12. syyskuuta 2012

Punasormipaviaanin punajuurinen soosi ja soppasämpylät

Raaka punajuuri kuului ennen niihin kasviksiin, joita en kovin mielelläni syönyt. Kammotuksen sai aikaan yksi huono punajuurilaatikko, jota jollain reissulla sain syödäkseni. Sen jälkeen meni muutama vuosi, jolloin suostuin syömään vain ja ainoastaan säilöttyjä punajuuria. Aika hassua, miten yksi ruoka voi vaikuttaa niin paljon. Parisen vuotta sitten päätin voittaa pelkoni ja siinä suurena apuna oli tämä Yhteishyvästä löytynyt punajuurinen jauhelihakastike. Vähän tuunattuna ruoka oli niin hyvää, että usko punajuureen palasi jälleen. Sen jälkeen tämä kyseinen kastike on aina ajoittain päässyt meidän sakin lautasille. Alkuperäinen ohje löytyy Yhteishyvän sivuilta. Alla on se tuunattu versio. Jos olisin ollut fiksu, olisin laittanut hanskat käteen punajuuria kuoriessa....

Punainen spagettikastike
(4ann.)

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
200g raakaa punajuurta
400g jauhelihaa
1tl suolaa
1tl basilikaa
1tl chilijauhetta
0,5-1tl pippurisekoitusta
1tl paprikajauhetta
2dl vettä
100g sulatejuustoa
n.1dl kermaa
Lisäksi:
400g spagettia 

   Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta punajuuret. Ruskista jauheliha, lisää hienonnetut sipulit ja punajuuriraaste. Kypsennä sekoitellen hetki. Mausta jauheliha, lisää vesi ja anna hautua noin 20 minuuttia. Lisää sulatejuusto ja tilkka kermaa. Kuumenna sekoitellen niin, että juusto sulaa. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoile kastike pastan kanssa.




Eiliset kurpitsakeiton jämät päätyi tällä kertaa sämpylöihin. Kerrankin muistin olla ajoissa asialla, eikä tähteet päätyneet roskiin. Jei! Keittoa ei ollut mitenkään hirveästi, joten jatkoin sitä vedellä. Ja näihin nyt käy keitto kuin keitto. Siis soseinen sellainen.

Soppasämpylät

5dl kasvissosekeittoa (laiton 3,5dl keittoa ja 1,5dl vettä)
1pss(á11g) kuivahiivaa
0,5-1tl suolaa riippuen keiton suolaisuudesta
1rkl juoksevaa hunajaa
2dl vehnäjauhoja
5-6dl 3-viljan sämpyläjauhoja
0,5dl öljyä

  Lämmitä keitto 42-asteiseksi. Jos soppaa ei ole tarpeeksi, lisää vettä. Lisää keittoon vehnäjauhotilkkaan sekoitettu kuivahiiva, suola ja hunaja. Vatkaa loput  vehnäjauhot taikinaan. Lisää sämpyläjauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Lisää öljy vaivaamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
  Vaivaa kohonnutta taikinaa kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä. Pyöräytä sämpylöiksi, laita leivinpaperille pellille ja anna kohota liinalla peitettynä vielä 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät kevyesti vedessä, ripottele halutessasi pinnalle seesaminsieniä, kaurahiutaleita, unikonsiemeniä tms. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia sämpylän koosta riippuen.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti