28. maaliskuuta 2013

He's Shaun the sheep (He's Shaun the sheep)

Kun kerran lammas kuuluu pääsiäiseen, niin tehdään sitten poikkeus ja syödään lammasta. Missään ei kai ole määritelty, että millaisen sen lampaan tulisi olla? Kelpaisiko tällainen?

Ajatus Late-kakusta syntyi pikkumiehen suunnattomasta halusta katsella Latea. Sitten mietin sopivaa ajankohtaa ja hyvää syytä tehdä moisen kakun ja mikäs sen parempi hetki kuin pääsiäinen. Kun kylässä on nuori neiti, joka ei suostu syömään suklaata, tein kakusta sitten hedelmäisemmän. Vadelma- ja mangotäytteeseen kurkkasin apuja Kotilieden parhaat leivonnaiset -kirjasta. Laten villat löytyi Citymarketin "Amerikka"-hyllystä ja naama on sokerimassasta. Jos ei vaahtokarkeista piittaa, voi villan tehdä kermavaahdosta pursottamalla.

Mun oli tarkoitus leikata kakku viiteen osaan, mutta unohdin. Siksi vadelmatäytettä jäi hieman yli, mutta ei haittaa. Molemmat täytteet olivat hyvää sellaisenaankin. Etenkin tuo mangotäyte... Nam! Kakun paistoin pienessä, pyöreässä Pyrexin lasisessa uunivuoassa, mutta tavallinen kakkuvuoka kelpaa ihan yhtä hyvin. Mun kakkupohja hieman tummui pinnalta, kun yksi nimeltä mainitsematon pieni mies oli käynyt kääntämässä uunin lämpötilaa suuremmaksi kesken kypsennyksen.

Oman haasteensa koristelu- ja kuvausvaiheeseen toi pieni mies, joka yritti tunkea vuoroin naamaansa, vuoroin sormiaan kakkuun...  Lisäksi toinen korva katkesi ja paikkauksesta tuli aika hirveä. Kuvassa näyttää vielä pahemmalta kuin luonnossa.

Late lammas-kakku

Pohja:
4 munaa
1,5dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Vadelmatäyte:
200g vadelmia
4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl vettä
2dl kuohukermaa
Mangotäyte:
1prk(425/225g) säilykemangoa valutettuna
4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl sitruunamehua
2dl kuohukermaa
Kostuttamiseen: 
maitoa tai spriteä
Päälle:
2dl kuohukermaa
200g pieniä, valkoisia vaahtokarkkeja
Late:
mustaa sokerimassaa
valkoista sokerimassaa

  Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaaleaksi, napakaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos sokerivaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada kakkutaikina vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.
  Tee täytteet. Soseuta sulaneet vadelmat sauvasekoittimella soseeksi. Mausta sokerilla. Laita liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Puristele liivatelehdistä vesi pois ja liuota kiehuvaan vesitilkkaan. Sekoita liivateseos vadelmatäytteen sekaan samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita vadelmaseos joukkoon. Tee mangotäyte samoin.
  Leikkaa kakkupohja mielellään 4-5 osaan. Nosta pohjalevy pitkän kelmusuikaleen päälle, kostuta ja levitä päälle puolet mangotäytteestä. Nosta toinen levy päälle, kostuta ja nosta päälle puolet vadelmatäytteestä. Toista. Nosta kansilevy päälle ja kostuta. Täytekerrokset saavat olla paksuja. Kääri kakku kelmuun ja nosta jääkaappiin maustumaan yön yli.
  Tee Laten pää hyvissä ajoin, niin ehtii hieman jässähtää. Kannattaa tehdä suoraan leivinpaperin päälle, ettei tarvitse siirrellä turhaan. Muotoile ensin naama mustasta sokerimassasta. Paina sieraimet kohdilleen ja pyörittele silmät valkoisesta ja mustasta sokerimassasta. Nosta silmät paikoilleen. Ota kaksi samankokoista mustaa sokerimassapalaa ja muotoile niistä korvat. Paina korvat varovasti paikoilleen. Saumaa kannattaa painella varovasti, että tarttuisivat hyvin kiinni. Pyörittele valkoisesta sokerimassasta pieniä palloja ja tee niistä Laten otsakiehkurat.
  Poista kelmu ja nosta kakku (tarjoilu)alustalle. Itse leikkasin kakkupaperin ja kakun väliin pienen palan leivinpaperia, ettei kakkupaperi heti hajoaisi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä kakun pinnalle. Tee Laten villa vaahtokarkeista ja nosta naama paikoilleen.


8 kommenttia:

  1. Ihana - varmasti maailman söpöin kakku :)

    VastaaPoista
  2. Kiitokset :D Olisihan tuo Laten naama voinut nätimpikin olla, mutta ei voi mitään.

    VastaaPoista
  3. Aivan ihana idea! Late Lammas taitaa meidän perheessä olla enemmän äidin lemppari. Mutta kakku varmasti kelpaisi tasapuolisesti kaikille! Kiitos ideasta.

    VastaaPoista
  4. Tää on kyllä niiiiiiin ihana kakku!! :D

    VastaaPoista
  5. Ihana kakku! Meidän isäntää sanotaan Lateksi ja heti syttyi mielessä ajatus, että tässähän on tuleva synttärikakku!! ;)

    VastaaPoista
  6. Tää on kyllä ihan mahtava kakku..:)

    VastaaPoista