29. syyskuuta 2012

Kakku jäähtyi ikkunalla ja sen minä pihistin

Pian vanhaksi menevä kermaviilipurkki pakotti mut taas leipomaan. Eihän sitä nyt voi heittää pois, vaan se oli pakko käyttää. Se suorastaan huusi pätkiskakun aineksia ympärilleen! Niinpä minä kilttinä tyttönä kipitin kauppaan ja hain ison määrän suklaata. Varmuuden vuoksi Pätkiksiä täytyi ottaa aika paljon enemmän kuin mitä kakkuun tarvitaan. Eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka joku patukoista olisi epäkelpo kakkuun ja päätyisi leipurin suuhun.

Mä oon kyseistä kakkua syönyt useasti niin anopin kuin veljen vaimonkin tekemänä, mutta en oo koskaan saanut itte moista leivottua. Ainakin heidän tekemänään tuo on suurta herkkua. Ei tuota paljoa voi syödä kerrallaan, mutta ei se haittaa. Namia on silti! Ja erittäin helppo tehdä. Ohjeen alkuperästä mulla ei ole tietoa, mutta jostain lehdestä oon itselleni tämän kopsannut.

Pätkiskakku

4dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
3-4rkl tummaa kaakaojauhetta
150g sulatettua voita
2dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
6 Pätkistä
3 kananmunaa
Vuoan voiteluun:
rasvaa
korppujauhoja
Kuorrutus:
200g suklaata (laitoin Fazerin sinistä)
100g voita

  Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää paloitellut Pätkikset sulaneen rasvan joukkoon ja sekoita. Lisää rasvan sekaan jogurtti/kermaviili ja kananmunat. Lisää vielä kuivat aineet. Sekoita taikina huolella lastaa käyttäen. Sähkövispilää ei tässä tarvita.
  Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kumoa kakku heti kuumana varovasti pois vuoasta ja anna jäähtyä.
  Sulata kuorrutuksen aineet varovasti liedellä kattilassa koko ajan sekoittaen. Voit toki käyttää mikroakin. Valuta kuorrutus jäähtyneen kakun päälle. Halutessasi voit ripotella päälle suklaahippuja tai muuta vastaavaa koristeeksi.


Viikon ruokalista eli taas eilisen ja tämän päivän osalta eilen iskeneen roskaruokahimon vuoksi. Oli aivan pakko saada pizzaa. Eipä semmoista oon hetkeen syötykään. Siispä tänään oli vuorossa eiliselle suunnitellut lihakääryleet. Tämän ohjeen alkuperää en tiedä. Tällä kertaa ruoka ei mennyt ihan putkeen ja lautaselle päätyi kaikkea muuta kuin meheviä kääryleitä. Eikä makukaan oikein iskenyt. En muistanut, että mähän en tykkää salviasta. Mutta jospa joku muu onnistuisi paremmin ja näistä tykkäisi.

Mehevät lihakääryleet
(4ann.)

8 ohueksi nuijittua naudan sisäpaistiviipaletta
8 ohutta savukinkkuviipaletta
1tl salviaa
8 gouda- tai sulatejuustoviipaletta
suolaa
rouhittua mustapippuria
Kastike:
4dl lihalientä
1dl appelsiinimehua
0,5dl punaviiniä
2rkl fariinisokeria
1rkl suurustetta tummille kastikkeille
cocktailtikkuja

  Aseta lihaviipaleille kinkku- ja juustoviipale sekä ripaus salviaa. Kääri viipaleet rullalle. Sulje tiukasti tikuilla. Mausta rullat suolalla ja pippurilla ja paista pannulla rasvassa kauniin värisiksi. Lisää pannulle kastikkeen ainekset suurustetta lukuun ottamatta ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 15-20 minuuttia. Ripottele suuruste, sekoita ja anna kiehahtaa. Tarjoa riisin tai perunoiden kanssa.


4 kommenttia:

  1. Pätkiskakku on ihanaa. Tuo ohje on alkujaan Myllyn parhaat-sivustolta ja näyttää se siellä olevan vieläkin. Ilman kuorrutustakin on hyvää. Meillä syötiin myös lihakääryleit viikolla. UUnissa hauduttelin runsaan sipulin kanssa.

    VastaaPoista
  2. Mä jo suunnittelin, että vois kokeilla tätä jollain toisellakin suklaalla. On niin ihanan helppo ohje, että tätä voi tehdä toistekin :)

    Niin ja kiitos tuosta ohjeen alkuperästä. Mulla on kymmenen mapillista eri lehdistä ja reseptilappusista koneelle kirjoitettuja ja tulostettuja ohjeita, enkä tietenkään oo niihin merkannut että mistä oon ohjeen löytänyt. Niitä kun on tullut kirjoiteltua lähinnä omaksi iloksi. En koskaan ajatellut, että jakaisin niitä muillekin :) Siksi tuo lähteiden metsästys on ajoittain aika haastavaa :)

    VastaaPoista
  3. Nam, hyvää kakkua on, kokeilin viikonloppuna! Laitoin kakkuun vielä täytteeksi mansikkahilloa, kermavaahtoa ja pätkispaloja. Tuli aika täydellinen kakku! :)

    VastaaPoista
  4. Oih! Tuo täyte kuulostaa ihanalta! Täytyy kanssa kokeilla joskus :) Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista