4. helmikuuta 2013

Ne rumemmat Runebergit

Eilen illalla innostuin vielä tekaisemaan muutaman Runebergin tortun, samalla kun odottelin jalkapalloturnauksesta kotiutuvaa hopeamitalistia. Vielä kerran isot onnittelut Semi -01:n tytöille! Hopea on hieno juttu!

Mä oon monta vuotta yrittänyt metsästää täydellistä Runebergin torttu-ohjetta, mutta sellaista ei vielä ole löytynyt. Tämä Kotilieden suuresta keittokirjasta löytynyt resepti ei ollut huono, mutta ei vielä se paraskaan. Jos torttuja vielä tahtoo, niin taidan kipaista tuohon muutaman sadan metrin päässä sijaitsevaan Fazerin leipomomyymälään. Pääsee paljon vähemmällä. Torttuja tehdessä törmäsin jälleen kerran vuokaongelmaan. Vuokia on pilvin pimein, mutta ei oikeanlaista. Kaapissa lojuvat kahvikupitkin ovat väärän mallisia tähän hommaan. Niinpä tällä kertaa vietetään sydämellistä Runebergin päivää kera harvinaisen rumien torttujen. Kuvaan pääsi se söpöin tekeles, muissa hillot ja kuorrutteet meni minne sattuu.... Osa hilloista päätyi koristamaan mm. liesituuletinta, kaapin ovea, hellaa, mun vaatteita ja lattialle tahmeaksi tuhruksi. Ai että mä oon näppärä :D

Runebergin tortut
(6-8kpl)

100g voita tai margariinia
0,75-1dl sokeria
1 kananmuna
1dl(50g) jauhettua mantelia
0,75dl piparkakkumuruja
0,75dl korppujauhoja
1dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
3-4rkl mantelilikööriä, punssia tai kermaa
Koristeluun:
vadelma-, kirsikka- tai omenahilloa
tomusokeria ja tilkka vettä tai valmista sokerikuorrutetta

  Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää kananmuna, jauhetut mantelit ja korppujauhot. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää joukkoon. Pehmennä taikina manteliliköörillä, punssilla tai kermalla. Jos korppujauhot ovat kovin kuivia, lisää nestettä runsaammin.
  Jaa taikina voideltuihin, lieriömallisiin leivosvuokiin, kahvikuppeihin, paperivuokiin, tms. Itse käytin silikonisia sydänvuokia. Paista 175-asteisen uunin ala- tai keskiosassa 20-30 minuuttia.
  Anna leivonnaisten jäähtyä hetki ja kumoa ne vuoistaan ritilälle. Jaa joka leivonnaisen keskelle nokare hilloa. Sekoita tomusokerista ja vedestä (tai sitruunamehusta) notkea seos ja valuta tai pursota se hillon ympärille renkaaksi. Valmis sokerikuorrutekin kelpaa ihan hyvin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti