6. lokakuuta 2012

Escon saun piun paun

Ajatuksena oli tehdä pitkästä aikaa ihanaa brasilialaista escondidinhoa, mutta kaupan tarjonnan vuoksi ruoasta tuli varsin sovellettu versio. Meillä oli ennen tapana tehdä makumatkoja ympäri maapallon ja silloin tuli tehtyä escondidinhoa ensimmäisen kerran. Makumatkailu oli hauska tapa tutustua eri maiden ruokakulttuuriin. Kun ei kerran oikeasti päässyt matkustamaan, niin syötiin edes muiden maiden ruoat :) Täytyykin jatkaa tuota makumatkailua taas joskus, on se sen verran kivaa puuhaa.

Escondidinhon ohjeen löysin aikoinaan Suomi-Brasilia kokki-blogista. Kuivattua suolalihaa en löytänyt ensimmäisellä, enkä kyllä tälläkään kertaa ja korvasin sen suikalelihalla. Tänään aioin korvata maniokin jamssilla, kun maniokkia ei kaupassa ollut. Meidän jamssi osoittautui varsin epäkelvoksi yksilöksi ja loppujen lopuksi perunan kaveriksi pääsi bataatti. Niin paljon ohje muuttui matkalla, etten enää viitsi ruokaa escondidinhoksi kutsua. Hyvää tuli silti! Jos ainekset löytyy, niin kannattaa kokeilla tuota alkuperäistäkin juttua.

Kääpiölinnan "wannabe escondidinho" elikkäs possu-bataattilaatikko

500g bataattia
500g perunaa
vettä 
suolaa
1rkl voita
Kermakastike:
2dl kermaa
1 sipuli raastettuna
1 kanaliemikuutio
maitoa
Lisäksi:
500-600g marinoitua possun suikalelihaa
2rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
2 pientä sipulia renkaina
1rkl persiljaa
1rkl ruohosipulia
1 tuore chili (poista siemenet halutessasi)
1pkt(170g) pekonia
100g Catupiry-juusto tai sulatejuustoa
2dl emmental-mozzarellaraastetta

  Kuori ja kuutioi perunat ja bataatti. Keitä kuutiot pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, muussaa kuutiot ja lisää voi joukkoon. 
  Raasta kermakastiketta varten sipuli ja kypsennä raastetta hetki pienessä kasarissa. Murenna liemikuutio päälle, lisää kerma ja sekoita. Anna kiehua muutama minuutti. Halutessasi voit lisätä tilkan maitoa.
  Paista suikaloitu pekoni, viipaloidut valkosipulinkynnet, sipulirenkaat ja suikaleliha tilkassa öljyä. Lisää suikaloitu chili, persilja ja ruohosipuli kypsennyksen loppupuolella.
  Laita uunivuoan pohjalle öljyä, kermakastike, lihaseos ja osa muusista. Levitä päälle sulatejuusto pieninä nokareina. Lisää päälle loppu muusi ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä uunissa 200-asteessa kunnes juusto on sulanut.

Tästä ruoasta ei vaan voi saada hyvää kuvaa. Mutta minkä tämä ulkonäössä häviää, sen se maussa voittaa!


Ajateltiin iltasella nostella kaikki meidän valmistumassa olevat likööri-veljekset yhteiskuvaan. Olettaen, että saadaan ne mahtumaan tuohon pöydälle :) Täytyyhän niistä saada jonkinmoinen muisto, kun pian yksi jos toinenkin pääsee pulloon. Niin joo... Yksi uusi liköörikokeilu sai tänään alkunsa, mutta kertoilen siitä sitten myöhemmin. Onnistui se sitten tahi ei.

Yhteiskuvassa veljekset (+ sisaret) vadelma, mustikka, kuningas, punaherukka, vihreä karviainen, kuningatar, banaani, salainen agentti 007 (kun mikään ei riitä), karhunvatukka, punainen karviainen, espresso ja kirsikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti