5. helmikuuta 2013

Stargazer - tähtianislikööriä ja valkosipulista broileria

Kääpiölinnan likööriperheen uusin tulokas valui tänään pulloon ja sieltä suoraan mun suosikiksi. Ihanan tuoksuva, lievästi yskänlääkemäinen tähtianislikööri on jumalaisen hyvää! Ja jollain hassulla tapaa tuo mieleen muksuna popsitut aniskarkit. Oikeastaan tuon pitäisi antaa kypsyä ja makujen pehmetä vielä kolmisen kuukautta. Jos se oli noin hyvää heti sokeroinnin jälkeen, niin millaista se mahtaa olla täysin valmiina? Tuskin maltan odottaa.... (Voisiko joku piilottaa nuo pullot multa, että kenties jäisi jotain maistettavaakin liköörin valmistuttua??? - Ukko lupasi laittaa ne yläkaappiin, jonne en kääpiönä ylety :D )

Tähtianislikööri 
(reilu 5dl likööriä)

2tl rouhittua, kuivattua tähtianista (toisin sanoen rouhi kokonaiset!)
3,5dl vodkaa
2dl sokeria
1dl vettä

  Kaada rouhitut tähtianikset puhtaaseen, kannelliseen lasipurkkiin. Kaada alkoholi päälle. Anna muhia 2 viikkoa silloin tällöin tölkkiä hölskytellen.
  Suodata kahvisuodattimen läpi. Kiehauta sokerista ja vedestä sokeriliemi ja anna sen jäähtyä hieman. Sekoita sokeriliemi alkoholin joukkoon. Pullota ja anna maun pyöristyä 3 kuukautta, jos maltat.


Laitetaas sitten vielä päivän sapuskaohjeet jakoon. Joskus oon kopsannut mappeihini hieman erilaisen perunamuusin ohjeen, joka vihdoin ja viimein pääsi testiin. Jos ruoan nimeä uskoo, niin muusissa pitäisi olla ripaus Kreikkaa. Mutta mistäs näistä tietää. Oliivit jätin taas suosista pois, yllätys. Ei mitenkään ihmeellistä, mutta kivaa vaihtelua perusmuusille.

Perunasose kreikkalaiseen tapaan

1kg perunoita
vettä
suolaa
maitoa
suolaa
2-3rkl majoneesia
2-3rkl kermaviiliä
100g sulatettuja herneitä
0,5dl silputtua ruohosipulia tai suikaloitua purjoa (laitoin kuivattua ruohosipulia)
(runsaasti viipaloituja mustia tai paprikatäytteisiä oliiveja)

  Kuori ja kuutioi perunat. Keitä kuutiot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta perunat, mausta suolalla ja lisää maitoa sen verran, että saat sopivan paksuisen soseen.
  Lisää hieman jäähtyneeseen soseeseen majoneesi, kermaviili, herneet ja ruohosipuli tai purjo. Ripottele pinnalle runsaasti viipaloituja oliiveja.

Muusin kera tarjottu broileri muotoutui pitkälti sen mukaan, mitä kaapista löytyi. Ja vielä niin, että sai niitä kaappiin unohtuneita, vanhaksi käyviä juttuja syötyä. Vähän hassua tuo oli, mutta ihan syötävää. Ukko varsinkin tuntui tuosta tykkäävän tai sitten oli vaan tarpeeksi nälkäinen puuhommien jäljiltä. Jos haluaa, niin vuoan pohjalla voisi toimia ihan pieni tilkka jotain nestettä, mutta ihan hyvä tuli noinkin.

Valkosipuli-suolakeksibroileri

4(n.500g) broilerin ohuehkoja fileepihvejä
1tl suolaa
0,5-1tl mustapippurirouhetta
paprikajauhetta
2pkt(à100g) valkosipulituorejuustoa (Pirkka)
14 Tuc-suolakeksiä
Pinnalle:
muutama lehti tuoretta basilikaa

  Ota broilerin fileepihvit huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kypsentämistä. Hiero mausteet pintaan ja lado broilerit laakeaan uunivuokaan. Ripottele päälle murusteltu tuorejuusto ja muovipussissa murskatut suolakeksit. Kypsennä vuokaa 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, heitä päälle pala foliota. Tarkista broilerien kypsyys tikulla. Broileri on kypsää, kun tikulla painaessa broilerista tuleva neste on kirkasta.




7 kommenttia:

  1. Ou,tähtianis on mun lempparimauste,se maistuu,se tuoksuu ja ei oo kauniimpaa maustetta

    VastaaPoista
  2. Ja tuo likööri voisi hyvinkin toimia erilaisissa jälkkäreissä.

    Pullottaessa koko tupa tuoksui tähtianikselle, mikä ei tietysti ollut ollenkaan huono juttu :)

    VastaaPoista
  3. Voi nam, anislikööri on aina ollut mun lempparia jos alkoholista puhutaan. Mausteena ruoanlaitossa en ole vielä oikeen osannut käyttää sitä mihinkään... Täytyykin kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. Anislikööri on ihanaa, joten pitää yrittää tehdä sitä itsekin. Kiitos vinkistä!:)

    VastaaPoista
  5. Kivaa, että tästä ohjeesta on iloa muillekin :)

    Tämä oli kyllä tosi namia :)

    VastaaPoista
  6. Arvaas kuka innostu näistä Kääpiölinnnan likööreistä niin paljon, että nyt on tähtianikset ja vodka lasipurkissa odottamassa tekeytymistä?! :) Seuraavaksi ajattelin kokeilla saksanpähkinälikööriä. Tai ehkä sittenkin tuota suklaista likööriä, *slurps*.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Hienoa Nanne! Näihin kyllä hurahtaa ihan täysin.... :)

      Poista