23. helmikuuta 2013

Hold it, too fast.... possua burgereissa

Kun kerran sitä revittyä possua ja siitä tehtyjä hampurilaisia niin kehutaan, niin päätin minäkin sellaista kokeilla. Toisin sanoen viikonlopun ruokasuunnitelmat meni uusiksi sen vuoksi, että en saanut ohitettua kaupan lihatiskissä nököttänyttä kasslerpaistin palaa. Sinänsä hassua, kun ennen en voinut kassleria sietää.

Yleensä teen ylikypsät possut uunissa, mutta tällä kertaa päätin testata tuota paljon kehuttua hissukseen keittelyä. Ruoka ja kaikki lisukkeet valmistui vaan aika pitkässä liemessä. Tarkoitus oli keitellä eilen illalla sekä possu että bbq-kastike, mutta huonosti paikoillaan ollut olkapää pakotti tekemään pikamutkan päivystyksessä. Ja kun sieltä myöhään illalla kotiuduin, ei ensimmäisenä ollut mielessä keitellä possulle kastiketta. Lihan sentään sain kypsäksi, mutta siihen ne eilisen hommat sitten jäikin. Tänään oon sitten hissukseen leiponut sämpylät, tehnyt salaatin ja keitellyt sialle soosin. Vinkkejä keittämiseen kävin kurkkailemassa Hesarin ruokasivuilta ja bbq-kastikkeen ohjeen oon ryövännyt joskus KOFF:n reseptilappusesta. Ja kun tuo ruokaohjeiden noudattaminen tarkalleen tuntuu mulla olevan niin ongelmallista, niin tottahan niitä piti taas säveltää.

Olihan nuo hampurilaiset hurjan hyviä, mutta edelleen tykkään enemmän vain itse pinnalta maustetusta, uunissa kypsytetystä ylikypsästä possusta. Se on jotenkin puhtaamman ja rehellisemmän makuista. Mutta kyllä tätäkin voi tehdä toiste.

Pulled pork tai jotain sinne päin

1-1,5kg kassleria
3-4l vettä
3tl suolaa
7 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria
Olut-bbq-kastike:
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1tlk(70g) tomaattipyreetä
25g voita
1plo (0,33l) olutta
1dl fariinisokeria
1rkl sinappia
0,5dl punaviinietikkaa
2rkl sitruunamehua
1tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 pientä chiliä hienonnettuna
2rkl worchestershire-kastiketta

  Kuumenna vesi kiehuvaksi isohkossa kattilassa. Nosta lihapala kiehuvaan veteen ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää mausteet, kokonaiset valkosipulinkynnet sekä lohkotut sipulit. Anna kiehua hissukseen miedolla lämmöllä noin 4 tuntia.
  Valmista lihan kypsyessä kastike. Kuullota sipuli, valkosipuli ja tomaattipyree voissa. Lisää loput ainekset pannulle ja kiehauta. Anna kiehua hissukseen 30-45 minuuttia. Soseuta seos halutessasi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
  Kun liha on ylikypsää, nosta liha liemestä ja anna sen jäähtyä vähän aikaa. Revi liha suikaleiksi haarukalla. Laita revitty liha uunivuokaan ja sekoita kastike joukkoon. Lämmitä vuokaa 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

Sämpylöiden ohjeen oon poiminut mappeihini Yhteishyvästä. Muuten ihan jees pullahöttösämpylöitä, mutta taikina oli hieman löysää käsitellä. Itse laitoin puolisen desiä enemmän jauhoja kuin ohjeessa ja pyörittelin sämpylöiksi kunnolla jauhotetuin käsin.

Hampurilaissämpylät
(6kpl)

1dl vettä
1dl maitoa
1rkl sokeria
25g hiivaa
1 kananmuna
0,75tl suolaa
5-5,5dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä
Pinnalle:
maitoa
seesaminsiemeniä

  Lämmitä vesi-maitoseos kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri ja liuota joukkoon hiiva. Vispaa seokseen kananmuna, suola ja 2dl jauhoja. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja öljy. Alusta taikinaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  Jaa taikina kuuteen osaan. Pyöritä palloiksi ja paina ne litteiksi. Anna kohota peitettynä 15 minuuttia. Sivele sämpylät maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä.

Coleslaw

n.500g kaalia
2 porkkanaa
1 pieni sipuli
Kastike:
1,5dl majoneesia
150g ranskankermaa
2tl sitruunamehua
0,5tl suolaa
1tl sokeria
ripaus mustapippurirouhetta

  Leikkaa huuhdeltu kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi porkkanat kuorimaveitsellä. Viipaloi sipuli ohuelti. Sekoita kasvikset suuressa kulhossa. Lisää keskenään sekoitetut kastikeainekset ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua. 
  Vinkki! Pieni nokko wasabitahnaa kastikkeessa toimii oikein hyvin!


Se on kumma, kun aina kuvatessa jostain ilmestyy pienet kourat havittelemaan kuvauksen kohdetta. Eikä tämäkään päivä poikennut siitä mitenkään.... Ja tässä huomaa hyvin luonnonvalon vaikutuksen kuvatessa. Kuten arvata saattaa, alempi kuva on otettu päivällä ja ylempi nyt iltasella. Kevättä ja kesää (ja veljen vanhaa kameraa) odotellessa....

8 kommenttia:

  1. Nam, kova homma, mutta takuulla herkullista :) tuollainen uppoisi takuulla meidän herrasväellekin.

    VastaaPoista
  2. Pulled pork on ruokap***oa :D taivaallista,nam

    VastaaPoista
  3. Vitsi nuo hampurilaissämpylät on täydellisen näköisiä.:) Maistuisi kyllä tällainen ateria!:P

    VastaaPoista
  4. Oli tuo kyllä hyvää ja luulen, että loppu liha katoaa kummasti leivän tms. päällä. Ainoa vika hampurilaisissa oli, että ovat järjettömän tuhtia syötävää. Ainakin kun vertaa normi purilaisiin.

    Yritän aina likalle sanoa, että kaikki pitää syödä mitä ottaakin, mutta ei tuollaista vaan voi syödä kerralla. Onneksi neiti ei ollut näkemässä, niin sai toimia vasten omia opetuksia :D

    VastaaPoista
  5. Pulled pork saa aina kuolan valumaan :) Mä oon jämähtänyt aina yhteen ja samaan kastikkeeseen, mutta tuo olut-barbecue kastike voisikin olla kiva uusi vaihtoehto!

    VastaaPoista
  6. Kokeile Heidi ihmeessä tuota soosia!

    Kastike oli kyllä hyvää ja toimii taatusti kesällä grillaillessakin. Alkuperäisen ohjeen mukaan sitä ei olisi tarvinnut keitellä noin kauaa, mutta mun mielestä maku parani oleellisesti, kun sai kunnolla muhia. Kastikemäärä tuntui aluksi aika suurelta lihaan nähden, mutta kummasti possu sen kastikkeen imaisi, eikä ruoka vaikuttanut löysältä/kastikemaiselta. Ja jos haluaa, niin osan kastikkeesta voi jättää muuhun tai lorautella hampurilaisten väliin :)

    VastaaPoista
  7. Pitkään haudutettu kassleri on ihan parasta!!!
    Ja pitkään ollut kans listalla nuo itse tehdyt hampparisämpylät. Ihanaa, että joku on jaksanut tehdä niitä itse, ehkä siis minäkin... Jonain päivänä.... :)

    VastaaPoista
  8. Jaksat, jaksat :) Nopiaa ne sämpylät valmistuu :)

    VastaaPoista