18. helmikuuta 2013

I miss your soup and I miss your bread - broilerisoppaa ja juustobriosseja

Ensinnäkin suuren suuri KIITOS Siskot kokkaa-blogille saamastani tunnustuksesta! Olen suunnattoman otettu!

Viikko on mukava aloittaa ihanan tuoksuvalla, lievästi lämminhenkisellä kanakeitolla. Tai broilerikeitolla, jos oikein tarkkoja ollaan. Tom kha gai on nykyään yksi mun suosikeista, kun kanakeitoista puhutaan. Tämän keiton saisi helposti tehtyä valmiista aineksista, mutta kun ei ole vaikea tehdä näinkään, niin miksi turvautua kaupan soppa-aineksiin. Niin hyvää kuin tuo keitto onkin, niin kovin täyttävää se ei ole. Tai mulle kyllä piisais, mutta miehelle ei. Senpä takia keitän yleensä lisäksi nuudeleita, joita jokainen saa heittää keiton sekaan niin paljon kuin hyvältä tuntuu.

Kun keitto ilman tuoretta leipää ei ole oikein mitään, niin hyödynsin pikkumiehen päiväunien suoman rauhallisen hetken leipomalla kasan juustoisia briosseja. Tosin voiteluvaiheessa keittiöön ryntäsi sangen pöllähtänyt pieni mies, joka halusi välttämättä tunkea sormensa raakoihin leivonnaisiin. Ja tietenkin "auttaa" seesaminsiementen ripottelussa.... Mä luulen, että imuroinnista huolimatta siemeniä löytyy keittiön lattialankkujen välistä vielä jonkin aikaa.

Näiden herkkupalojen ohjeesta saamme kiittää Valiota. Jos ei chilistä piittaa, niin tottahan näihin käy muutkin tuorejuustot. Taikinakin oli varsin helppoa käsiteltävää, kunhan muisti ottaa hieman jauhoja avuksi. Etenkin tuoreena nämä olivat aivan mielettömän hyviä! Suosittelen!

Juustobriossit
(20kpl)

2,5dl maitoa
25g hiivaa
2rkl sokeria
0,5tl suolaa
1 kananmuna
n.7dl vehnäjauhoja
100g voita
Täyte:
150g juustoraastetta
200g paprika-chilituorejuustoa
1dl persiljaa (laitoin vajaa ruokalusikallisen kuivattua)
Voiteluun:
munaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
Lisäksi:
20 paperivuokaa

  Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää sokeri, suola ja muna. Sekoita joukkoon puolet jauhoista. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.
  Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levy kolmeen osaan ja kauli alkukokoon. Toista tämä työvaihe 2-3 kertaa. Anna taikinan levätä kaulimisen jälkeen hetki.
  Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteeksi (55x35cm). Yhdistä täytteen aineet, lisää persilja hienonnettuna. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Kääri levy rullalle ja jaa veitsellä 20 osaan. Nosta palat paperivuokiin leikkauspinta ylöspäin. Kohota viileässä paikassa noin tunnin ajan.
 Voitele briossit munalla. Ripota pintaan seesaminsiemeniä. Paista uunin keskitasolla ensin 225 asteessa noin 8 minuuttia. Alenna sitten lämpö 200 asteeseen. Paista vielä noin 5 minuuttia tai kunnes briossit ovat kypsiä ja kauniin värisiä.




Tom kha gai- kanakeitto

500g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
2rkl öljyä
muutaman sentin pala tuoretta inkivääriä
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 sitruunaruoho
2-3 punaista chiliä
4dl vettä
1 kanaliemikuutio
1tl rouhittuja, kuivattuja kaffirlimen lehtiä
1tlk(400ml) kookosmaitoa
3rkl kalakastiketta
1rkl ruokokidesokeria
3rkl limemehua
Pinnalle:
tuoretta korianteria

  Ota broilerit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuori ja raasta inkivääri, hienonna sipulit ja valkosipulit. Poista halutessasi chileistä siemenet ja suikaloi chilit. Huuhtaise sitruunaruoho ja leikkaa kanta pois. Murskaa sitruunaruohon varsi veitsen lappeella. Tai lihanuijalla niin kuin minä tein.... Pinnalta murskattu sitruunaruoho saa jäädä kokonaiseksi, jolloin se on helppo poimia pois keitosta, mutta antaa silti makua keiton kypsyessä.
  Pyöräyrä broilerisuikaleet kevyesti kattilassa tilkassa öljyä. Lisää raastettu inkivääri, sipulit,  kokonainen sitruunaruoho, kaffirlimen lehdet, vesi ja murusteltu liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hissukseen viitisen minuuttia.
  Lisää kookosmaito ja suikaloitu chili. Mausta keitto kalakastikkeella, sokerilla ja limemehulla. Kuumenna. Koristele tuoreella korianterilla ja tarjoa halutessasi keitettyjen nuudelien kanssa.


Näyttää ankealta, maistuu hyvältä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti