17. joulukuuta 2012

Kattilaan eksyneet lampaat

Pakastimen perukoilla majaillut, Jemiinan lahjoittama lampaan keittoliha pääsi tänään pataan. Tai paremminkin kattilaan ja sitä kautta lammaskaaliksi. Ohje tähän mukavan lämmittävään ja muhevaan ruokaan on löytynyt vuosia sitten Yhteishyvästä. Toteutusvaiheessa ainesmäärät muuttuivat hieman, mutta muuten tein ruoan ohjeen mukaan. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun valmistan kotimaista lammasta. Ja voin kertoa, että jatkossakin mun pöytään päätyvät lampaat saavat olla suomalaisia. Liha oli aivan mielettömän hyvää verrattuna aikaisempiin lautaselle päätyneisiin yksilöihin.

Sonjan lammaskaali

170g pekonia tai palvikylkeä
800g lampaan keittolihaa
2 porkkanaa
2 sipulia
1l vettä
10-15 maustepippuria
1 laakerinlehti
2tl suolaa
0,5-1 keräkaali
2-3 lehtisellerin vartta
2dl pieniä lanttukuutioita
2rkl siirappia
3-6 valkosipulinkynttä
kuivattua meiramia tai nippu tuoretta

  Leikkaa pekoni kuutioiksi ja liha mahdollisuuksien mukaan pienemmiksi paloiksi. Ota iso kattila ja ruskista sen pohjalla pekonikuutiot ja liha. Lisää kuoritut ja viipaloidut porkkanat ja sipulit. Laita kattilan päälle kansi, alenna lämpöä ja hauduta 5-10 minuuttia. Sekoita välillä.
  Lisää vesi, pippurit ja laakerinlehti. Keitä, kunnes lammas on kypsää - noin 40 minuuttia. Mausta liemi loppuvaiheessa suolalla ja lisää joukkoon puolet kuutioidusta keräkaalista.
  Nosta pois ne lampaanlihapalat, joista haluat poistaa luut tai jotka haluat pienemmiksi paloiksi. Jäähdytä nämä lihat. Lisää keittoon loput kaalista, suikaloidut sellerinvarret ja hyvin pieniksi kuutioidut lantut. Kuumenna ja keitä edelleen.Lisää perkaamasi lampaanlihapalat ja jatka keittämistä. Mausta keitto hiukan makeaksi siirapilla. Lisää suikaloidut valkosipulinkynnet. Keitä, kunnes keitto on muhevaa, mehevää ja pehmeää. Silppua ennen tarjoamista joukkoon runsaasti tuoretta meiramia tai ripauta sekaan kuivattua. Tarjoa sellaisenaan tai smetanan kera. Ja vielä tummaa leipää kaveriksi!

2 kommenttia:

  1. Tulipa lammaspadan himo :) Ja piti jo aiemmin kommentoida, että kiva uusi ilme blogillasi! Mä olen miettinyt pientä tuunausprojektia joululomille, saa nähdä, saanko aikaiseksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Heidi :) Aina hirvittää tehdä muutoksia blogiin, mutta on se toisaalta ihan kivaa vaihtelua. Mulla meni muutama päivä, että totuin tähän vaaleaan väriin, mutta nyt se alkaa tuntua kotoisammalta.

    VastaaPoista