27. marraskuuta 2012

Eat greek....

Kiireen vilkkaa laittaa päivän ohjeet jakoon ja säntäilen sitten kaupasta toiseen. Päivän ruoka oli varsinainen tilkkutäkki, varsinkin valmistusvaiheessa. Mutta lopputulos oli ihan jees! Oli ilo nähdä, että kerrankin tuo neitikin söi kunnolla. Tarjolla oli kreikkalaisittain marinoitua broileria, pitaleipiä, tsatsikia ja salaattia. Broileriohjeen oon jostain kopsannut mappeihini nimellä "suvlaki-kanavartaat kreikkalaisittain", mutta en jaksanut alkaa väkertelemään vartaita, joten pariloin palat parilapannulla. Yhtään en ohjeen alkuperää muista. Pitaleipien ohje on puolestaan Seuran suuresta ruokakirjasta.

Pitaleivät
(n.20kpl)

5dl vettä
25g hiivaa
1tl sokeria
1,5tl suolaa
1rkl öljyä
12-14dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin. Anna sen kohota vajaa tunti.
  Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla leivinpäydällä ja jaa se noin 20 palaan. Pyörittele palat pulliksi ja kauli niistä pyöreitä, matalia leipäsiä aluksi sen verran, mitä pellille mahtuu. Pane leipäset 250 asteen uuninlämpöön kohottamattomina (mielellään uunissa etukäteen kuumennetulle pellille) ja paista 8-10 minuuttia.
  Kauli lopusta taikinasta taas pellillinen leipäsiä ja paista. Halkaise ja täytä leivät lämpiminä tai kuumenna ennen tarjoilua.

Marinoidut broileripalat

n.500g maustamattomia broilerin fileepihvejä tai rintafileitä
Marinadi:
0,5dl öljyä
2rkl sitruunamehua
1rkl punaviinietikkaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
1tl oreganoa
rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa

  Leikkaa broileri isohkoiksi kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita broilerikuutiot joukkoon. Anna marinoitua muutama tunti tai yön yli jääkaapissa.
  Ota lihat huoneenlämpöön ainakin vartti ennen paistamista. Paista palat parilapannulla tai paistinpannulla öljyssä. Halutessasi voit  pujotella palat varrastikkuihin ja kypsentää grillaamalla.

Tsatsiki

200g kurkkua
vajaa 0,5tl suolaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
0,5tl kuivattua minttua
2dl turkkilaista jogurttia
pikku hitunen sokeria

  Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja ripottele joukkoon suola. Anna valua siivilässä 10-15 minuuttia. Puristele loput nesteet kurkkuraasteesta.
  Sekoita jogurtin joukkoon muut ainekset. Sekoita ja anna maustua viileässä hetki ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Pitaleivät ovat olleet parisen viikkoa harkinnassa, kun en ole niitä vuosikausiin syönyt. Jokohan vaikka viikonlopuksi saisi niitä aikaiseksi... Hyvältä näyttää ja herkulliset on täytteet!:)

    VastaaPoista
  2. Nam! Ihan mun lemppariherkkua! :-)

    VastaaPoista
  3. Pitaleivät ja kaikki sen lisukkeet on kyllä hyviä. Aivan liian harvoin tulee vaan tehtyä!

    VastaaPoista