3. helmikuuta 2013

Normaalien maihinnousu - Kääpiölinnan juhlat

Talvella, median hehkuttaessa lähestyvistä itsenäisyyspäivän linnanjuhlista, saatiin ajatus järjestää omat linnanjuhlat - Kääpiölinnan juhlat. Ja kun noita liköörejä on viime aikoina valmistunut ja kertynyt aika rutkasti, oli teemana tällä kertaa liköörinmaistajaiset. Aikapulan ja oman jaksamisen takia ja ehkä hieman taloudellisten resurssienkin vuoksi muonitus hoidettiin nyyttäriperiaatteella ja pakko sanoa, että ruokaa oli yllinkyllin ja vieraat toi ihania herkkuja tullessaan! Suuri kiitos siis kaikille!

Itse tekaisin pari suolaista piirakkaa ja paahdettuja hunajamanteleita. Piirakoiksi valikoitui tällä kertaa kebabpiirakka ja kasvissyöjävierasta ajatellen punasipuli-fetapiirakka. Kebabpiirakka syntyi hatusta vetäen ja punasipuli-fetapiirakan ohjeen oon poiminut mappeihini kauan kauan sitten Pirkasta. Kyseinen piirakka ei ole mikään uusi tuttavuus, vaan useasti testattu ja hyväksi havaittu. Tosin ei kannata tuplata annosta ja tehdä piirakkaa isoon uunivuokaan, sillä siten tekeles jää hieman liian kosteaksi. Alla ohje miten se kannattaa tehdä :)

Piiraiden ja manteleiden lisäksi tarjolla oli suolakeksejä kera tuorejuuston, nachoja ja guacamolea, kuskus-kasvisseosta ja broileria, ihania voitaikina-aurinkokuivattu tomaatti -kierteitä, salaattia, ym! Ja tietenkin määrättömät määrät likööriä. Hyvin käyttäytyneille ja rakkaille vieraille löytyi liköörien lisäksi mm. viskiä.

Samalla tuli tehtyä mm. sokkotesti verraten kahdella eri tavalla tehtyä kumkvattilikööriä. Hämmentävää kyllä, vanha voitti 2-1. Vanha oli kuulemma pehmeämpi ja sokerisempi ja uusi selkeästi sitrusmaisempi. Kuvaava vertaus oli, että vanha on kuin kumivasara ja uusi lihanuija :D Tosin liköörin pehmeyteen saattaa vaikuttaa myös aika, sillä usein nuo liköörit paranevat vanhetessaan. Banaanilikööri tuli testattua mm. kunnon tyttöjuomassa (banaani-viski-cola) ja kuulemma toimi. Banaaniliköörin vaniljainen tuulahdus toi drinksuun kivan lisäyksen. Yllättäen mantelilikööri ja espressolikööri saivat kehuja, sillä tuo kahvilikööri ei meidän mielestä ole niitä parhaimpia. Mutta kai siitä voisi joskus lisäillä ohjeen tännekin. Mantelilikööristä tykättiin kanssa, mutta toisaalta sitä verrattiin myös syanidiin.... Uusi ja vanha kriikunalikööri pääsivät myös vertailuun. Siinä huomasi, miten samoja aineksia käyttäen, mutta eri tavalla valmistaen saa kaksi hyvin erilaista likööriä. Vanha oli väriltään oleellisesti tummempi ja uusi selkeästi kirkkaampi. Nyt en muista, kumpi tuomittiin paremmaksi. Täytyy tarkistaa tai testata itse illalla :D Kaikkia liköörejä ei tarjolle ehditty laittaa, joten tiedossa on taatusti uudet Kääpiölinnan juhlat!

Venäläinen ruletti - vadelmaa, kuningatarta ja päärynää



Sitten vielä pikaisesti ohjeet kehiin! Jos vieraat haluaa julkistaa reseptinsä, niin kernaasti ne tänne lisäilen.

Kebabpiirakkaa koko pellillinen

Pohja:
250g huoneenlämpöistä voita
4dl vehnäjauhoja
7dl (2*125g) perunamuusijauhetta
2tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
2 kananmunaa
1dl maitoa
Täyte:
400g kebablihaa (pakaste)
1rkl öljyä
8 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
6-8 säilöttyä pepperonia
Lisäksi:
400g ranskankermaa
2dl ruokakermaa
6 kananmunaa
2dl juustoraastetta
1tl rouhittua mustapippuria
1tl valkosipulijauhetta

  Nypi pohjan voi ja kuivat aineet sekaisin, lisää nopeasti sekoittaen munat ja maito ja sekoita taikina käsin tasaiseksi möykyksi. Painele tai kauli taikina leivinpaperille uunipellin kokoiseksi levyksi. Painele taikinaa myös reunoille. Taikina oli aika raskasta käsiteltävää, joten mun täytyi ottaa kaulin avuksi.
  Hienonna kuoritut salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla, lisää jäiset tai kohmeiset kebablastut ja ruskista ne kevyesti. Lisää ruskistamisen loppupuolella silputut sipulit ja valkosipulit. Anna seoksen jäähtyä hieman ja kumoa pellille pohjan päälle. Kuutioi paprika ja viipaloi pepperonit. Ripottele paprikat ja pepperonit kebablastujen päälle.
  Sekoita munakerman ainekset keskenään ja kaada seos täytteen päälle. Kypsennä piirakkaa 175-asteisessa uunissa 45-55 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman väriä.


Punasipuli-fetapiirakka

100g voita tai margariinia
3dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1rkl kylmää vettä
Täyte:
4-5 punasipulia
2rkl salaattijuustotölkin öljymarinadia
0,5rkl juoksevaa hunajaa
1tl basilikaa
1tl suolaa
1tlk(375g) salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
2 kananmunaa
1tlk kermaa
(persiljaa)

   Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko käsin tai monitoimikoneessa. Lisää nopeasti sekoittaen muna ja vesi. Painele taikina voidellun vuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko käsin tai monitoimikoneessa. Lisää nopeasti sekoittaen muna ja vesi. Painele taikina voidellun vuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  Valuta salaattijuusto hyvin. Levitä sipulista noin puolet piirakkapohjalle ja päälle juustokuutiot. Levitä päälle vielä loput sipulit. Muutama juustokuutio saa pilkistää sipuleiden alta.
  Sekoita munat kermaan ja kaada vuokaan. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. (Koristele persiljalla.)


Nyt saakin jännittää Helmicupin tulosta ja Semi -01:n peliä. Kullasta taistellaan!

4 kommenttia:

  1. Voi että nyt iski into järkätä nyyttärikemut :) Toi feta-punasipulipiirakka näytti ja varmasti maistuikin hyvältä :)

    VastaaPoista
  2. Nyyttärit on kyllä hurjan kivoja :) Ajateltiin kesällä ottaa uusiksi, niin saa samalla grillaillakin. Hieman jo malttamattomana odottelen kyseisiä pippaloita :)

    VastaaPoista
  3. kiitokset emännällekin, oli kivaa :) kesää odotellessa :D josko sais sen alkuperäsen avecinkin joskus joukkoon.

    VastaaPoista
  4. Oli kivaa Hanska kun tulit! Ja tosiaan kesällä uusiksi :)

    VastaaPoista