20. huhtikuuta 2013

A horse is a horse, of course, of course!

Miehen sisko otti ja täytti vuosia, joten tottahan sitä täytyi juhlistaa kakulla(kin). Kakun aihetta ei ollut kovin vaikea keksiä. Vannoutuneena hevosnaisena tunnetulle neidille täytyy tietenkin tehdä hevoskakku!

Kakun teko alkoi ihan lupaavasti. Pohjaa tehtiin yhdessä päivänsankarin ja anopin kanssa. Lupasin hoitaa kakun täyttelyt päivänsankarin kiireiden vuoksi. Kun juhlapäivän aattona, iltasella tietenkin, aloin kakkua täyttämään, ei asiat enää sujuneetkaan kovin hyvin. Kakkupohjaa tehdessä oli sattunut jotain hassua ja pohja oli aavistuksen raaka ja suorastaan hajosi käsiin. Samaa ohjetta olen käyttänyt ennenkin ja silloin se toimi. Toki kakku oli viimeksi hieman pienempi. Ei auttanut kuin tehdä uudet pohjat. Unohdin suosista perinteisen kakkupohjan ja päädyin tekemään kaksi suklaakääretorttupohjaa. Ensimmäisestä kakkupohjasta sain käytettyä sen verran, että sain rakennettua siitä yhden levyn kakun keskelle. Olisi varmaan alun alkaenkin pitänyt tehdä kääretorttupohjat tavallisen pohjan sijaan.

Ongelmat jatkuivat kakkua kuorruttaessa. Kakun pinta oli niin mureneva, ettei voikreemin levittämisestä meinannut tulla mitään. Joten kuten sain kakun päällystettyä, mutta sivuille oli turha yrittää. Yritin pehmittää voikreemiä mikrossa, mutta ei se kauheasti auttanut. Mielessä kävi, että hakisin kaupasta mustikkamarmeladia ja käyttäisin sitä voikreemin sijaan.

Kun kreemi oli kutakuinkin levitetty, alkoi vaikeudet sokerimassan kanssa. Hevosen päällinen oli pakko koota pienistä paloista. Tuosta tuli varsinainen Frankesteinin hevonen, arpineen kaikkineen. Valjailla olisi toki saanut pahimmat saumat piiloon, mutta siihen ei enää riittänyt huvitus.

Eikä tässä vielä kaikki. Eihän tuo kakku tietenkään mahtunut yhteenkään mun kakkukuvuista, vaikka olin sen muka mittaillut sopivaksi. Onneksi olin ostanut kakkulaatikoita ja sillä sain kakun kuskattua juhlapaikalle. Tosin yksi sivu laatikosta piti jättää auki, sillä muuten ei heppa olisi laatikkoon sopinut.

Ja kun olin kakun saanut vietyä, huomasin ettei heppa paralla ole sierainta :D Pakko todeta, että tämä koni pisti kyllä kaikin tavoin hanttiin.... 


Hevoskakku

Yksi pohja (tee 2-3 kakun paksuudesta riippuen!):
4 munaa
1,5dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
Kostutus:
2,5-3dl maitoa
Täyte:
4dl kuohukermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
150g valkosuklaata
1-2tl vaniljasokeria
300g mustikoita
Voikreemi:
(voi korvata mustikkamarmeladilla)
300g voita
600g tomusokeria
4rkl maitoa
2tl vaniljasokeria
Päälle:
350g ruskeaa sokerimassaa
200g mustaa sokerimassaa

Pohjan valmistus:

  Tee pohjataikinaa 2-3 kertainen annos ja paista kaksi tai kolme levyä kakun koosta riippuen. Taikinan voi vatkata kerralla ja paistaa yksi levy kerrallaan.
  Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen.   
  Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 6-8 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota paistossa käytetty leivinpaperi heti. Anna pohjan jäähtyä hyvin.

Täytteen valmistus: 

  Vatkaa täytteen kerma lähes vaahdoksi ja vatkaa tuorejuusto joukkoon. Sulata suklaa ja sekoita se täytteeseen. Lisää mustikat ja vaniljasokeri.

Kakun kokoaminen:

  Leikkaa hevosta varten kaava. Kannattaa ottaa huomioon kakkualustan koko kaavaa piirtäessä! Leikkaa kääretorttulevystä karkeasti pala kaavaa apuna käyttäen. Nosta pala varovasti kahden ristikkäin asetetun kelmusuikaleen päälle. Kostuta. Levitä päälle puolet täytteestä. Leikkaa toinen levy samoin. Halutessasi voit tehdä keskimmäisen kerroksen paloista, mikäli niitä riittää. Nosta täytteen päälle kakkukerros, kostuta. Levitä päälle loput täytteet, nosta päälle karkeasti muotoonsa leikattu kakkulevy ja kostuta. Kääri kakku kelmuun ja nosta jääkaappiin. Anna olla viileässä mielellään yön yli.

  Kumoa kakku leivinpaperille ja poista kelmut. Nosta kaava kakun päälle ja leikkaa kakku varovasti muotoonsa.



  Vatkaa voikreemiä varten huoneenlämpöinen voi ja muut ainekset sähkövatkaimella pehmeäksi ja tasaiseksi. Levitä kreemi kakun pinnalle (ja reunoille). Halutessasi voit käyttää myös marmeladia.


  Kauli ruskea sokerimassa ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle. Levy kannattaa tehdä reilusti suuremmaksi, niin sen saa laskeutumaan kakun päälle paremmin. Kauli musta sokerimassa ohueksi levyksi ja leikkaa siitä harja. Tässä hepassa harja on tehty useammasta palasta.


Pyörittele silmä mustasta massasta. Laita silmä joko ruskean massa päälle kevyesti painaen, tai leikkaa ruskeaan massaan viilto ja ujuta silmä paikoilleen. Harjojen kiinnittämiseen voi käyttää elintarvikeliimaa tai hipaista pikku pisara vettä alle.


Taita ylimääräiset reunat varovasti kakun alle. Voit leikata leivinpaperin kakun muotoon ja jättää sen kakun alle. Näin mahdollinen kakkupaperi ei kostu heti!

8 kommenttia:

  1. Kiitos :D Ainakin tuo heppa kuulemma maistui hyvältä, vaikkei mikään kaunokainen ollutkaan.

    VastaaPoista
  2. Ihan hyvältä se kuvassa näyttää.:) Minulla ei kärsivällisyys riittäisi tuollaisten kakkujen askarteluun. Minun pitää saada kaikki valmiiksi nopeasti ja helposti.;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos :) Mä haluaisin oppia tekemään kaikkia hienoja kakkuja, mutta se vaatisi kyllä paljon harjoittelua. Toisaalta, ihan mielelläni syön niitä harjoituskappaleita :D

    VastaaPoista
  4. Ihanan hauska teksti, vaikkakin se oli kenkuttelevan konin aikaansaannoksia ;) Kakku oli mielestäni hieno!

    VastaaPoista
  5. Varmasti ihana tuo tumman pohjan ja valkosuklaatäytteen yhdistelmä!
    Hienoja kakkuja sinulla muutenkin täällä. =)
    Itsekin olen tehnyt pari tämäntyyppistä heppakakkua ja minusta toi sabluunan piirtäminen oli yllättävän haastava x) Mut kyllä se hevonen siitä sitten muotoutui.
    Sokerikakkupohjan (ja kääretorttupohjan) kuorruttaminen sokerikreemillä on muuten hermoja raastavaa, koska kakku on niin höttöstä että se meinaa hajota käsiin. Itse yleensä pakastan kakun ja kun otan sen sulamaan, niin levitän siinä vaiheessa kreemin, jolloin kakku ei murusta. Ja kakusta tulee vielä ihanan mehevä, kun se saa sulaa kreemikuorrutteen alla rauhassa (esim. edellisenä päivänä koristelusta). ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyisi joskus kokeilla tuota pakastamista. Eikö täytteet kärsi siitä? Ensin tosin täytyisi saada pakastimiin tilaa, kun ovat tällä hetkellä aivan täynnä marjoja :)

      Niin ja kiitos :) Mä oon aivan täysin aloittelija vielä näissä kakkuhommissa, mutta halu oppia on kova. Kunhan mulla on joskus rauhallinen hetki ja aikaa, niin ajattelin käydä oikein kunnolla tutkimassa sun upeita luomuksia!

      Poista