24. helmikuuta 2013

Orange flavor that I can't ignore - ihana, makea appelsiinimarmeladi

On se kumma, kun kaupassa kaikki hedelmät suorastaan huutaa poimimaan ne ostoskärryyn ja kiikuttamaan kotiin. Ja viikon päästä ne samat hedelmät nököttää surkean näköisenä ja koskemattomina hedelmäkulhossa. Kun jotain täytyi keksiä, niin appelsiinit päätyi marmeladiksi ja omenat jäätelöksi. Saipa samalla hävitettyä ylijääneen inkiväärin ja kaappiin hautautuneen hillosokeripaketin. Jääkaapin perukoille unohtuneesta tuorejuustosta puhumattakaan.

Appelsiinimarmeladista tulee paljon lapsuusmuistoja mieleen. Kun olin pikkulikka, niin mumma hoiti mua aina päivisin. Ja mummalla oli usein tapana tarjota appelsiinimarmeladia voileipäkeksien kera. Voi miten hyvää se oli! Muistan hyvin elävästi mumman vanhan puutalon ja sen pienen keittiön. Keittiön pöydän päässä oli mun paikka ja siitä näki hyvin pihatielle, kun isä tuli mua töiden jälkeen hakemaan. Ja sitä hetkeä odotin aina malttamattomana. Hassua miten yksi ruoka voi tuoda paljon muistoja mieleen.

Mutta sitten vielä itse marmeladiin. Ainesten mittasuhteisiin hain vähän apuja Dansukkerin sivuilta, mutta muuten mentiin sen mukaan mitä kaapista löytyy.

Appelsiinimarmeladi

n.2kg appelsiineja
1 sitruuna
peukalon pään kokoinen pala inkivääriä
1kg hillosokeria

  Pese kahden appelsiinin ja sitruunan kuoret kunnolla kuumalla vedellä ja juuresharjalla. Raasta kuoret varovasti niin, ettei valkoista kitkerää osaa tule mukaan. Raasta inkivääri.
  Kuori appelsiinit ja sitruuna ja leikkaa kalvottomiksi lohkoiksi. Leikkaa lohkot paloiksi. Halutessasi voit soseuttaa karkeaksi soseeksi vaikkapa sauvasekoittimella.
  Laita kuoriraasteet, inkivääri, sitruspalat ja hillosokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi varovasti sekoitellen. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia muutaman kerran sekoittaen. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.
  Nostele marmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin ja sulje kannet tiiviisti. Anna jäähtyä. Marmeladi on aluksi hyvin löysää, mutta jähmettyy jäähtyessään.
  Lasitölkit saa desifioitua 100-asteisessa uunissa ja kannet keitettyä kattilassa vedessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti