10. tammikuuta 2013

Lahjakkuus on hyve - omenahyve.

Joku on selvästi sitä mieltä, ettei mun saisi leipoa. Eilisten leipien kanssa kävi miten kävi, eikä tänään mennyt yhtään sen paremmin. Ajattelin käyttää liian kauan pöydällä lojuneet omenat ja elinkaarensa ehtoopuolelle ehtineet kananmunat johonkin hyvään. Ensimmäinen ohje, johon ainekset löytyi kotoa, oli omenahyve ja vaniljakastike. Kummankaan ohjeen alkuperää en valitettavasti muista.

Omenahyvettä tehdessä kaikki mahdollinen meni pieleen....

1. Ohjeessa ei kehoitettu laittamaan mitään taikinaa tukemaan paiston ajaksi, joten reunoille taputellut taikinat valuivat onnellisesti alas.
2. Omenakuutiot leikkasin aivan liian suuriksi, eikä ne meinanneet pehmetä millään.
3. Keltuaisia ja valkuaisia erotellessa ensimmäisen kananmunan sisältö putosi kokonaisuudessaan kulhoon, tosin onneksi niin, ettei keltuainen hajonnut ja sain sen ongittua pois kokonaisena.
4. Marenkivaahtoa sai vatkata puoli elämää, eikä se meinannut jässähtää millään. Siinä vatkatessa pelkäsin vatkaimen lykkäävän savut pihalle, sillä kone kuumeni het' huolella. Lopulta marengista tuli kuitenkin ihan ok.
5. Kun viimein sain omenat tortun päälle ja aloitin marengin pursottelun, päätti pikkumies herätä päiväunilta. Pursottamisesta ei sen jälkeen tullut mitään, joten länttäsin loput vaahdot kakun keskelle.
6. Nyt vasta ohjetta kirjoittaessani huomasin, että vuoan reuna olisi pitänyt poistaa ennen omenoiden ja marengin lisäämistä....

Mutta, tästä kaikesta säätämisestä huolimatta omenahyve oli hurjan herkullista!

Omenahyve

Pohja:
100g voita
1dl sokeria
3 keltuaista
1dl peruna-, maissi- tai ohratärkkelysjauhoja
1dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Täyte:
n.1kg omenoita
1dl sokeria
1dl vettä
1 kanelitanko
Päälle:
3 valkuaista
6rkl sokeria

  Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
  Painele taikina leivinpaperin päälle irtopohjavuoan pohjalle ja osittain reunoille. Pistele haarukalla. Halutessasi voit laittaa reunoja tukemaan esim. foliosta tehdyn "kauluksen". Paista 200 asteisessa uunissa noin 18-20 minuuttia.
  Kuori ja kuutioi omenat siemenettömiksi kuutioiksi. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko. Lisää omenakuutiot ja hauduta niitä 5-15 minuuttia, tai kunnes ovat pehmenneet.
  Irrota vuoasta reuna Valuta omenakuutioista tarvittaessa liika neste pois ja levitä ne paistuneen pohjan päälle.
  Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana. Nostele tai pursota valkuaisvaahto kuohkeaksi kerrokseksi omenakuutioiden päälle.
  Nosta leivonnainen 225-250 asteiseen uuniin noin 5 minuutiksi, tai kunnes pinta on saanut vähän väriä. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.


Vaniljakastike


4dl maitoa
0,5dl sokeria
0,5-1 vaniljatanko
1 kananmuna
1rkl ohrakasta
2tl vaniljasokeria

  Mittaa maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet puolikkaista. Vatkaa muna kevyesti maidon joukkoon. Lisää vaniljatangonpuolikkaat, vaniljan siemenet ja ohrakas. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa. Keitä kastiketta muutama minuutti miedolla lämmöllä. Poista vaniljatanko ja mausta valmis kastike tarvittaessa vaniljasokerilla. Jäähdytä sekoittaen aina silloin tällöin.


3 kommenttia:

  1. Minä en koskaan ole viitsinyt tehdä mitään marengin alle.... pitäisiköhän opetella - tuo näyttää niin hyvältä hyveeltä:D

    VastaaPoista
  2. Omenahyve on vielä kokeilematta, täytyy tämäkin herkku vielä jonain päivänä toteuttaa. Joskus tuntuu, että kaikki menee pieleen. Kyllä hyveestäsi komea tuli, vaikka aikamoisia ongelmia kohtasitkin..:D

    VastaaPoista
  3. Kiitokset :) Siihen nähden, etten oo moista koskaan aikaisemmin tehnyt, saan olla tyytyväinen lopputulokseen.

    Silti nämä vastoinkäymiset keittiössä saisi riittää hetkeksi.

    VastaaPoista