7. helmikuuta 2013

Two sides to all of us, with me you get 'em both - laskiaispullat hillolla tai mantelilla

Nyt saa varmaan hehkuttaa. Mun pullat ei lässähty! Jee! Yleensä mun nisut kohoaa uunissa valtavasti ja lässähtävät heti uunista ottamisen jälkeen. En tiedä mitä tällä kertaa tein toisin, mutta nyt nuo kohosivat hyvin ja säilyttivät muotonsa. Tai jos eroja entiseen miettii, niin nyt käytin tuorehiivaa ja muistin ottaa sen ajoissa huoneenlämpöön. Samoin kun munankin. Jauhoja laitoin aavistuksen enemmän kuin yleensä ja hetken jo pelkäsin, että pullista tulee liian tiiviitä. Mutta oikein hyviä olivat! Kyseinen pullaohje on jostain ilmaantunut mun mappeihini, mutta yhtään en muista että mistä.

Ja kuten kuvasta näkyy, varaslähtö laskiaiseen on otettu. Pullia tein sekä manteli- että hillotäytteellä. Ukko tykkää pelkästään hillotäytteisistä, mutta mulle kelpaa molemmat. Tosin kaupan mantelimassapullat ei oikein iske. Jostain keksin maustaa mantelitäytteen manteliliköörillä ja tuo terästetty mössö toimi pullissa oikein hyvin! Vaikkakin likööriä olisi voinut olla pikkaisen enemmän.

Laskiaispullat hillolla tai mantelilla
(12kpl)

2,5dl maitoa
25g hiivaa tai 1pss(à11g) kuivahiivaa
1 muna
0,5tl suolaa
1dl sokeria
1tl kardemummaa
n.7dl vehnäjauhoja
100g voita
Voiteluun:
1 muna
Pinnalle:
raesokeria, mantelilastuja tai tomusokeria
Mantelitäyte:
100g kuorittuja manteleita
1dl sokeria
pullien sisustaa
1dl kermaa tai maitoa
(loraus mantelilikööriä)
Hillotäyte:
mansikkahilloa
Lisäksi:
2-3dl kuohukermaa vaahdotettuna

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon ja lämmitä maito aavistuksen lämpimämmäksi. Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhot vähitellen ja alustamisen loppuvaiheesa pehmeä tai sulatettu ja jäähdytetty voi. Alusta taikina tasaiseksi ja käsistä irtoavaksi.
  Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä ja leivo pitkäksi tangoksi, jonka leikkaat 12 osaan. Pyörittele palat pikkupulliksi. Peitä pullat liinalla ja kohota niitä pellillä leivinpaperin päällä.
  Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria tai mantelilastuja. Tomusokeria käytettäessä lisää se vasta paistettuihin pulliin juuri ennen tarjoilua. Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  Halkaise jäähtyneet pullat ja koverra mantelitäytettä varten lusikalla alaosaan pieni syvennys. Hienonna kuoritut mantelit monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sokeri, pullien sisustaa ja maitoa tai kermaa (sekä pieni loraus mantelilikööriä).
  Jaa seos pulliin tehtyihin syvennyksiin ja lisää päälle lusikallinen kermavaahtoa. Mantelitäytteen tilalla voi käyttää myös valmista mantelimassaa tai hilloa.






2 kommenttia:

  1. Ihania laskiaispullia täälläkin, hyvästit tosiaan laihdutuskuurille.:D Minä ajattelin tehdä pullia viikonlopulla, toivottavasti saan niistä yhtä komeita.:)

    VastaaPoista
  2. Eiköhän niistä sun pullista tuu aika upeita :) Täytyy käydä kurkkimassa, kun saat pullat leivottua ja kuvat laitettua.

    VastaaPoista