7. lokakuuta 2012

Olen omena, olen omena, olen pyöreä omena....

Viikon vintin rapussa majaillut pussillinen omenoita oli pakko ottaa vihdoin ja viimein työn alle. Mikäs sen mukavampaa puuhaa näin sateisena ja koleana päivänä. Ensin ajattelin tehdä kokeeksi omenachutneya Dansukkerin reseptilappusesta löytyneen ohjeen mukaan. Sain siihen käytettyä hurjat neljä omenaa. Jotain muutakin oli siis keksittävä. Ei muuta kuin mappi käteen ja ensimmäinen omenainen leivonnainen, mihin aineet löytyy pääsee testiin. Mapeista löytyikin tuntemattomasta lähteestä kopsattu, hurjan helppo ja tavallistakin tavallisempi omenapiirakan ohje. Seuraavat viisi omenaa käytetty. Kompostiin päätyi yksi omena, joten urakka ei näillä kokkailuilla kauheasti pienentynyt. Neidin toiveissa oli lisää vaniljaista omenasosetta, joten sitä siis. Omenoita jäi siltikin vielä yllin kyllin. 

Helppoakin helpompi omenapiiras

Pohja:
2 kananmunaa
2dl sokeria
2dl kermaviiliä
3dl vehnäjauhoja (osan voi korvata grahamjauhoilla)
1rkl perunajauhoja
1,5tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
Päälle:
3-5 omenaa koosta riippuen
1rkl sokeria
0,5tl kanelia

   Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään puuhaarukalla tai lusikalla. Kaada taikina voideltuun, pyöreään piirakkavuokaan. Lohko (kuoritut) omenat ja laita omenalohkot taikinan päälle. Sekoita sokeri ja kaneli keskenään ja sirottele piiraan päälle.
  Paista 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Halutessasi omena voi korvata marjoilla, jolloin kaneli ja sokeri jää pois.




Syksyn paras omenachutney
(n.3dl)

5dl pieniä omenakuutioita
1dl luomuruokosokeria tai taloussokeria
2 vihreää chiliä silputtuna (laitoin punaista enimmät siemenet poistettuna)
0,25dl tuoretta inkivääriä pieninä kuutioina
0,5dl väkiviinaetikkaa
1 kanelitanko
1tl korianterin siemeniä
0,5tl suolaa

   Pane kaikki aineet kattilaan ja sekoita. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kattilan sisältöä muutamia kertoja keittämisen aikana ravistellen, kunnes omenakuutiot ovat läpikuultavia.
   Poista kanelitanko ja kaada kuuma chutney puhtaaseen purkkiin ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa vuorokauden verran ennen käyttöä. Nauti kanan, lihan tai savukalan kanssa.
   Omenachutney säilyy jääkaapissa muutamia viikkoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti