1. syyskuuta 2012

Viiniä, malja marttyyreille!

Tänään Kääpiölinnassa ruokailtiin hieman erilaisissa fiiliksissä ja isommalla porukalla. Ruokavieraina oli äitini ja veljeni muksunsa kanssa. Syy miksi kokoonnuttiin porukalla syömään ei ollut kovin kiva. Tänään kun tulee 20 vuotta kuluneeksi siitä, kun isäni kuoli. Silloin 16-vuotiaana se tuntui maailmanlopulta. Etenkin, kun olin aina ollut se isin tyttö. Tämän erityisen päivän kunniaksi tein isäni bravuuria eli rakuunabroileria. Ihanaa, viinissä keitettyä broileria kera kermaisen herkkusienikastikkeen. Rakuunabroilerin ohjetta en tähän enää kirjoittele, mutta sen löytää tuolta Nostalgiaherkusta.

Jälkiruoaksi testasin Ruokasuosikit (jälkiruoat) -kirjasta löytynyttä Mississippiläistä mud pie-ohjetta. Hieman monivaiheinenhan tuo ohje oli, mutta lopputulos oli ihan ok. En vaan tajunnut, että kakku jässähtää vielä hieman uunista ottamisen jälkeen ja pidin tuota sitten aivan liian kauan uunissa. Jospa ens kerralla onnistuisi sitten paremmin. Niin ja innoistuin mä vielä tekemään paahdettuja hunaja-manteleitakin. Ovat kyllä ihan parasta!

Mississippiläinen mud pie

Pohja:
250g vehnäjauhoja
2rkl kaakaojauhetta
140g voita
2rkl sokeria
1-2rkl kylmää vettä
Täyte:
175g voita
250g ruskeaa sokeria (laitoin muscovadoa)
4 kananmunaa kevyesti vatkattuna
4rkl kaakaojauhetta siivilöitynä
150g tummaa suklaata
3dl kevytkermaa
1tl suklaauutetta (jätin pois)
Koristeluun:
4,25dl kuohukermaa vaahdotettuna (laitoin 2dl ja maustoin sen ruokalusikallisella sokeria)
suklaalastuja ja -kiehkuroita

  Taikina: Siivilöi jauho ja kaakaojauhe kulhoon ja nypi voi joukkoon, kunnes seos on nokareista. Sekoita joukkoon sokeri ja kylmää vettä, kunnes saat pehmeän taikinan. Kääri taikina tuorekelmuun ja pane 15 minuutiksi jääkaappiin.
  Kauli taikina kevyesti jauhotetulla työtasolla ja vuoraa sillä irtopohjainen tai posliininen torttuvuoka (halk. 23cm). Mulla jäi taikina hieman murenevaiseksi (ilmeisesti liian vähän vettä), eikä kauliminen onnistunut. Siispä painelin taikinan vuoan pohjalle ja reunoille. Reunat saa olla aika korkeat. Peitä pohja leivinpaperilla ja pane päälle painoksi kuivia herneitä. Paista 190-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ota herneet ja paperi pois ja paista vielä 10 minuuttia.
  Täyte: Vaahdota voi ja sokeri kulhossa ja vatkaa vähitellen sekaan munat ja kaakaojauhe. Sulata suklaa ja vatkaa kahvikerman (ja suklaauutteen) kanssa seoksen joukkoon.
  Vähennä uunin lämpötila 160 asteeseen. Kaada täyte taikinapohjalle ja paista 45 minuuttia tai kunnes täyte kiinteytyy. Anna tortun jäähtyä täysin ja siirrä tarjoilulautaselle.
  Peitä kermavaahdolla ja koristele suklaalevystä vuolluilla suklaalastuilla ja -kiehkuroilla. Nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti