24. joulukuuta 2012

Paljon tarjolla.... olutkakkua, lohta, rosollia, vaniljamanteleita....

Kääpiölinnan väki toivottaa kaikille lukijoille oikein herkullista ja rauhallista joulua! Syökää hyvin ja pitäkää huolta toisistane! Niin mekin tehdään :)

Tässä osa herkuista, jotka pääsivät onnellisten ruokailijoiden vatsan täytteeksi. Kiitos vielä vieraille! Oli oikein kivaa! Sohva ja iso tuopillinen kylmää vettä huutelee niin kutsuvasti, joten mennään suoraan asiaan.

Niin paljon kuin graavatusta lohesta tykkäänkin, niin ei sitä vaan tule tehtyä. Meillä kun ei muut siitä piittaa. Tämä oli toinen kerta, kun itse moiseen hommaan ryhdyin, mutta lopputulos oli silti tosi jees! Ohjeita en jaksanut kaivella, joten tämä on tehty ihan summamutikassa.

Graavilohi

n.500g:n lohifilee
1rkl karkeaa merisuolaa
n.1tl sokeria
0,5rkl kuivattua tilliä
vajaa 0,25tl mustapippurirouhetta
vajaa 0,25tl roseepippurirouhetta

  Nypi lohifileestä tarvittaessa ruodot pois. Ripottele päälle suola, sokeri, tilli ja pippurit. Hiero mausteet kevyesti kalan pintaan. Paksumpaan päähän kannattaa laittaa hieman reilummin mausteita. Leikkaa fileepala kahtia ja aseta kalat päällekkäin, lihapuolet vastakkain. Kääri kala tiukasti leivinpaperiin ja folioon. Halutessasi voit laittaa vielä pieneen pussiin. Nosta paketti jääkaappiin kevyen painon alle. Anna maustua seuraavaan päivään pakettia välillä käännellen.
  Halutessasi pyyhi enimmät mausteet pinnalta pois. Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoile.


Joka joulu meillä on "väittely" siitä, kumpi on oikea nimitys tälle jouluiselle salaatille. Rosolli vai salla? Mun mielestä tämä on rosollia, mutta muu väki on mun kanssa eri mieltä. Eipä sillä tietysti mitään merkitystä ole, hyvää tämä on silti. Mun lapsuudessa rosollin kanssa tarjottiin aina punaiseksi värjättyä kermavaahtoa ja se on sellainen juttu josta en luovu.

Rosolli

2 porkkanaa
2 perunaa
1 iso sipuli
1 iso maustekurkku
3dl valmiita, säilöttyjä punajuurikuutioita
(suolaa)
Kastike:
1-2dl kuohukermaa
n.2rkl punajuurien säilöntälientä

  Pese perunat ja porkkanat ja keitä ne kevyesti suolatussa vedessä, kummatkin omassa kattilassaan. Anna jäähtyä. Kuori ja kuutioi kasvikset, silppua sipuli hienoksi silpuksi. Laita ainekset kulhoon ja sekoita varovasti sekaisin. Halutessasi voit ripotella salaattiin ihan pikkaisen suolaa. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.
  Kastiketta varten vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon punajuurien säilöntälientä.



Naposteltavaksi tein tällä kertaa kahdenlaisia manteleita. Vaniljamantelit on mukaeltu Me-lehden vaniljapähkinä-ohjeesta ja hunajaiset chilimantelit on tehty vanhan tutun ohjeen mukaan. Vaniljamantelit oli ihan ok, mutta edelleen nuo hunajamantelit vei voiton.

Vaniljamantelit

200g kuorimattomia manteleita
1 munanvalkuainen
0,5dl sokeria
2rkl vaniljasokeria
0,5tl suolaa

  Vatkaa valkuainen, sokerit ja suola kevyesti sekaisin. Lisää mantelit joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kaada mantelit leivinpaperille pellille ja erottele hieman toisistaan. Paahda 180-asteisessa uunissa ensin 8 minuuttia. Sekoita ja jatka paahtamista vielä 4 minuuttia. Varo, etteivät mantelit pala.


Sain joku aika sitten sähköpostitse veljeni vaimolta suklaa-portterikakun ohjeen. Oli kuulemma aivan mun näköinen kakku :) Oon suunnitellut ohjeen testaamista jo hyvän tovin, mutta aina on tullut leivottua jotain muuta. Meillä olutkakut kuuluu osana jouluun, joten nyt oli hyvä hetki tämän ohjeen kokeilemiseen. Ohje on jostain lehdestä kopsattu ja alunperin näemmä Eve Vaittisen käsialaa. Kopiosta en vaan saanut selville, että mistä lehdestä tämä on poimittu.

Muutin ohjetta hieman niin raaka-aineiden, ainesmäärien ja tekotavan suhteen. Portteri vaihtui stoutiin, margariinin tilalla käytin voita, kostutuslientä tein vähemmän, pelkkien munien vaahdottamisen sijaan vaahdotin munat ja sokerin yhdessä ja kostutin kakun paistovuoassaan. Kakun kanssa tarjoiltavaksi sopiva mustaherukkakastikekin jäi tekemättä. Kakku oli ihan hyvää ja olutkin maistui sopivasti. Mutta ei tämäkään päihitä ensimmäistä testaamaani olut-suklaakakkuohjetta.

Suklaa-stoutkakku

3dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
2tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1dl stoutia (mulla St Peter's cream stout)
100g voita
50g tummaa suklaata
Kostutus:
1dl stoutia
1dl vahvaa kahvia
1tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
1,5dl stoutia
50g voita
50g tummaa suklaata
4dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria

 Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään. Kiehauta olut ja siirrä kattila liedeltä. Sulata joukkoon voi ja paloiteltu suklaa. Anna jäähtyä.
  Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon. Lisää olut-suklaaseos varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, 1,5 litran rengasvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
  Anna kakun jäähtyä. Kumoa kakku vuoastaan. Pese vuoka ja nosta kakku takaisin. Kiehauta olut, lisää kahvi ja mausta vaniljasokerilla. Kaada jäähtynyt olut-kahviseos vuokaan kakun päälle. Anna maustua.
  Kumoa kakku vuoastaan. Valmista kuorrutus. Kuumenna olut ja nosta kattila syrjään. Lisää voi ja paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää tomusokeri ja kuumenna sekoittaen, jotta seos kirkastuu. Mausta vaniljasokerilla. Valuta kuorrute kakun päälle ja anna jähmettyä.

3 kommenttia:

  1. Meillä etelän ihmeillä rosolli on ollut vallitseva termi - tosin meidän versioon tulee myös silliä, jolloin nimen pitäisi olla ainakin jonkun koulukunnan mukaan sillisalaatti eikä rosolli. Mutta tiedä näistä sitten, hyvää on joka tapauksessa :) Rentoa joulun jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Hyvän näköinen kakku :D Kotiliedestä oli ohje alunperin.

    VastaaPoista
  3. Ok :) Mulla oli hämärä muistikuva, että olisin jossain kohtaa nähnyt mainittavan Kotilieden, mutta mun tulosteesta en sitä enää löytänyt. Kiitos vielä ihanasta ohjeesta!

    VastaaPoista