööri kattilaan. Kuumenna ja lisää varovasti sekoittaen hillosokeri joukkoon. Keitä noin 10 minuuttia, jäähdytä ja kaada puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin. Peitä puhtailla, kuumennetuilla kansilla ja säilytä kylmässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti