18. syyskuuta 2012

Syksyn sävel puolukkapiiraassa, lanttusurvoksessa ja punajuurisalaatissa

On oikeastaan aika kivaa huomata, kuinka vuodenajat vaikuttaa meidänkin perheen ruokiin. Syksyllä on tarjolla jos jonkinmoista juuresruokaa. Mikäs siinä, nythän nuo juurekset on parhaimmillaan! Kaivoin taas esiin ne ruokakortit suoraan -70-luvulta ja sieltä löytyi ohje tämän päivän ruokaan. Niinkin "gourmeeta" kuin lanttusurvosta ja uunimakkaraa. Tavallista, mutta niin hyvää.

Leipomaankin innostuin. Oikeastaan olin vaan taas taikinaterapian tarpeessa, kun tuon pikkumiehen kanssa on mennyt sukset ristiin koko päivän  ja aivan joka asiasta. Herra veti ihme raivareita aivan olemattomista asioista. Ja tässä kohtaa on kuulemma äitinsä poika... Hmmm... Jos mä olen noin kamala, niin täytynee hieman parantaa käytöstä. Tosin en muista ainakaan aikuisiällä heittäytyneeni dramaattisesti huutaen eteisen lattialle ihan vaan siksi, ettei ulos saa mennä pelkissä sukkahousuissa ja paidassa. Mutta, siihen piirakkaan. Eli kun kerran puolukka-aika on parhaimmillaan, niin tein sitten vallan maukasta kookos-puolukkapiirakkaa. Sain samalla hävitettyä yhden muutaman (lue neljä...) vuotta vanhan puolukkarasian, joka oli hautautunut pakastimen perukoille. Marjat näytti ja maistui hyvälle eli käyttökelpoisia olivat. Ohje on lähtöisin  Pirkasta.

Puolukka-kookospiirakka

150g voita
2 kananmunaa
2dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
0,5dl kookoshiutaleita
2tl leivinjauhetta
1tl limetin raastetta kuorta (jätin pois)
0,5tl kardemummaa
1dl maitoa
300(6dl) pakastepuolukoita (laitoin ehkä puolet)
Muruseos:
50g voita
n.2dl kookoshiutaleita
0,5dl vehnäjauhoja
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria

  Sulata rasva. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää taikinaan hieman jäähtynyt rasva. Sekoita vehnäjauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe, limetin kuoriraaste ja kardemumma keskenään. Lisää taikinaan jauhoseos ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen.
   Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk. n.30cm) tai 5 - 6 pienempään vuokaan. Ripottele päälle puolukat.
   Sulata rasva ja sekoita joukkoon muut muruseoksen ainekset. Ripottele seos piirakan päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.




Lanttusurvos
(4ann.)

1 keskikokoinen lanttu
6-7dl lihalientä tai vettä
6-8 perunaa
suolaa
valkopippuria
hienonnettua purjoa tai ruohosipulia

  Kuori lanttu huolellisesti ja kuutioi. Vihreää osaa ei saa jäädä lainkaan, sillä se antaa lantulle kitkerän maun.
  Kiehauta neste. Pane lanttukuutiot siihen ja keitä noin 30 minuuttia. Lisää kuoritut, kuutioiksi leikatut perunat ja jatka keittämistä, kunnes kaikki ovat kypsiä.
  Kaada liemi talteen ja survo juurekset. Lisää survokseen lämmintä keitinlientä, kunnes koostumus on sopiva. Mausta suolalla ja pippurilla. Aseta tarjolle ja ripottele päälle hienonnettua purjoa tai ruohosipulia.
  Tarjoa uunimakkaran kera.




Kun viime viikolla kaappiin jäi muutama ylimääräinen punajuuri, testasin vielä yhtä punajuuri-sinihomejuustosalaattia. Tein vaan puolet alla olevasta ohjeesta. Ohjeen alkuperää en tähän hätään löytänyt, mutta todennäköisesti jostain lehdestä oon sen mappeihini kopsannut.

Punajuuri-sinihomejuustosalaatti

(6ann.)

200g sinihomejuustoa (laitoin Auraa)
5 keitettyä punajuurta
2pss rucolaa (jätin pois)
0,5 jäävuorisalaattia tai 1pss roomansalaattia
2 omenaa
1dl saksanpähkinöitä
Kastike:
1rkl valkoviinietikkaa
3rkl öljyä
ripaus sokeria
rouhittua mustapippuria
suolaa

  Leikkaa sinihomejuustosta ohuita siivuja. Kuori ja viipaloi keitetyt punajuuret. Revi salaattilautasen pohjalle huuhdotut ja kuivatut salaatit, lisää kuoritut ja kuutioidut omenat.
  Asettele salaattipohjalle punajuuri- ja juustoviipaleet lomittain ja koristele saksanpähkinöillä. Halutessasi voit pilkkoa pähkinät pienemmiksi.
  Sekoita keskenään kastikeainekset ja tarjoa joko erikseen tai salaatin päälle kaadettuna.



2 kommenttia:

  1. Oi nam mitä herkkuja! Oli jo valmiiksi nälkä.. mutta nyt on vielä enemmän :-D

    VastaaPoista
  2. Mä tässä odottelen, että tuo känkkäränkkä nukahtais ja saisin kupin kahvia ja palan tuota puolukkapiirakkaa. Etenkin se kookosmuruseos on erittäin namia :)Jos jatkossa tekis vaan kuorrutetta :D

    VastaaPoista